ΧΘΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Ξεκίνησαν Αγιώτικο Πανηγύρι και 21η Γιορτή Μήλου

* Κώστας Αγοραστός: «Το μήλο της Αγιάς να γίνει επώνυμο στις διεθνείς αγορές, όπως είναι στην ελληνική»

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2016 11:03

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Παρουσία πλήθους κόσμου χθες βράδυ στην Αγιά άνοιξε η αυλαία του ετήσιου τοπικού ιστορικού πανηγυριού, τελέσθηκε ο εορτασμός των πολιούχων Αγίων Αντωνίων, εγκαινιάστηκε η 21η Γιορτή Μήλου, ενώ σήμερα το πρωί τιμάται η επέτειος απελευθέρωσης της περιοχής από τους Τούρκους κατά το έτος 1881 και το βράδυ ξεκινά ένα πολυήμερο πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα διαρκέσει ως την επόμενη Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου.

Των εγκαινίων της Γιορτής προηγήθηκαν ο μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, προεξάρχοντος του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Αντωνίων, όπου εκατοντάδες πιστοί, ντόπιοι, αλλά και ξένοι, συνέρευσαν από νωρίς το απόγευμα απ’ όλη τη Θεσσαλία για να τιμήσουν τη μνήμη των θαυματουργών Αγίων, Αντωνίου του Μεγάλου του ασκητή της ερήμου και Αντωνίου του Νέου του εν Βεροίας. Επίσης, έγινε περιφορά των ιερών εικόνων στους κεντρικούς δρόμους της Αγιάς με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου.

Στην ομιλία του, κατά τα εγκαίνια, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας κάλεσε τον κόσμο να χαρεί το πανηγύρι, που φέτος συμπληρώνει επίσημα 130 χρόνια ζωής, παρότι γιορτάζονταν πολλές δεκαετίες πριν κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, επισήμανε πως η διαχρονικότητα της μεγάλης αυτής γιορτής αποδεικνύει τη βαθιά πίστη των ανθρώπων και τις καλά ριζωμένες παραδόσεις μας, ενώ συνεχάρη και ευχαρίστησε συντελεστές και εκθέτες της διοργάνωσης. Αναφερόμενος στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα, μίλησε για την ανάγκη στροφής στις τοπικές οικονομίες και στήριξης της παραγωγικής βάσης, «όχι ως μια διαπίστωση ή ένα αφηρημένο αφήγημα», όπως χαρακτηριστικά είπε, «αλλά ως μια επεξεργασμένη, ολοκληρωμένη πρόταση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του παραγωγικού ιστού της πατρίδας μας». Κάλεσε τους αγρότες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίνονται μέσω της νέας ΚΑΠ και να έχουν ως στόχο, πέρα από τη μεγαλύτερη ποσότητα και τη μείωση του κόστους παραγωγής, κυρίως την καλή ποιότητα πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Μίλησε για σημαντικά αγροτικά έργα που έχουν γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και για την αναγκαιότητα δημιουργίας ομάδων παραγωγών λέγοντας «Είναι ήδη σε εφαρμογή ο νέος νόμος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ίδρυση και λειτουργία συνεταιρισμών και ομάδων. Ένα σύγχρονο και ευέλικτο νομοθέτημα που, εκτός των άλλων, δίνει τη δυνατότητα κατάρτισης και χρηματοδότησης αναπτυξιακών σχεδίων. Δεν γίνεται να μη συνεργάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι της παραγωγικής και καταναλωτικής αλυσίδας. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα απ’ τους άλλους. Πρέπει ν’ αναπτύξουμε πρωτοβουλίες, να δράσουμε, ώστε αυτά, που κάθε χρόνο σχεδόν λέμε, να μην μείνουν γραφικές διαπιστώσεις».

Κατά τον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατέθεσε δύο προτάσεις. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεύρυνσης της γκάμας των προϊόντων από μήλο πέραν του νωπού προϊόντος και προς τους παραγωγούς το ενδεχόμενο ομαδοποίησής τους με ταυτόχρονες δράσεις καθετοποίησης.

Των ομιλιών ακολούθησε βράβευση της μαθήτριας του ΕΠΑΛ Μυλωνά Ειρήνης που συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια μεταξύ των συνυποψήφιών της από το Επαγγελματικό και Γενικό Λύκειο Αγιάς που διαγωνίστηκαν για πρώτη φορά φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Της απονεμήθηκε το προσφάτως θεσμοθετημένο «Βραβείο Ευαγγέλου Κ. Καραμπάτσα» και της επιδόθηκε το ποσό των 1000 ευρώ που συνοδεύει αυτό και διατίθεται από τα παιδιά του αείμνηστου εκπαιδευτικού.

Εν συνεχεία, έγιναν τα εγκαίνια της Γιορτής, ξεναγήθηκαν οι επίσημοι στο «Θεματικό χωριό» και ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν τους από τον Σύλλογο Γυναικών Αγιάς στο Πνευματικό Κέντρο.

Στα καλαίσθητα ξύλινα σπιτάκια του «Θεματικού χωριού» προβάλλεται η διατροφική αξία του μήλου, η καλλιέργεια, η τυποποίηση, η εμπορία του, και δράσεις συλλόγων, συνεταιρισμών και ιδωτών.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων και πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Σοφολόγης, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣνΛ Ρίζος Μαρούδας, η πρώην βουλευτής Βάσω Αλεξανδρίδου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Γιάννης Αργυρούλης, οι αντιδήμαρχοι Χριστίνα Γιαννουλέα, Βασίλης Λέτσιος, Ρίζος Αγγελακόπουλος και Στέλιος Τσιώνης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αγιάς Ζάχος Μπατζιόλας, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων, διευθυντές υπηρεσιών, σχολείων και τραπεζών. Μηνύματα έστειλαν οι βουλευτές κ.κ. Παπαδόπουλος και Κόκκαλης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για σήμερα Πέμπτη έχει ως εξής:

7:30 π.μ., όρθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία ιερουργούντος του αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ Κωνταξή.

10πμ, προσέλευση επισήμων, δοξολογία, ομιλία για την απελευθέρωση της πόλης, κατάθεση στεφάνων.

7 μ.μ., δραστηριότητες για παιδιά από τη Σχολή Χορού «Έκφραση» στον εκθεσιακό χώρο των Αγίων Αντωνίων.

8:30 μ.μ., Θέατρο Σκιών στον εκθεσιακό χώρο των Αγίων Αντωνίων.

9:30 μ.μ., ενημέρωση για το πρόγραμμα CLLD LEADER 2014 – 2020.

10 μ.μ., μουσική βραδιά με τους «D and D» στην πλατεία της Αγιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass