Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Καλλιπεύκη

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2016 22:22

Την Κυριακή 14 Αυγούστου και στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιπεύκης, η προγραμματισμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης, που οργάνωσε ο Μ.Ε.Σ.Α.Κ. «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», για τον αείμνηστο Ζήση Παπαδημητρίου, Καθηγητή του Α.Π.Θ., τον συνταξιούχο δάσκαλο, Ζήση Κατσιούλα και τον ιερέα του χωριού Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Βησσαρίωνα.

Πλήθος πατριωτών και φίλων της Καλλιπεύκης και των τιμώμενων, κατέκλυσαν τις αίθουσες του σχολείου, οι οποίες γέμισαν και κάποιοι αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν όρθιοι. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, καλωσόρισε όλους, αιτιολόγησε την απόφαση του Δ.Σ. και υπενθύμισε στους παραβρισκόμενους, πως οι ίδιοι με τον καλό τους λόγο, τον ελάχιστο από το χρόνο τους, τη συμπαράσταση και την καλή τους προαίρεση, είναι η δύναμη του (του Συλλόγου).

Στη συνέχεια η Γραμματέας του Δ.Σ. Ματίνα Μιχαντά, ανάγνωσε την από 2-9-1015 απόφαση και ακολούθως η Ταμίας, Κατερίνα Γκαζγκάνη, παρουσίασε το έργο και τη δράση του αείμνηστου καθηγητή, Ζήση Παπαδημητρίου, ο οποίος κατάγεται από την Καλλιπεύκη και παρουσίασε για πρώτη φορά την ιστορία της Καλλιπεύκης το 1983, στην πλατεία του χωριού. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην αγωνιστικότητα του καθηγητή, το δημοκρατικό του πνεύμα και ήθος, το τελευταίο του βιβλίο (Τέμπη - Το ενδιαίτημα των νυμφών), τη μεγάλη του προσφορά στις τέχνες και στα γράμματα και τη γενναία δωρεά προς το Δημοτικό Διαμέρισμα των Γόννων, μαζί με τη σύζυγό του Κριστιάνε, προσπάθειες και αποτελέσματα 23 ετών, που δεν είναι άλλο από το περιεχόμενο της Δημοτική Πινακοθήκης Γόννων.

Η τιμητική πλακέτα, δεν παραδόθηκε σε κάποιον συγγενή, μια και η σύζυγος του εκλιπόντος δεν μπόρεσε να παραβρεί αλλά φυλάχτηκε και θα παραδοθεί στη σύζυγο του, σε κάποια επόμενη ανάλογη εκδήλωση. Οι πληροφορίες λένε πως κάτι ετοιμάζεται στους Γόννους και στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια ο Απόστολος Παπαϊωάννου, Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αμπελώνα «Η ΕΛΠΙΔΑ» (Καλλιπευκιώτης και ο ίδιος), παρουσίασε με γλαφυρότητα και έντονο συναίσθημα, τη ζωή και το έργο του Ζήση Κατσιούλα, συνταξιούχου δασκάλου σήμερα, παρασύροντας όλους σε μνήμες άλλων εποχών… Αναφέρθηκε στο συγγραφικό του έργο, που είναι «Η Καλλιπεύκη του Ολύμπου - Ιστορία - Λαογραφία», 2004, «Η Καλλιπεύκη του Ολύμπου, Γλώσσα και παράδοση», 2008 και «Σαράντα παραδοσιακά παραμύθια από την Καλλιπεύκη του Ολύμπου», 2014, και τα τρία εκδόσεις του Μ.Ε.Σ.Α.Κ. «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», τα δυο πρώτα με την ευγενική χορηγία της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και το τρίτο με την οικονομική ενίσχυση μελών και φίλων του Συλλόγου. Συνεχάρη το Δ.Σ. του Συλλόγου για την πρωτοβουλία του αυτή και τόνισε πως έχει ιδιαίτερη αξία η τιμή και η αναγνώριση όταν οι τιμώμενοι είναι εν ζωή.

Την τιμητική πλακέτα, παρέδωσε στον τιμώμενο Ζήση Κατσιούλα, ο Αντιπεριφεριάρχης, κ. Χρίστος Καλομπάτσιος, ο οποίος συνεχάρη και τον ίδιο και το Δ.Σ. του Συλλόγου.

Ο Ζήσης Κατσιούλας, ιδιαιτέρα συγκινημένος, ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Συλλόγου, τους παραβρισκόμενους και την οικογένειά του, που του έδωσε το χρόνο της συλλογής και επεξεργασίας των τόσων πληροφοριών των έργων του.

Τον ιερέα του χωριού, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη (κατά κόσμον Κωνσταντίνο) Βησσαρίωνα Μπλέτσα, παρουσίασε ο Πρόεδρος του Μ.Ε.Σ.Α.Κ. «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», Παναγιώτης Παπαϊωάννου. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στο ποιμαντορικό του έργο, ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια που ιερουργεί στην Καλλιπεύκη, την αγάπη και την κατανόηση την οποία δείχνει προς το ποίμνιό του και τη διαρκή παρουσία του, βρέχει ή χιονίζει, υπηρετώντας κάθε θρησκευτική ανάγκη των κατοίκων του χωριού καθώς και την αγάπη και τον σεβασμό που εισπράττει από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλλιπεύκης.

Την τιμητική πλακέτα, στον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη, παρέδωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, ο οποίος του φόρεσε επίσης και επιστήθιο σταυρό, που ήταν προσφορά ενορίτη (δεν θέλησε να αποκαλυφθεί το όνομά του). Ο Πατέρας Βησσαρίωνας, συγκινημένος επίσης, ευχαριστησε στο Δ.Σ. και όλους του παραβρισκόμενους, τον «ανώνυμο» δωρητή του επιστήθιου σταυρού και έκλεισε την σύντομη τοποθέτησή του, με τις πρεσβείες της Θεοτόκου, της οποίας ή μνήμη (θα) ήταν την επόμενη μέρα.    

Στην σεμνή αλλά και λαμπρή (λόγου περιεχομένου) εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Τάσος Κούσιος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Τεμπών, Θωμάς Τζέκας, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Τεμπών, Θωμάς Τσιαπλές, ο ιδρυτής  του Λαογραφικού Μουσείου Γόννων, Βασίλης Καραβιδές, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Οντάριο, Νικηφόρος Λαμπίρης και φυσικά ο Αντιπεριφερειάρχης, Χρίστος Καλομπάτσιος (που αναφέρθηκε παραπάνω).

  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass