«Η συνείδηση της Εκκλησίας εκφράζεται στη σωτηρία χιλιάδων Εβραίων»

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2015 23:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:09

«Ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός, από όπου και από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να εκφράζουν την πίστη και την αυτοσυνειδησία της Εκκλησίας. Η διαχρονική συνείδηση της Εκκλησίας εκφράζεται από το παράδειγμα μεγάλων ιεραρχών, όπως του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, του Ζακύνθου Χρυσοστόμου και του αειμνήστου προκατόχου μας Ιωακείμ, αλλά και πολλά άλλα του ανώνυμου κλήρου και πιστού λαού, που ο καθένας με τον τρόπο του, και από γνήσια χριστιανικά αισθήματα παρακινούμενος, συνέβαλε στη σωτηρία χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων. Αυτή είναι η παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, κι αυτή θα συνεχίσουμε, εις πείσμα πολλών αυτόκλητων κριτών, να ακολουθούμε.»

Με αυτή τη διαβεβαίωση έκλεισε την ομιλία του, σήμερα το βράδυ στο ΔΩΛ, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για την  Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε, μεταξύ  άλλων, ότι:  «Το Ολοκαύτωμα είναι χωρίς αμφιβολία το γεγονός που τέμνει στα δύο την ιστορία του ταραγμένου εικοστού αιώνα και επισφραγίζει, με την αβυσσαλέα βία και θηριωδία του, τη μακραίωνη ιστορία διωγμού των Εβραίων της Ευρώπης.  Με τον χιτλερικό ναζισμό, το απάνθρωπο πνεύμα του αντισημιτισμού φτάνει στο απόγειό του, καταμεσής  της διαφωτισμένης και πολιτισμένης Ευρώπης. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το μεγάλο μάθημα που πρέπει να συγκρατήσουμε από την τραγωδία του Ολοκαυτώματος: η θηριωδία δεν χρειάζεται απολίτιστα, πρωτόγονα και διεστραμμένα τέρατα προκειμένου να διαπραχθεί. αρκούν γι’ αυτό οι «κανονικοί» άνθρωποι,  οι πολιτισμένοι και μορφωμένοι, οι στοργικοί πατέρες, καλοί σύζυγοι και ευσυνείδητοι επαγγελματίες, όπως ακριβώς ήταν οι Γερμανοί ναζί, που ανήκαν μάλιστα στην πιο πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης, τη χώρα της μουσικής και της φιλοσοφίας, των κλασικών και βιβλικών σπουδών, της τέχνης και της λογοτεχνίας. Μια ανάλογη πραγματικότητα βιώνουμε σήμερα με την ραγδαία εξάπλωση παρόμοιων ρατσιστικών αντιλήψεων, οι οποίες βρίσκουν πεδίο καρποφορίας σε διάφορες περιοχές, εσχάτως και στη χώρα μας, γεγονός που μέχρι πρότινος φαινόταν αδιανόητο…» Στη συνέχεια αναφέρθηκε ξεχωριστά, στην προσωπικότητα και το έργο του προκατόχου του, μακαριστού μητροπολίτη Δημητριάδος Ιωακείμ (Αλεξόπουλου), ο οποίος συνέβαλε με τον τρόπο του στη σωτηρία χιλιάδων Εβραίων.» Κατέληξε δε με την προτροπή ότι «καθίσταται, επείγουσα ανάγκη, κάθε φορά που θα ακούγονται ποικίλες φωνασκίες ακόμη κι από εκκλησιαστικούς παράγοντες υπέρ του αντι-σημιτισμού, με πρόσχημα την αγάπη για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα, όλοι μας να αντιπαραθέτουμε με σθένος όχι μόνο τα θεμελιώδη πιστεύω του Ευαγγελίου, αλλά και τα πάμπολλα παραδείγματα της σύγχρονης εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας…»

Το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων  τελέστηκε στο  Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων Λάρισας, που περιελάμβανε: Επιμνημόσυνη δέηση από τον σοφολογιότατο  ραβίνο Ηλία Σαμπεθάι και ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από τους: Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, στρατηγό - διοικητή 1ης Στρατιάς Β. Τελλίδη, εκπρόσωπο του αρχηγού ΤΑ,  δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννη,  Γενικό  Διευθυντή Αστυνομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας Ν. Γιανέλλο, εκπρόσωπο του Περιφερειακό Διευθυντή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, γενικό πρόξενο των ΗΠΑ κ. Ρόμπερτ Σάντερς, εκπρόσωπο της Γαλλικής Πρεσβείας κ. Χρύσα Βουλγαράκη, εκπρόσωπο της καθολικής Εκκλησίας Λάρισας, δημάρχους Ελασσόνας και Τυρνάβου κ. κ. Ν. Ευαγγέλου και Π. Σαρχώση, πρόεδρο Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζο, εκπρόσωπο της οργάνωσης αποκατάστασης και περίθαλψης ισραηλιτών Ελλάδας, προέδρους Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Τρικάλων, ΠΟΑΕΑ Λάρισας, εκπρόσωπο Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων Ολοκαυτώματος, Εβραϊκή Νεολαία Ελλάδας, ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Περιφερειακή Κίνηση Οικολόγων Θεσσαλίας, Ροταριανό όμιλο Λάρισας και μαθητές του 8ου Δημοτικού Εβραϊκού Σχολείου Λάρισας. Ακολούθησε σιγή ενός λεπτού και ο εθνικός ύμνος από τη φιλαρμονική του ΔΩΛ.

Το δεύτερο μέρος  των εκδηλώσεων έγινε στο κατάμεστο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, με το  άναμμα κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, από τον κ. Αλβέρτο Μπέγα, εγγονό της επιζούσης του ολοκαυτώματος κ. Νάκης Μπέγα, η οποία απουσίαζε σε παρόμοια  τελετή στο Άουσβιτς και ακούστηκε μαγνητοφωνημένο μήνυμά της. Ακολούθησαν χαιρετισμοί επισήμων και η κεντρική ομιλία από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο. Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» από την Κέρκυρα, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού κ. Σωκράτη Άνθη και σολίστ τη σοπράνο κα Λουίζα Κονέ.

Στην τελετή, παρέστησαν επίσης: Εκπρόσωπος του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, ο βουλευτής κ. Χρ. Κέλλας, ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Ι. Μαγκούτας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρηγ. Παπαχαραλάμπους, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας κ. Δ. Τάχος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της 110 Π. Μ., άλλοι εκπρόσωποι φορέων, η ιδιοκτήτρια- εκδότρια της «Ε» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γ. Μιχαλόπουλος και πολύς κόσμος. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας και την παρουσίασε στο ΔΩΛ η κ.  Βασιλική Πανάγου, αρχαιολόγος.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ

Αύριο Τετάρτη, στις 10.30 π.μ. υπό την αιγίδα των παραπάνω φορέων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα απευθυνόμενη στα σχολεία της πόλης, στην Πλατεία Άννας Φρανκ (οδός Ερυθρού Σταυρού, δίπλα στο ΓΝ Λάρισας). Μαθητές του 5ου Γυμνασίου και του 8ου Δημοτικού (Εβραϊκού) Λάρισας θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στην τραγική αντιπολεμική μορφή της Άννας Φρανκ και στα 1.500.000 παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Πρόκειται να παραστούν αντιπροσωπείες σχολείων και θα κατατεθούν στεφάνια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass