ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΖΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ

Έφυγε με τη δύση του «κόκκινου φεγγαριού»

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2016 12:00

ΓΟΝΝΟΙ Του Κώστα Τσόλα, Φωτ.: Λ. Τζέκας

Διάχυτη η συγκίνηση προχθές, Σάββατο βράδυ, στους Γόννους για τον αείμνηστο καθηγητή Ζήση Δ. Παπαδημητρίου στην εκδήλωση που έγινε στη μνήμη του με πρωτοβουλία του ΔΟΠΑΠΕΠ του Δήμου Τεμπών και της Επιτροπής Πολιτών.

Άνθρωποι των γραμμάτων, της τέχνης αλλά και απλοί πολίτες συμμετείχαν με την παρουσία τους σ΄ αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση τιμώντας μια προσωπικότητα με σημαντική προσφορά στον τόπο αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τους Γόννους, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Επίσης το Σάββατο η Πινακοθήκη Γόννων ήταν ανοιχτή για το κοινό.

Η εκδήλωση στον πεζόδρομο των Γόννων ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου.

Ο κ. Κολλάτος φορτισμένος από συγκίνηση σημείωσε ότι αν η απώλεια είναι συνάρτηση της προσφοράς, τότε το κενό που άφησε ο χαμός του Ζ. Παπαδημητρίου είναι τεράστιο.

Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών, στις 24 Αυγούστου του 2016,μετά από αίτηση της επιτροπής ανάδειξης του έργου του Ζ. Παπαδημητρίου όπου μετά από πρότασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία: τη μετονομασία του δρόμου που περνάει μπροστά από την οικία του στους Γόννους σε «Οδό Ζήση Παπαδημητρίου» και στην ονομασία Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων» να προστεθεί στο κάτω μέρος «Ζήση και Κριστιάνε Παπαδημητρίου».

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του κ. Δημήτρη Γουγουλιά. Ο κ. Γουγουλιάς ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της διοργάνωσης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η ζωή συνεχίζεται, αλλά για τον καθένα από μας σταματά μερικές στιγμές, όταν κάποιος απ’ τους δικούς μας φεύγει… Ένας καλός φίλος, ένας εξαίρετος δάσκαλος, ένας αληθινός άνθρωπος … ο δικός μας, γνωστός στο πανελλήνιο για τις κοινωνικοπολιτικές του απόψεις αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο για τις εκπαιδευτικές του παρεμβάσεις και το μεγάλο του συγγραφικό έργο, ο Ζήσης Δ. Παπαδημητρίου, δεν μένει πια εδώ ως φυσική, αλλά ως ζωντανή πνευματική παρουσία. Έφυγε με τη δύση του «κόκκινου φεγγαριού» την 1η Οκτώβρη 2015».

Ακολούθησε η ομιλία του εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» κ. Κώστα Σπανού, με θέμα «Η αγάπη του Ζήση για την τοπική Ιστορία», της επιστημονικής συνεργάτιδας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Καστοριάς, Δρ. Αναστασίας Δεληγκιαούρη, με θέμα «Το συγγραφικό έργο του Ζήση Παπαδημητρίου και η συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα», του καθηγητή Κώστα Συρμακέζη, με θέμα «Μια κουβέντα με τον Ζήση». Μάλιστα ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση όταν ο κ. Συρμακέζης εξιστόρησε την τελευταία συνάντησή του με τον Ζήση Παπαδημητρίου, πέρυσι στους Γόννους όπου και του αποκάλυψε με ψυχραιμία ότι είχε σχεδιάσει τα πάντα για την κηδεία του που έγινε στην Φρανκφούρτη, στο ίδιο κοιμητήριο με τους γονείς της συζύγου του σε μια σημαδιακή ημερομηνία 17 Νοέμβρη. Τον επίλογο της χθεσινής εκδήλωσης «έγραψε» η κ. Κριστιάνε Παπαδημητρίου η οποία και διάβασε μήνυμα του γιού τους Αλέξη.

Ακολούθησε η προβολή της αρχαιολόγου, Βάσως Πανάγου με θέμα «Η πολιτιστική δράση του Ζήση Παπαδημητρίου στην περιοχή». Επίσης ακούστηκαν τέσσερα τραγούδια για τον Ζήση από τη Μουσική Σχολή Δήμου Τεμπών.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη Φιλαρμονική του Δήμου Τεμπών και έκλεισε με μια μουσική βραδιά στην κεντρική πλατεία των Γόννων από «τους Μουσικούς της Αυλής», τους μουσικούς που διαχρονικά έπαιξαν στην αυλή του Ζήση και στα εγκαίνια των εκθέσεων που οργανώθηκαν εκεί.

Συμμετείχαν οι μουσικοί : Κοκκινόπουλος Κώστας – ντραμς, Κολτσίδας Χρήστος – μπουζούκι, Κράγιας Παναγιώτης – τραγούδι, Λάμπρου Κώστας – κιθάρα τραγούδι, Ντάγιας Στέλιος – τουμπερλέκι τραγούδι, Σταμελόπουλος Στάθης – μπαγλαμάς τραγούδι, Τσιαπλές Βαγγέλης – μπουζούκι και Χατζής Νίκος – κιθάρα τραγούδι.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η μαθήτρια του Λυκείου Γόννων, Λαμπρινή Παπαδόντα η οποία διάβασε χαιρετισμό του κ. Στέργιου Μπαμπανάση φίλου του Ζήση Παπαδημητρίου, ομότιμου καθηγητή και προέδρου του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιπεύκης, κ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου, παρέδωσε στην κ. Κριστιάνε Παπαδημητρίου, τιμητική πλακέτα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές κ. Νίκος Παπαδόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Νίκος Πουτσιάκας,ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας κ. Γεώργιος Αγάκος, ο ταξίαρχος Κωνσταντίνος Μαγαλιός εκ μέρους του διοικητή 1ης Στρατιάς, ο διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ κ. Χρίστος Τσαντήλας, ο υποδιοικητής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα Δρ. Χρήστος Πλιάτσικας,ο διοικητής του Α.Τ. Ραψάνης κ. Σταύρος Ευαγγελίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, οι αντιδήμαρχοι Τεμπών Θωμάς Τσιαπλές, Αστέριος Σαΐτης, Κώστας Τσεργάς, Αχιλλέας Διψάνας, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ κ. Μιχάλης Καρατέγος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Μανώλης, Μπουζέκης Ευθύμιος, Καραναστάσης Αθανάσιος, Τσιόπα Γεωργία, Τσούγιας Χρήστος, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου, Λάμπρος Ζάρρας, ο διευθυντής του καταστήματος της Τράπεζας EYROBANK κ. Δημήτριος Λέντζας και πλήθος κόσμου.

Τέλος ο κ. Δημήτρης Γουγουλιάς, ως συντονιστής της εκδήλωσης, ευχαρίστησε εκτός από τους παρόντες δημότες και επισκέπτες όλες και όλους όσους βοήθησαν για τη μεγάλη επιτυχία αυτής, καθώς και τα ΜΜΕ έντυπα και ηλεκτρονικά, τοπικά και εθνικά.

Ονομαστικά αναφέρθηκε σ’ αυτούς που «έβαλαν πλάτη» όπως ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου και αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤκ. Λάμπρος Ζάρρας, η κ. Στεμίνα Σαπουνά και ο κ. Κώστας Κανταρίνος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει επίσης στη μαθήτρια της Γ’ Λυκείου Γόννων, Λαμπρινή Παπαδόντα που με τόσο όμορφο τρόπο συντόνισε την όλη εκδήλωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass