ΣΤΙΣ 10 ΚΑΙ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Η Κοιλάδα εορτάζει τον Αγιο Σπυρίδωνα

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2016 8:27

Η Κοιλάδα της Λάρισας, ένα όμορφο και φιλόξενο χωριό του θεσσαλικού κάμπου, τιμά τον Άγιο Σπυρίδωνα από το 1777 και ο ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στον μεγάλο αυτό Άγιο όπου για 239 χρόνια οι καλοί και ευγενικοί κάτοικοι, και οι ευλαβείς προσκυνητές, αγιάζονται στις συνεχείς ιερές ακολουθίες που τελούνται στον ναό.

Την Τετάρτη 10 Αυγούστου στις 7:30 το απόγευμα θα τελεσθεί ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός της εορτής και ο παρακλητικός κανόνας της Παναγίας. Την Πέμπτη 11 Αυγούστου το πρωί από τις 7:30 θα τελεσθεί ο όρθρος και η πανηγυρική θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα. Ετσι προσκαλούνται όλοι οι φιλέορτοι πιστοί στον διήμερο εορτασμό για να απολάβουν την ευλογία του Αγίου Σπυρίδωνος και την χαρά της Πανηγύρεως.

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ 1716

Η διάσωση της Κέρκυρας από την τουρκική απειλή κατά τον Ιούλιο – Αύγουστο του 1716, αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της θερμής πίστεως των χριστιανών του νησιού, μα και την διαρκή παρουσία του προστάτου της Κέρκυρας, Οσίου Πατρός ημών Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος, του θαυματουργού.

Η πρόθεση των Τούρκων να επεκταθούν προς τη Δύση και συγκεκριμένα οι βλέψεις τους για τα Ιόνια Νησιά ήταν όνειρο της επεκτατικής τους πολεμικής πολιτικής. Οι Τούρκοι είχαν θέσει στο στόχαστρό τους το νησί ήδη από το 1431, και επιχειρούσαν με συχνές επιδρομές να το καταλάβουν.

Μια νέα αποβίβαση των Τούρκων στο νησί, γίνεται λοιπόν στις 8 Ιουλίου του 1716, οπότε και κατορθώνουν να κυριεύσουν πρώτα τα οχυρά του Μαντουκιού και της Γαρίτσας, και στη συνέχεια τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος. Ενώ από το Νέο Φρούριο κατέλαβαν έναν από τους κυριότερους προμαχώνες του. Οι επιθέσεις των Τούρκων συνεχίζονται επί έναν ολόκληρο μήνα, μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Τις ημέρες εκείνες, ο πιστός λαός του Θεού τελούσε συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές προς τον Ύψιστο, δεόμενος και προς τον θαυματουργό Άγιο Σπυρίδωνα να παρέμβει με τις πρεσβείες του, σώζοντας το νησί του.

Πράγματι. Στις 9 Αυγούστου του 1716 ξεσπά στο νησί μια καταστρεπτική καταιγίδα. Τότε δημιουργήθηκε πανικό στο στρατόπεδο των Τούρκων, στο οποίο μάλιστα κυκλοφορεί και η είδηση ότι πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα με τη μορφή καλογήρου να βγαίνει από τον ιερό ναό όπου και το Θαυματουργό του Λείψανο, απειλώντας τους επιτιθέμενους μουσουλμάνους με αναμμένο πυρσό, πράγμα που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τον πανικό τους.

Έτσι, η ραγδαία νεροποντή και ο φόβος από τον ακαταμάχητο καλόγερο που τους φοβέριζε και τους καταδίωκε, αναγκάζει τους επιτιθέμενους να λύσουν την πολιορκία και να αναχωρήσουν πανικόβλητοι. Εξάλλου, οι γενικότερες στρατιωτικές υποχρεώσεις της Τουρκίας, επέβαλλαν την έκτακτη ανάκληση της στρατιάς που πολιορκούσε την Κέρκυρα.

Η αναχώρηση λοιπόν των Τούρκων, στις 11 Αυγούστου, ήταν άτακτη φυγή, και δικαίως αποδόθηκε στη θαυματουργό επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος. Είναι αξιοσημείωτο δε πως αυτή η πολιορκία, για πρώτη φορά, δεν στοίχισε τη ζωή σε κανέναν από τον άμαχο πληθυσμό. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass