ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Σε δημαρχείο μετατρέπεται το Αρχοντικό Αντωνίου

* Αναμένεται η σύνταξη μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου, από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγιάς

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2016 11:54

Της Λένας Κισσάβου

Η ιδέα, ένα ιστορικό κτίσμα, με ιδιαίτερα στοιχεία αρχιτεκτονικής να στεγάσει το δημαρχείο Αγιάς, ωριμάζει και προχωρά με γοργά βήματα προς την υλοποίησή της.

Ένα χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής κατοικίας-αρχοντικού, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, η οικία Αντωνίου, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του Δήμου Αγιάς, γι’ αυτό το σκοπό και μέσα στις προτεραιότητές του είναι η αποκατάστασή του, ώστε να χρησιμοποιηθεί για διοικητική χρήση.

Πρόσφατα προκηρύχθηκε πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών, με αντικείμενο τη «Συντήρηση – Αποκατάσταση της οικίας Αντωνίου», τα αποτελέσματα του οποίου δίνουν πολύτιμα εφόδια στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγιάς, να προχωρήσει στη μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου, με απώτερο στόχο, μετά την έγκρισή της από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, για τις εργασίες που θα χρειαστούν ώστε το κτίσμα να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας της Αγιάς.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, αναδείχθηκαν οι τρεις πρώτοι, που κατάφεραν να κερδίσουν τις καλύτερες εντυπώσεις των κριτών, οι οποίοι ορίστηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού, και αυτές τις μέρες σε συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή του δήμου Αγιάς, ενέκρινε, όπως προβλεπόταν στον διαγωνισμό, την απονομή των χρηματικών βραβείων τους, συνολικού ποσού 2.200 ευρώ.

Αναλυτικότερα τα βραβεία κατέκτησαν οι εξής:

-Α’ Βραβείο: Καννέλος Νέστορας, Μπαλογιάννη Παρασκευή, Δαλακούρα Ιωάννα, Παυλίδου Δέσποινα (990 ευρώ).

-Β’ Βραβείο: Μουντριχας Σπύρος (726 ευρώ).

-Γ’ Βραβείο: Κατσαρός Αντώνιος, Ντόβας Αντώνιος, Αδαμάκης Στέφανος (484 ευρώ).

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Αγιάς κ. Χριστίνα Γιαννουλέα, η αποκατάσταση του νεοκλασικού κτιρίου, που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι στις προτεραιότητες έργων, του δημάρχου Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα και του Δήμου Αγιάς γενικότερα, γεγονός που σημαίνει ότι θα στηριχθούν στο μέγιστο και θα προωθηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, γι’ αυτόν το σκοπό.

«Είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι για την Αγιά, και ένα σημαντικό ιστορικό στοιχείο της που μαρτυρά το πλούσιο παρελθόν της, και τον πολιτισμό της, που πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά να παραμείνει «ζωντανό» στην καθημερινότητά της, τόνισε η κ. Γιαννουλέα.

Μάλιστα η ίδια, ανάφερε πως τόσο τα σχέδια των τριών βραβείων του εν λόγω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, όσο και όλων των συμμετοχών που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό, θα παρουσιαστούν σε ειδικό χώρο, στους πολίτες στο πλαίσιο του αγιώτικου πανηγυριού που θα πραγματοποιηθεί από 31 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι στο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την οικία Αντωνίου, υποβλήθηκαν συνολικά επτά προτάσεις και παραδόθηκαν στην κριτική επιτροπή, από τις οποίες έγιναν δεκτές και οι επτά, κατά τη διαγωνιστική κρίση του πρώτου σταδίου, δηλαδή του σταδίου της αποσφράγισης προτάσεων – προκαταρκτικής εξέτασης συμμετοχών.

Έπειτα, η κριτική επιτροπή προέβη στο δεύτερο στάδιο της διαγωνιστικής κρίσης, δηλαδή στο στάδιο αξιολόγησης των προτάσεων των διαγωνιζομένων, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους που έχουν τεθεί.

Επιπλέον, τέθηκε ως βασικό πλαίσιο αξιολόγησης των προτάσεων, η βέλτιστη αντιμετώπιση των ακόλουθων παραμέτρων:

-την επίλυση της περιοχής σύνδεσης των δύο διακριτών κτιριακών όγκων,

-την ανάδειξη του βασικού κτίσματος,

-τη διαχείριση και αξιοποίηση του αύλειου χώρου

-τον τρόπο πρόσβασης στο συγκρότημα και

-τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Το Αρχοντικό Αντωνίου είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Αγιάς, καθώς μεταβιβάστηκε σ’ αυτόν από τον Δημήτριο Κ. Αντωνίου, τελευταίο κληρονόμο της οικίας, την 8η Ιουλίου του 2004, έναντι του ποσού των 117.300 ευρώ, μετά από απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου αγοράς του ακινήτου, με σκοπό, τη στέγαση υπηρεσιών του Δήμου.

Το κτίσμα περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, πρώτο όροφο και ισόγεια λιθόκτιστη αποθήκη, συνολικού εμβαδού όλων 530 τ.μ., ενώ το οικόπεδο έχει έκταση 404 τ.μ.

Το νεοκλασικό κτίσμα της οικίας Αντωνίου χαρακτηρίστηκε ως μνημείο το 2005, με απόφαση του τότε υφυπουργού Πολιτισμού κ. Πέτρου Τατούλη. Συγκεκριμένα στην αξιολόγησή του αναφέρονται τα εξής:

«Χαρακτηρίζουμε ως μνημείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3028/2002, την οικία Αντωνίου, που περιλαμβάνει την κύρια οικία και τα βοηθητικά της κτίσματα, που βρίσκεται επί της οδού Σοφοκλή Ευστρατιάδη στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγιάς του Δήμου Αγιάς του Νομού Λάρισας, φερόμενης ιδιοκτησίας του Δήμου Αγιάς, διότι αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογο και χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής κατοικίας που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Η οικία διακρίνεται για τη συμμετρία των όψεών της, τον πλούσιο εξωτερικό και εσωτερικό διάκοσμο και αποτελεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μαρτυρία για την ανάπτυξη των κοινωνικοοικονομικών σχέσεων στην Αγιά τον περασμένο αιώνα. Η διατήρησή της συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στον αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλεως».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass