ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ

Όλοι κατά των διοδίων στα Τέμπη!

* Κοινή στάση βουλευτών- Περιφέρειας- Δήμων Λάρισας και Πιερίας: Τα διόδια κάνουν μόνο κακό...

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2016 12:01

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε») Του Κώστα Τσόλα

Το «όχι» σε νέα διόδια στα Τέμπη επαναλήφθηκε και πάλι στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, χθες το πρωί στην έδρα του Δήμου Τεμπών στο Μακρυχώρι.

Η ανταπόκριση στην πρόσκληση Κολλάτου ήταν άμεση και είχε τη δυναμική της παρουσίας όλων των φορέων της περιοχής και του θεσσαλικού χώρου όπως η Περιφέρεια και η ΠΕΔ Θεσσαλίας, εκπροσώπων όμορων Δήμων αλλά και βουλευτών του νομού όλων των παρατάξεων οι οποίοι κι εκείνοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην τοποθέτηση νέων διοδίων στα Τέμπη, μεταφέροντας ουσιαστικά αυτά του Πυργετού μετά τη λειτουργία των σηράγγων.

Αρχικά ο οικοδεσπότης δήμαρχος Τεμπών, κ. Κώστας Κολλάτος, έκανε μια ιστορική αναδρομή για τα διόδια, αναφερόμενος στις ενέργειες που έκανε ο Δήμος Τεμπών προς το αρμόδιο υπουργείο ώστε να μην επιτρέψει την τοποθέτηση νέων διοδίων στα Τέμπη. Στη συνέχεια ήρθε η αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών, των Τοπικών Συμβουλίων Ιτέας και Ελάτειας και βέβαια και η αρνητική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο κ. Κολλάτος εξήγησε ότι είπε «όχι» στα νέα διόδια στα Τέμπη για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά επίσης και για την προστασία του πρωτογενή τομέα, την ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών αλλά και ευρύτερα. Ο κ. Κολλάτος ζήτησε επίσης να αρθεί αυτή η αδικία με τα διόδια στον Δήμο Τεμπών.

Επίσης εφόσον πέρα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση γνωμοδότησε αρνητικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, τότε το αρμόδιο υπουργείο έχει τη δυνατότητα να πει «όχι» στα νέα διόδια.

Αν αγνοήσει τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις, τότε η ευθύνη είναι του ίδιου του υπουργείου.

Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Στο ίδιο πνεύμα και η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού ο οποίος μετέφερε στη συνάντηση την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, μετά και από την αρνητική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας Περιβάλλοντος στη μετακίνηση των διοδίων Πυργετού στον χώρο περίπου των παλαιών διοδίων στα Τέμπη.

Ο κ. Αγοραστός μάλιστα σε κάποια στιγμή της παρέμβασής του σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτοκινητόδρομος χωρίς παράδρομο και εναλλακτικό δίκτυο. Και στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, εναλλακτική διαδρομή και παράδρομος είναι ο δρόμος που διέρχεται την κοιλάδα των Τεμπών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ Γ. ΚΩΤΣΟΣ

Ξεκάθαρη και η στάση της ΠΕΔ. Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κ. Γ. Κωτσός τάχθηκε κατά των νέων διοδίων στα Τέμπη κάνοντας μια αναφορά γενικότερα για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην ολοκλήρωση των οδικών υποδομών, η οποία ολοκλήρωση αυτή θα φέρει αναπτυξιακή εξέλιξη. Τέλος ο κ. Κωτσός τόνισε και εκείνος ότι θα πρέπει να υπάρχουν παράπλευροι δρόμοι και η διέλευση οχημάτων εντός των ορίων του Δήμου να είναι ελεύθερη.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Με πολιτική αιχμή κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων και την υπογραφή της σύμβασης για τα διόδια το 2013 ξεκίνησε την ομιλία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άννα Βαγενά η οποία συμφώνησε με την τοπική κοινωνία να μην τοποθετηθούν νέα διόδια στα Τέμπη. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να προστατευτεί η Κοιλάδα των Τεμπών και οι ομορφιές της, αλλά και ο τουρισμός.

«Όχι» σε νέα διόδια στα Τέμπη και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Παπαδόπουλο ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία κοινού μετώπου. Ωστόσο άφησε έναν προβληματισμό για την αλλαγή των συμβάσεων που διέπει το ελληνικό δημόσιο με την εταιρία κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου η οποία έχει και την ευθύνη λειτουργίας των διοδίων. Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να είναι ελεύθερη η κυκλοφορία σε όλους τους παράδρομους του αυτοκινητόδρομου.

Στο ίδιο επίπεδο και η τοποθέτηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων κ. Γιώργου Κατσιαντώνη ο οποίος ανεπιφύλακτα στηρίζει τις αποφάσεις τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών για τη μη λειτουργία νέων διοδίων στα Τέμπη.

Ο κ. Κατσιαντώνης κάλεσε όλους τους βουλευτές και κυρίως τους κυβερνητικούς μακριά από κομματικές αγκυλώσεις να αγωνιστούν ώστε να μην τοποθετηθούν νέα διόδια στα Τέμπη.

Στο ίδιο πλαίσιο και η τοποθέτηση του γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Νίκου Πουτσιάκα, καθώς επίσης και του δημάρχου Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα ο οποίος τόνισε με έμφαση ότι στηρίζει όλες εκείνες τις ενέργειες που θα κάνει ο Δήμος Τεμπών κατά των νέων διοδίων στην Κοιλάδα των Τεμπών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μαζί σας στους αγώνες».

Στη σύσκεψη ο κ. Κολλάτος προσκάλεσε και τον όμορο Δήμο Δίου – Ολύμπου του νομού Πιερίας με έδρα το Λιτόχωρο. Παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σδάνης και ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Σιώκος. Ο κ. Σδάνης τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος Δίου – Ολύμπου και ειδικά η Πιερία έχουν πληγεί από τα διόδια, λέγοντας ότι «τα διόδια κάνουν μόνο κακό». Μόνη ελπίδα είναι η αλλαγή της σημερινής κατάστασης με πολιτική παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου.

Στο ίδιο πνεύμα παρέμβαση έκαναν επίσης ο επικεφαλής της «Νέας Δύναμης» κ. Γιώργος Μανώλης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θωμάς Τζέκας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Γιώργος Καλότυχος και ο κ. Δημήτρης Γουγουλιάς.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Νικολάου

αντιδρώντας στην κατασκευή διοδίων στα Τέμπη, είπε ότι αντί να βγουν οι πολίτες και τα παιδιά στους δρόμους, σε περίπτωση που οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν και τελικά λειτουργήσουν τα διόδια στα Τέμπη, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών και ο δήμαρχος να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους, τιμώντας έτσι την ψήφο των δημοτών.

Της σύσκεψης προήδρευσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Δημήτρης Τσέτσιλας.

ΔΗΛΩΣΗ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ

Με αφορμή τη σύσκεψη στον Δήμο Τεμπών, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η λειτουργία νέου σταθμού διοδίων στο ύψος των παλιών διοδίων στα Τέμπη παράλληλα με τη λειτουργία των πλευρικών διοδίων στον Ευαγγελισμό, εντάσσεται στην απόφαση επέκτασης που προβλέπουν οι συμβάσεις με τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η επιβολή των διοδίων για τη χρήση των Εθνικών Οδών έχει πάρει χαρακτήρα πρόκλησης για τον λαό μας. Στην ουσία καλείται να πληρώσει διπλά τα έργα αυτά. Πληρώνει την κατασκευή τους, πληρώνει και τη χρήση τους, που έχει παραχωρηθεί για μακροχρόνια εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους, διασφαλίζοντας τα κέρδη τους με εγγύηση του Δημοσίου. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο διατηρεί τους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα αλλά τους επεκτείνει. Εξακολουθεί να έχει σε πλήρη ισχύ το χαράτσι των διοδίων, όπου οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κατασκευαστικοί και επιχειρηματικοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, εισπράττοντας τεράστια κέρδη. Από το 2008 ως και σήμερα η αύξηση στην τιμή των διοδίων σε ορισμένες κατηγορίες έχει ξεπεράσει το 400%. Να θυμίσουμε στο λαό της περιοχής ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση απέρριψαν πριν ένα χρόνο την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και προέβλεπε την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων.

Θεωρούμε ότι κάθε άλλο αίτημα, πέρα από την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων, την ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο, συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και κάλπικη αντίθεση στα διόδια».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass