Ξεχρεώνει ο Δήμος Αγιάς

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2016 10:00
Νέοι δρόμοι διανοίγονται για την Αγιά, με την «απαλλαγή από τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος», σύμφωνα με τον δήμαρχό της Αντώνη Γκουντάρα Νέοι δρόμοι διανοίγονται για την Αγιά, με την «απαλλαγή από τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος», σύμφωνα με τον δήμαρχό της Αντώνη Γκουντάρα

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Ο Δήμος Αγιάς ανοίγει την αυλαία στη Θεσσαλία στο νέο πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους (ιδιώτες, προμηθευτές, κατασκευαστές και μελετητές).

Με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, ο Δήμος Αγιάς χρηματοδοτείται με το ποσό των 185.920,61 ευρώ για να εξοφλήσει υποχρεώσεις του που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες (δηλαδή δεν είχαν εξοφληθεί για διάστημα 90 ημερών) μέχρι το τέλος Απριλίου 2016.

Συνολικά στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας πρόκειται να δοθεί ποσό συνολικού ύψους 326 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 260 εκατ. ευρώ εντός του 2016, για την εξόφληση υποχρεώσεων των ιδίων καθώς και των νομικών τους προσώπων που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες ως το τέλος του τέταρτου μήνα του τρέχοντος έτους.

ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Μιλώντας στην «Ε» ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας επισημαίνει ότι με το ποσό των 185 χιλιάδων ευρώ ο «Καλλικρατικός» Δήμος Αγιάς ξεχρεώνει ουσιαστικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του σε τρίτους και πλέον έχει να αποπληρώνει μόνο τις τρέχουσες υποχρεώσεις του (κάτω των 90 ημερών).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου, την Πρωτοχρονιά του 2011 ο νέος Δήμος Αγιάς, που έχει δημιουργηθεί από τη συγχώνευση τεσσάρων «Καποδιστριακών» δήμων, είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους συνολικού ύψους 5 εκατομμυρίων 871 χιλιάδων 371 ευρώ και 5 σεντς. Με τη νέα δόση οι οφειλές αυτές εξοφλούνται στο σύνολό τους.

Επιπρόσθετα, το ίδιο χρονικό διάστημα ο Δήμος Αγιάς εξόφλησε οφειλές ύψους 200 χιλιάδων ευρώ μετά από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για οφειλές κάποιων «Καποδιστριακών» δήμων για τις οποίες δεν υπήρχαν αποφάσεις οργάνων και παραστατικά και δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις περί δημοσίων έργων και προμηθειών.

Άλλες 100 χιλιάδες ευρώ που αφορούν τέτοιου είδους δαπάνες απορρίφθηκαν από το δικαστήριο, ενώ σε εκκρεμότητα υπάρχουν κι άλλες τέτοιες δαπάνες ύψους 570 χιλιάδων ευρώ. Επισημαίνεται ότι ακόμη και οι δαπάνες που πληρώνονται από τον δήμο μετά από τελεσίδικη δικαστική απόφαση, αποστέλλονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να ελεγχθεί αν τηρήθηκαν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις και στην περίπτωση που αυτό δεν αποδειχθεί, τότε να κινηθεί η διαδικασία ανάκτησής τους απ’ αυτούς που τις προκάλεσαν.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ

Παράλληλα, από το 2011 μέχρι σήμερα ο Δήμος Αγιάς απομείωσε:

-από τις 730.461,90 ευρώ στις 295.504,12 ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς φορείς της γενικής κυβέρνησης (ασφαλιστικά ταμεία)

-και από 3.383.526,68 ευρώ σε 2.317.248 ευρώ τις δανειακές του υποχρεώσεις.

Μάλιστα, ο κ. Αντ. Γκουντάρας προαναγγέλλει ότι επίκειται νέα αναχρηματοδότηση των δανείων του δήμου με ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους.

«ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ

«Θέσαμε στόχο μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας να ξεχρεώσουμε τον Δήμο Αγιάς και είμαστε πραγματικά σε πολύ καλό δρόμο να το πετύχουμε, πιθανόν και νωρίτερα, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα όπως για παράδειγμα ακραία καιρικά φαινόμενα», επισημαίνει στην «Ε» ο δήμαρχος Αγιάς και χαρακτηρίζει «πρωταγωνιστές» της προσπάθειας αυτής τους δημότες.

«Ειλικρινά, πρωταγωνιστές σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι οι δημότες μας, οι οποίοι στη συντριπτικά μεγάλη πλειονότητά τους φρόντισαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι του δήμου, επέδειξαν κι εξακολουθούν να επιδεικνύουν υπομονή και ανεκτικότητα. Πολύτιμη φυσικά ήταν και η συνεισφορά των εργαζόμενων στον δήμο μας», υπογραμμίζει ο κ. Αντ. Γκουντάρας και εξηγεί:

«Για την οικονομική εξυγίανση του Δήμου Αγιάς απαιτήθηκαν και απαιτούνται «σφιχτή» πολιτική, «αιματηρές» οικονομίες και κυρίως οι κατάλληλοι ευέλικτοι χειρισμοί ώστε να μην αποδυναμωθούν νευραλγικές υπηρεσίες και να μην ανακοπεί η αναπτυξιακή δυναμική.

Έχοντας την ενεργό στήριξη και παρότρυνση των δημοτών μας, εμείς ως δημοτική αρχή οφείλαμε αφ’ ενός να δώσουμε πρώτοι το παράδειγμα κι αφ’ ετέρου να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για να μειώσουμε αυτό το μεγάλο χρέος. Προς την κατεύθυνση αυτή αξιοποιήσαμε και τα προγράμματα του υπουργείου Εσωτερικών αντλώντας πάνω από 4,3 εκατ. ευρώ αλλά και διαπραγματευτήκαμε τους όρους εξυπηρέτησης των δανείων του δήμου πετυχαίνοντας πολύ πιο ευνοϊκούς.

Το μήνυμα που εκπέμπουμε ως ένας από τους πρώτους δήμους στη χώρα που ενταχθήκαμε στο νέο πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ότι η αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων που σε μεγάλο μέρος τους αφορούν την τοπική κοινωνία και οικονομία, είναι βασική προϋπόθεση για να αρθούν κοινωνικές και οικονομικές στρεβλώσεις αλλά και για να μπορέσει ο δήμος μας, απαλλαγμένος από τα βάρη του παρελθόντος, να σηκωθεί ψηλότερα απαντώντας στις αυξημένες ανάγκες της εποχής και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και στον τομέα της ανάπτυξης».

ΑΝΑΣΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

«Η έναρξη της διαδικασίας εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στην οικονομία, στην τοπική οικονομία κάθε περιοχής και να βοηθήσει στην τόνωση της αγοράς», έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής για το νέο πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους, εφόσον αυτές έχουν εγγραφεί στους προϋπολογισμούς τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2016.

Η συγκεκριμένη επιχορήγηση αφορά:

-είτε τις οφειλές που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο δεσμεύσεων και έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο πλαίσιο της υποβολής μηνιαίων οικονομικών στοιχείων μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (σύνοψη e-portal),

-είτε τις οφειλές που έχουν καταχωρηθεί στις δύο επιπλέον γραμμές του e-portal «Νόμιμες δαπάνες καθ’ υπέρβαση πιστώσεων» και «Απεικόνιση υποχρεώσεων λόγω μη ύπαρξης εγκεκριμένου προϋπολογισμού».

Για την επιχορήγηση πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

-Να έχει οριστεί Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών,

-Να τηρείται λειτουργικό μητρώο και να γνωστοποιούνται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα μηνιαία οικονομικά στοιχεία και τα στοιχεία του μητρώου μέσω του e-portal,

-Να παρακολουθείται από τις οικονομικές υπηρεσίες των φορέων και την αρμόδια ΓΔΟΥ, σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass