ΓΙΑ ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΜΗ ΗΘΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

Εμπλοκή με τον διορισμό αναπληρωτή διοικητή στο ΓΝΛ;

* Σύμφωνα με τον νόμο δεν μπορεί να κατέχει θέση διοικητή ή υποδιοικητή όποιος εργάζεται στο Νοσοκομείο * Σε καθεστώς διασύνδεσης τα δύο Νοσοκομεία αλλά με ξεχωριστούς οργανισμούς επισημαίνει η διοίκησή τους

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2016 10:00
Φωτό αρχείου Φωτό αρχείου

Ζήτημα νομιμότητας της τοποθέτησης του κ. Δημήτρη Λιόλιου στη θέση του αναπληρωτή διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας θέτουν κομματικοί και υγειονομικοί παράγοντες της περιοχής, παραθέτοντας τα αντίστοιχα νομικά δεδομένα.

Οι ίδιοι θεωρούν παράλληλα πιθανό το ενδεχόμενο εμπλοκής στην όλη διαδικασία – η τοποθέτηση αναμένεται να πάρει ΦΕΚ μετά τον Δεκαπενταύγουστο – καθώς και της έναρξης μιας μακράς δικαστικής αντιπαράθεσης αν προκύψει προσφυγή από οποιονδήποτε θεωρήσει ότι έχει έννομο συμφέρον.

Όπως είναι γνωστό, ο Δημήτρης Λιόλιος που εργαζόταν ως νοσηλευτής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, υπέβαλε τον περασμένο Ιανουάριο αίτηση τοποθέτησης στη θέση αναπληρωτή διοικητή στο ΓΝΛ, στο πλαίσιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος που εξέδωσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τον νόμο 3329 του 2005, του τότε υπουργού Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, για τους διοικητές των νοσοκομείων, στο άρθρο 7 συγκεκριμένα, αλλά και όπως το συγκεκριμένο άρθρο τροποποιήθηκε με δύο τροπολογίες, το 2010 και το 2013, με καθοριστικό για την περίσταση το άρθρο 11 του νόμου 4118/2013, «δεν δύναται να κατέχει θέση διοικητή ή αναπληρωτή διοικητή νοσοκομείου, όποιος εργάζεται ή υπηρετεί σε αυτό το νοσοκομείο».

Υπενθυμίζεται ότι από το 2012, τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας μπήκαν σε καθεστώς διασύνδεσης, υπό κοινή διοίκηση και με κοινό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Αξίζει παράλληλα να τονιστεί ότι υπάρχει το προηγούμενο τοποθέτησης εργαζομένου του Νοσοκομείου Βόλου σε θέση αναπληρωτή διοικητή στο ίδιο νοσοκομείο, μια τοποθέτηση που οδήγησε σε μακροχρόνια δικαστική εμπλοκή – δεν έχει ακόμα τελεσιδικήσει –και εξαιτίας της οποίας προκλήθηκε επιστάμενη έρευνα κλιμακίου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

«ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΜΟ ΟΥΤΕ ΗΘΙΚΟ»

Στο θέμα αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς με χθεσινή του ανακοίνωση ο υπεύθυνος υγείας του Ποταμιού, βουλευτής Λάρισας του κόμματος, Κώστας Μπαργιώτας, στρέφοντας τα βέλη του εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τις επόμενες μέρες θα υπάρξει σχετική παρέμβαση και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στην ανακοίνωση του κ. Μπαργιώτα αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Τελικά από ό,τι φαίνεται το Υπουργείο Υγείας έχει ξεκάθαρη άποψη στο περίφημο δίλημμα περί νόμιμου και ηθικού. Πιστεύει πως δεν χρειάζεται να ισχύει κανένα από τα δύο στους διορισμούς διοικητών και υποδιοικητών νοσοκομείων. Η επιτροπή αξιολόγησης είχε πραγματικά ένα τιτάνιο έργο: να ικανοποιήσει πολύπλοκες ισορροπίες μεταξύ κυβερνητικών κομμάτων, συνεργαζόμενων και συνιστωσών. Έχουμε κατανόηση. Φαίνεται, όμως, πως για να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές κι όλους τους κολλητούς, ξέχασε όχι μόνο την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, αλλά και τη νομιμότητα. Για τον διορισμό υποδιοικητών υπάρχει συγκεκριμένο, ισχύον νομικό πλαίσιο. Έως ότου ο κ. Πολάκης καταργήσει τη Δικαιοσύνη, όπως την ξέρουμε, οι διορισμοί πρέπει να είναι τουλάχιστο νομιμοφανείς. Όχι για τα προσχήματα, αλλά επειδή αλλιώς ναρκοθετείται η στοιχειώδης λειτουργία των νοσοκομείων. Οφείλει το Υπουργείο να δώσει άμεσα πειστικές διευκρινίσεις στα βάσιμα ερωτήματα που έχουνε προκύψει – μεταξύ των οποίων και στη Λάρισα – ή να προβεί στις όποιες διορθωτικές κινήσεις».

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Από την πλευρά της διοίκησης των νοσοκομείων επισημαίνεται πάντως ότι δεν υπάρχει ζήτημα με την τοποθέτηση του κ. Λιόλιου ως αναπληρωτή διοικητή στο «Κουτλιμπάνειο», αφού μπορεί τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας να βρίσκονται σε καθεστώς διασύνδεσης, με κοινή διοίκηση και ΑΦΜ, διατηρούν όμως ξεχωριστούς οργανισμούς, βάσει των οποίων λειτουργούν και στον οργανισμό του ΓΝΛ δεν είχε θέση μέχρι πρότινος ο νέος αναπληρωτής διοικητής.

Είναι παράλληλα γνωστή η δέσμευση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού ότι – ίσως και εντός του 2016, εάν το επιτρέψουν οι Θεσμοί – το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας θα αποσυνδεθεί από το Πανεπιστημιακό.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass