ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Στρατιωτική διαπλοκή» στο προσφυγικό;

Χωρίς δημοπρασία έργα 700.000 ευρώ στον καταυλισμό προσφύγων του Κουτσοχέρου

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2016 22:33 | Τελευταία ενημέρωση: 09 Σεπ 2016 10:47

Την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων προκαλεί η τακτική της αρμόδιας στρατιωτικής υπηρεσίας να αναθέσει χωρίς δημόσιο διαγωνισμό την κατασκευή έργων υποδομής στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», όπου κατασκευάζεται ο μόνιμος καταυλισμός Σύριων προσφύγων.

Την σοβαρή καταγγελία του ΣΕΔΕ Λάρισας, «για αδιαφανείς και διαβλητές διαδικασίες», υιοθετεί στο ακέραιο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου, η ΠΕΣΕΔΕ, που απέστειλε σχετική διαμαρτυρία στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο, τον διοικητή της 1ης Στρατιάς, την διοίκηση της 735 ΔΣΕ η οποία κοινοποιείται προς την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και προς τον Γ.Γ. Υποδομών Γ. Δέδε.

  Ως γνωστόν, στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» τοποθετούνται 330 προκατασκευασμένοι οικίσκοι προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας και παραμονής προσφύγων από τη Συρία που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.  Πρόκειται για δωρεά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα, αφού τα υπόλοιπα τα ανέλαβε η Ελλάδα.

Όπως καταγγέλλεται από τον Σύνδεσμο Εργοληπτών, διατέθηκε πίστωση 700.000 ευρώ προκειμένου να κατασκευαστούν υποδομές στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας των προσφύγων, ήτοι ηλεκτροδότηση, ύδρευση, αποχέτευση κλπ. Για το σκοπό αυτό κλήθηκαν από τη στρατιωτική υπηρεσία πέντε κατασκευαστικές εταιρίες, που επιλέχθηκαν αυθαιρέτως, χωρίς να γίνουν γνωστά τα κριτήρια επιλογής, και οι οποίες έδωσαν υποτίθεται κάποιες προσφορές ώστε να φανεί ότι το έργο κατασκευάζεται κατόπιν δημοπρασίας. Η διαδικασία νομιμοποιήθηκε με την αξιοποίηση της νομοθεσίας καθώς το έργο θεωρήθηκε ως κατεπείγον.

Ο ΣΕΔΕ Λάρισας και η ΠΕΣΕΔΕ απαιτούν ανοικτό δημόσιο αδιάβλητο διαγωνισμό. Αλλά και στην περίπτωση που απαιτηθούν κατεπείγουσες διαδικασίες τονίζεται ότι θα μπορούσε η στρατιωτική υπηρεσία να ζητήσει λίστα των αξιόπιστων τοπικών εργοληπτικών εταιριών και με κλήρωση να επιλέξει πέντε απ΄ αυτές ζητώντας τους να καταθέσουν προσφορές. Διασφαλίζοντας έτσι το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή - διαμαρτυρία του ΣΕΔΕ Λάρισας και της ΠΕΣΕΔΕ γίνεται λόγος «για αδιαφανείς και διαβλητές διαδικασίες για την ανάθεση του έργου ‘’Αναβάθμιση των Υποδομών της Δομής Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων - Μεταναστών στο Στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο Λάρισας’’, προϋπολογισμού 708.330 ευρώ». Και καταγγέλλεται: «Από εντονότατες διαμαρτυρίες μελών μας, πληροφορηθήκαμε την πρόθεσή σας, να αναθέσετε το έργο μέσω της διαδικασίας «με διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης» (βλ. απόφαση με ΑΔΑ ΨΠ0Φ6-7ΕΘ), επικαλούμενοι, ως είθισται στις περιπτώσεις αυτές «λόγω του κατεπείγοντος του θέματος για την ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ως άνω απόφαση.

Βεβαίως για την «ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατό», θα προσκληθούν στις διαδικασίες ανάθεσης μόνο ολίγοι και «τυχεροί», ενώ οι πολλές ικανές εργοληπτικές επιχειρήσεις της περιοχής, που δεν διαθέτουν «μπάρμπα στην Κορώνη», θα μείνουν εκτός νυμφώνος, χάριν βεβαίως της επιτάχυνσης του έργου.  Η μόνη διαδικασία που διασφαλίζει την έντεχνη και έγκαιρη εκτέλεση του έργου και ταυτόχρονα το αδιάβλητο των διαδικασιών ανάθεσης είναι ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός και καμία άλλη.

Είναι αδιανόητο, στην εποχή που όλοι διατείνονται για την ανάγκη για διαφάνεια στα Δημόσια Έργα και εν γένει στην δημόσια ζωή δεν είναι δυνατόν μια Στρατιωτική Υπηρεσία να μετατρέπεται από θεματοφύλακας της νομιμότητας σε εστία διαπλοκής.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την μεθόδευση χρήσης αδιαφανών διαδικασιών με την τετριμμένη επίκληση του κατεπείγοντος. Απαιτούμε την διενέργεια ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού για να εξασφαλισθεί ο υγιής ανταγωνισμός, αλλά και η έγκαιρη και έντεχνη εκτέλεση του έργου».

                                                                                                                                                                                                                        Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass