ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «ΓΑΒΟΥΣΤΗΜΑ 2016»

Όλοι οι δρόμοι των Καππαδόκων συναντιούνται στα Βούναινα

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2016 12:54

Τη συμβολή παραδοσιακών εκδηλώσεων, όπως η Πανελλήνια Σύναξη Καππαδόκων «Γαβούστημα» στη διατήρηση της ελληνικής παράδοσης, οι οποίες αποτελούν «όαση χριστιανισμού και ελληνισμού», εξήραν οι ομιλητές στη χθεσινοβραδινή 18η συνάντηση Καππαδόκων που διοργάνωσε ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» στα Βούναινα.

Άτυπα το Γαβούστημα 2016 ξεκίνησε προχθές το βράδυ στο προαύλιο του ανακαινισμένου Διδακτηρίου στα Βούναινα με εκδήλωση αφιερωμένη στη λογοτεχνία και κεντρικό ομιλητή τον τομεάρχη Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος μίλησε για «την πνευματική αφύπνιση των Ελλήνων της Καππαδοκίας που ήταν μια συλλογική προσπάθεια, που ξεκίνησε, όμως, από λίγους φωτισμένους ανθρώπους το 19ο αιώνα. Στην προσπάθεια αυτή για την πνευματική αναγέννηση σημαντικός ήταν ο ρόλος των λογίων, που όχι μόνο δίδαξαν αλλά με τη συγγραφική τους δραστηριότητα πρόφεραν πολλά στον ελληνισμό της Καππαδοκίας».

Χθες βράδυ έγινε η επίσημη τελετή έναρξης των εκδηλώσεων, που συνεχίζονται σήμερα Σάββατο και ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή, παρουσία πλήθους κόσμου και πολλών εκπροσώπων φορέων, οι οποίοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία των Καππαδόκων και αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα αναβίωσης της πολιτιστικής μας παράδοσης.

Ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» Ηλίας Αθαναηλίδης δήλωσε συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου στην πανελλήνια αυτή συνάντηση, ενθουσιασμένος από την επιτυχία της προχθεσινής εκδήλωσης για τη λογοτεχνία και ιδιαίτερα για τη συμμετοχή των μαθητών στον σχετικό διαγωνισμό, προέτρεψε τον κόσμο να επισκεφθεί το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, το οποίο άνοιξε τις πύλες του με σημαντικά εκθέματα και ευχήθηκε τέτοιες εκδηλώσεις, όπως το Γαβούστημα να συνεχίζουν να συνεπαίρνουν το κοινό.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων, ως ιστορικός ερευνητής, με ρίζες από την Καππαδοκία, μιλώντας στη γενέτειρά του για την εκπαίδευση στις ελληνορθόδοξες κοινότητες της Καππαδοκίας, στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η ορθόδοξη εκκλησία με την καθιέρωση της λεγόμενης καραμανλίδικης γραφής στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης των Ρωμιών της Καππαδοκίας που τουρκοφώνησαν», ενώ εξήρε το σπουδαίο έργο που επιτελούν ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» και η Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο οποίος υποστήριξε πως «εκδηλώσεις, όπως αυτή των Καππαδόκων προάγουν την παράδοση και τον πολιτισμό. Πρόκειται για ένα γεγονός πανελλήνιας πολιτισμικής εμβέλειας μέσα από το οποίο αναβιώνουν θρησκευτικά και παραδοσιακά έθιμα, που τόσο ανάγκη έχει η πατρίδα και ο ελληνικός λαός, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάει».

Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης η υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών Μαρίνα Χρυσοβελώνη υποστήριξε πως «η μεγάλη γιορτή της παράδοσης, αποδεικνύει ότι στην ψυχή τους οι Καππαδόκες έχουν ανεξίτηλα χαραγμένα τα τεκμήρια ενός πολιτισμού που αποτελεί όαση χριστιανισμού, όαση ελληνισμού, μια όαση που δεν έσβησε ούτε από το μεγάλο ξεριζωμό του 1921, ούτε και από τη φθορά του χρόνου. Αντίθετα παραμένει ζωντανή, έχοντας σταθερές αρχές. Ένας λαός χωρίς μνήμη, είναι ένας λαός χωρίς παρόν και χωρίς μέλλον, γιατί εκείνοι που ξεχνούνε την ιστορία τους δεν μπορούν με κανένα τρόπο να δημιουργήσουν το μέλλον τους. Ακριβώς αυτό είναι και το νόημα του 18ου Γαβουστήματος Καππαδοκών. Καθήκον μας λοιπόν, είναι να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη της μακραίωνης και ένδοξης ιστορίας μας και της εθνικής μας συνείδησης, που αποτελεί την ταυτότητά μας και τον συνεκτικό κρίκο της ύπαρξής και της δυναμικής παρουσίας μας στα πεπρωμένα αυτού του τόπου, που λέγεται πατρίδα».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες που ήλθαν απ’ όλη τη χώρα «στη φιλόξενη Θεσσαλία με τη μακρά και ένδοξη ιστορία», τόνισε: «Ο Πολιτισμός έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία, έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα όταν είναι υπόθεση των πολλών, όταν φορέας πολιτισμού είναι ο ίδιος ο λαός μας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύει έμπρακτα τις πρωτοβουλίες και τις εκδηλώσεις σας γιατί ακριβώς θέλουμε να αναδεικνύουμε και να προβάλλουμε τον ελληνικό πολιτισμό, αυτόν τον μοναδικό θησαυρό που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Γιατί ο Πολιτισμός ενδυναμώνει τις ανθρώπινες σχέσεις, αμβλύνει τις εντάσεις, τα μίση και τη διχόνοια.

Άποψή μου είναι ότι η σημερινή κρίση είναι και πολιτισμική, να μην πω ότι είναι κυρίως πολιτισμική, και ο πολιτισμός είναι το αντίδοτο καθώς είναι η επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, η επικράτηση του πνεύματος πάνω στην ύλη.

Τέτοιες εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, σαν το «Γαβούστημα», είναι κρίκος στην πολιτισμική και εθνολογική αλυσίδα κι, όπως προείπα, τις στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην σπάσει κανένας κρίκος και κοπεί η αλυσίδα με απρόσμενα κοινωνικά και εθνικά αποτελέσματα».

«Η 18η Συνάντηση Γαβούστημα 2016 που διοργανώνει ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Η καθ’ ημάς Ανατολή» είναι μια σπονδή στην παράδοση και στη μνήμη, ένα ταξίδι στο παρελθόν, στη γενέτειρα που δεν ξεχάστηκε, στους μακρινούς προγόνους που κουβαλάμε μέσα μας» υποστήριξε στην ομιλία του ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος και πρόσθεσε πως «αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα αλλά και για τους συνδημότες μου που παραβρισκόμαστε σε αυτήν την εκδήλωση. Η θύμηση και η τιμή είναι τα ελάχιστα που οφείλουμε σε αυτούς γιατί καθώς έλεγε και ο Φώτης Κόντογλου «ένας λαός που έχει χάσει την παράδοσή του είναι σαν τον άνθρωπο που έχει χάσει το μνημονικό του, που έχει πάθει αμνησία. Το σήμερα θρέφεται από τα περασμένα και τα μελλούμενα από το σήμερα». Η σημερινή εκδήλωση μας δείχνει την υποχρέωση που έχουμε όλοι εμείς να κληροδοτήσουμε στη νέα γενιά τα πολιτισμικά στοιχεία, τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τους μύθους, τους θρύλους, την τέχνη και ο,τιδήποτε άλλο είναι καταξιωμένο στο παρελθόν και μεταβιβάσιμο στο σήμερα». Ο δήμαρχος αφού ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και «ιδιαίτερα την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Τ.Κ. Βουναίνων, τις αντιδημαρχίες ΔΕ Νίκαιας – Κραννώνα και Πολιτισμού και τον Μικρασιατικό Σύλλογο Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» και τους υπαλλήλους του Δήμου», δεσμεύθηκε ότι «ο δήμος Κιλελέρ με κάθε, μέσο κάθε θυσία και χωρίς κανένα δισταγμό θα στηρίξει και στο μέλλον ανάλογου επιπέδου εκδηλώσεις».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ακόμη ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βουναίνων Ιωακείμ Μερτζανίδης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων Θεοφάνης Ισαακίδης.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass