ΠΡΟΣΤΙΜΑ 300 ΕΥΡΩ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Από τη ρομαντζάδα της σκηνής στο… εδώλιο του κατηγορουμένου!

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2016 11:08

Αξέχαστο για δεκάδες Λαρισαίους θα μείνει το φετινό καλοκαίρι, αφού η απόφασή τους να κατασκηνώσουν στα παράλια, είτε γιατί το επιβάλλουν τα οικονομικά τους, είτε γιατί από πεποίθηση επιλέγουν αυτόν τον τρόπο για τις διακοπές τους, συνοδεύθηκε από τσουχτερά πρόστιμα ενώ έπεται και… το ποινικό μέρος καθώς θα παραπεμφθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι χθες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», από αστυνομικούς του Τμήματος Αγιάς βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 12 παρέες Λαρισαίων που έστησαν τις σκηνές σε διάφορες παραλίες. Με το προβλεπόμενο πρόστιμο να ανέρχεται στα 300 ευρώ ανά… σκηνή.

Οι καθολικοί έλεγχοι της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς το ελεύθερο κάμπινγκ σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους αλλά και στον αιγιαλό, απαγορεύεται άσχετα με το αν υπάρχει ή όχι προειδοποιητική σήμανση, στην παραλία για παράδειγμα.

Το ελεύθερο κάμπινγκ έχει φανατικούς υποστηρικτές και, όσοι οργανωμένα κατασκηνώνουν, «αποφεύγουν» τις πολυσύχναστες παραλίες για να μην «ενοχλούν» ενώ δεν ρυπαίνουν. Έτσι από τις διωκτικές αρχές, παρά τη νομοθεσία, υπάρχει μια σχετική «ανοχή» ειδικά στους νέους που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο για τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές τους διακοπές ή και για ένα Σαββατοκύριακο με φίλους.

Όσοι κάνουν χρόνια ελεύθερο κάμπινγκ γνωρίζουν επίσης, επειδή ισχύει η απαγόρευση, ότι θα στήσουν τις σκηνές αργά το βράδυ και θα φροντίσουν να τις ξεστήσουν το πρωί, αποφεύγοντας τις «αφορμές». Συχνά επίσης γίνονται συστάσεις από αστυνομικούς, με δεδομένη την απαγόρευση και, με τους κατασκηνωτές να εγκαταλείπουν την παραλία ή να ξεστήνουν τη σκηνή τους.

Στις περιπτώσεις ωστόσο των καταγγελιών, συνήθως από επαγγελματίες, σε βάρος πολιτών που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ, το καθεστώς αλλάζει.

Στον Ρακοπόταμο του Δήμου Αγιάς, βρέθηκαν λοιπόν την περασμένη Κυριακή, διαφορετικές παρέες νεαρών Λαρισαίων που έστησαν τις σκηνές τους απολαμβάνοντας τη θάλασσα. Για να ελεγχθούν το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Αγιάς οι οποίοι και επέβαλλαν το προβλεπόμενο πρόστιμο των 300 ευρώ ανά «υπεύθυνο» κάθε σκηνής.

Καθώς βρέθηκαν να έχουν «κατασκηνώσει σε σκηνή στον αιγιαλό που απαγορεύεται η ελεύθερη κατασκήνωση», όπως σημειώνεται στη βεβαίωση της παράβασης ενώ στην ίδια παραλία δεν υπήρχαν υποδομές υγιεινής.

Έτσι, εκεί που αναζητούσαν παραλία για να στήσουν τη σκηνή τους, βρέθηκαν να αναζητούν… χρήματα για τη ρεφενέ εξόφληση της παράβασης.

ΜΗΝΥΣΗ

Το πρόστιμο της ΕΛ.ΑΣ. βεβαιώνεται στον οικείο δήμο ενώ για την εξόφλησή του ισχύει το ίδιο και με τα πρόστιμα των τροχονομικών παραβάσεων για παράδειγμα. Πρόστιμο που μειώνεται στο ήμισυ στην περίπτωση εξόφλησής του εντός 10 ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης η οποία είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Το πρόστιμο ωστόσο αφορά στο διοικητικό μέρος αφού υπάρχει και το ποινικό. Έτσι σε βάρος εκείνων που τους επιβλήθηκε πρόστιμο κατατίθεται αυτεπάγγελτα και μήνυση, οπότε το επόμενο διάστημα θα λάβουν και κλήση για να παραστούν σε τακτική δικάσιμο.

Να σημειωθεί τέλος ότι, οι έλεγχοι του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο και σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί 12 παραβάσεις (σ.σ. αντιστοιχούν σε δεκάδες Λαρισαίους) σε διάφορες παραλίες του νομού, παραβάσεις που μέχρι σήμερα, κυμαίνονται στα αντίστοιχα με τα περυσινά επίπεδα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass