ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΛΟΓΙΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑΣ

Η φιλανθρωπία είναι πρωτίστως πνευματική

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2015 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:33

 

«Η φιλανθρωπία δεν πρέπει να είναι μόνο υλική. Είναι πρωτίστως πνευματική. Αυτός ας είναι και ο στόχος μας. Να δούμε τον Χριστό στο πρόσωπο του αδελφού μας, αλλά και να μιλήσουμε για τον Χριστό…». Ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική, που έλυσε απορίες και «παρεξηγήσεις» για τον ρόλο τη φιλανθρωπίας, μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ήταν η χθεσινή ομιλία του νέου υπεύθυνου της Λογίας Φιλαδελφίας και Αλληλεγγύης της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, π. Ιγνατίου, γενικού αρχιερατικού επιτρόπου της Μητρόπολης. Ο π. Ιγνάτιος μίλησε στη μουσική εκδήλωση, που διοργάνωσε η Λογία στο «Παλλάντιουμ», με παραδοσιακά τραγούδια από τον ερμηνευτή Βασίλειο Αγροκώστα.

Αναλυτικότερα, ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, σημείωσε: Η φιλανθρωπία δεν είναι λόγος θεωρίας. Είναι έκφραση αίματος. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να περιορίζουμε τη φιλανθρωπία μόνο στο δόσιμο των υλικών αγαθών σε όσους στερούνται. Αυτό ακυρώνει την ουσία της, η οποία έγκειται στο μυστήριο της σωτηρίας του ανθρώπου. Και η Εκκλησία διακονεί αυτό το μυστήριο και το κάνει πράξη στη ζωή της…

Αυτό δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε τη φιλανθρωπία ως ελεημοσύνη. Ο άνθρωπος που έχει συλλάβει το μήνυμα της Βασιλείας του Θεού και αγωνίζεται να το ζήσει είναι ελεήμων. Μόνο που δεν εξαντλεί το πνευματικό μήνυμα στην υλική ελεημοσύνη… Αυτό είναι και το βαθύτερο μήνυμα της πνευματικής μας παραδόσεως. Η ελεημοσύνη αποσκοπεί πρωτίστως στον έσω άνθρωπο. Δεν ελεούμε για να μας δούνε οι άλλοι. Δεν ελεούμε ούτε καν για να φανούμε σωστοί ενώπιον του Θεού. Είμαστε φιλάνθρωποι σημαίνει ότι πρωτίστως προσευχόμαστε για τους άλλους, διότι ανωτέρα από κάθε ελεημοσύνη είναι η προσευχή. Και ελεημοσύνη χωρίς ταπείνωση δεν έχει νόημα…

 Στις ημέρες μας έχει εκλείψει το κριτήριο της αγάπης. Ο άνθρωπος ενδιαφέρεται κυρίως για την επίγεια ζωή του και δεν έχει πνευματικά κριτήρια στις επιλογές του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε να βλέπει την Εκκλησία ως αυτή που θα του δώσει ό,τι υλικό του λείπει, χωρίς να ενδιαφέρεται για την πνευματική ζωή, είτε να απαιτεί από αυτή να αποδείξει ότι είναι χρήσιμη στην κοινωνία. Η κυριαρχούσα αυτή νοοτροπία μαρτυρεί μία βαθιά αλλοτρίωση, θα έλεγε κανείς έναν πνευματικό μηδενισμό, στον οποίο ελάχιστα περιθώρια αντίστασης υπάρχουν.

Η ΝΕΑ ΛΟΓΙΑ

Ο υπεύθυνος της Λογίας, ευχαρίστησε τον μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο, εκ μέρους όλων των μελών, για την τιμή να τους επιλέξει, για την επόμενη τριετία, ως το νέο συμβούλιο της Λογίας, Φιλαδελφίας και Αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας ότι: «Θα τιμήσουμε και θα σεβαστούμε όλα τα προηγούμενα συμβούλια, τα οποία θυσιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Εξάλλου, κρατήσαμε κατόπιν της σεπτής προτάσεως σας, σχεδόν το ήμισυ των στελεχών, προκειμένου να αντλήσουμε από την σοφία και την εμπειρία τους, την κ. Ευαγγελία Καλογήρου, την κ. Ευφροσύνη Κέλλα, την κ. Ζωή Κουτσαμπασούλη, την κ. Μαρία Λέλλη-Παπαγιάννη, την κ. Παρασκευή Καντώνια, αλλά προσθέσαμε και νέα άτομα που θα μας δώσουν φτερά και ώθηση με τις νέες ιδέες και την όρεξη που διαθέτουν, την κ. Γεθσημανή Ντούσια, την κ. Αναστασία Μπρούμα-Λάτσιου και την κ. Θεοδώρα Γκουνιαρούδη-Τέγου». Επίσης, ευχαρίστησε τον απερχόμενο αντιπρόεδρο π. Βαρθολομαίο «για όλα όσα προσέφερε την παρελθούσα εξαετία στην ανακούφιση των πονεμένων αδελφών μας ως επικεφαλής του συμβουλίου και να τον παρακαλέσω να σταθεί αρωγός και στη νέα διοίκηση, η οποία εκτός από τις κυρίες και την Βασιλική Οικονόμου, απαρτίζεται και από τους π. Σέργιο Παραλίκα, π. Γεδεών Μαντά, π. Βασίλειο Τάσιο, π. Δημήτριο Ψαριανό και π. Χρήστο Κωνσταντάκο».

Ε. Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass