ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΟΓΚΟΙ ΝΕΡΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Πηνειός: Επιτέλους ξαναέγινε …ποτάμι

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2015 12:41 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:31

 

 

Του Κώστα Τσόλα

Τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ο Πηνειός ποταμός , στο ύψος  του Αισθητικού Αλσους έδειχνε  κυριολεκτικά ούτε καν σαν αυλάκι σε μια προσπάθεια όχι να γελοιοποιήσουμε το πρόβλημα,  το γεγονός δηλαδή ότι  το τρίτο ποτάμι σε μήκος που πηγάζει εντός της χώρας, μετά τον Αλιάκμονα και τον Αχελώο δεν είναι… ποτάμι τουλάχιστον  τον μισό χρόνο, αλλά να το αναδείξουμε και  ξυπνήσουμε  εκείνους που δεκαετίες τώρα, πάρα την προσπάθειά τους δεν μπόρεσαν ακόμα να βρουν λύση και να αποθηκεύουν το νερό του χειμώνα για το καλοκαίρι.

 Τότε,  με τον φωτογράφο  της «Ε»Λεωνίδα Τζέκα αποφασίσαμε να κάνουμε το δικό μας… φράγμα μήκους ενός μέτρου και ύψους μόλις 20 εκατοστών. Έτσι με τα χέρια και με σβώλους φράξαμε τον Πηνειό.  Δεν ήταν  μια κίνηση αστειότητας. Αντίθετα στις φωτογραφίες  διακρίνεται  καθαρά πως ένα ποτάμι αργοπεθαίνει και πρέπει όσοι έχουν τη διαχείρισή του να αφήσουν  «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και κάνουν έργα ώστε ο Πηνειός  να γίνει πάλι αργυροδίνης.

Χθες, επιτέλους, μετά τις βροχοπτώσεις  στην  Κεντρική Πίνδο, δηλαδή στα βουνά της Δυτικής Θεσσαλίας, οι παραπόταμοι του Πηνειού «φούσκωσαν»  και το ποτάμι δέχθηκε και δέχεται ακόμα τεράστιους  όγκους νερού. Νερό το οποίο ακόμα δεν κατέστη δυνατό να συγκρατηθεί στο μέγεθος  που πρέπει, χάνεται στον Θερμαϊκό κόλπο.

Οι εικόνες του  οφιοειδούς «Σαλαμπριά» των Βυζαντινών χρόνων, ο Πηνειός της αρχαιότητας αλλά και του σήμερα  έχει δύο διαφορετικές εικόνες: Το καλοκαίρι με  τα λιγοστά  έως ανύπαρκτα νερά που στερεύουν και χάνονται είτε από την ανομβρία είτε από την ανεξέλεγκτή  χρήση   των νερών του για άρδευση.  Και τώρα τον χειμώνα η εικόνα του ποταμού διαφορετική ειδικά όπως αυτές τις ημέρες  όπου στα βουνά  της Θεσσαλίας  έχουμε έντονες βροχοπτώσεις .

Τα στενά της «Γούντσας», τα  δεύτερα Τέμπη της περιοχής θεωρούνται  ως ένα φυσικό  εμπόδιο ώστε τα νερά  του ποταμού να μην  φτάσουν από την περιοχή των Τρικάλων  στον κάμπο της Λάρισας ανεξέλεγκτα. Κι όμως οι πλημμύρες δεν  έλειπαν μέχρι και πριν κάποιες δεκαετίες τόσο από την πόλη όσο και από την ευρύτερη περιοχή μέχρι την κατασκευή της νέας κοίτης του ποταμού στη Λάρισα και τα αναχώματα που έγιναν τότε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass