Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ

Το αμύγδαλο στηρίζει την τοπική οικονομία

* Στην περιοχή παράγεται το 18% της ελληνικής παραγωγής

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2016 12:21

Του Κώστα Τσόλα / Φωτ: Λ. Τζέκας

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το βράδυ του Σαββάτου την πλατεία Θέμιδος στο Συκούριο στη φετινή διοργάνωση της «Γιορτής Αμυγδάλου 2016».

Μια εκδήλωση η οποία ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια μιας πολιτιστικής γιορτής αλλά που, κυρίως, σκοπό έχει να αναδείξει το βασικό προϊόν που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή Συκουρίου και είναι το προϊόν εκείνο που στηρίζει την τοπική οικονομία, το αμύγδαλο.

Η Γιορτή είναι ένας θεσμός πλέον στο Συκούριο, στον Δήμο Τεμπών και στον νομό μας που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και τα βλέμματα παραγωγών, καταναλωτών και φορέων.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην πλατεία Θέμιδας στις 7.30 το απόγευμα του Σαββάτου με διαγωνισμό γευσιγνωσίας αμυγδαλογλυκισμάτων.

Στον διαγωνισμό το πρώτο βραβείο πήρε η κ. Δώρα Χατζηλαδά με γαλατόπιτα, το δεύτερο η κ. Σαϊτάνη επίσης με γαλατόπιτα και τρίτο βραβείο η κ. Σούλα Ζάχου με σοκολατόπιτα. Γευσιγνώστες ήταν οι κ. Άλκης Σταύρου, Γ. Κουτσιμανής και Β. Πασχάλη.

Την εκδήλωση άνοιξε η δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αγγελική Πολύζου η οποία αναφέρθηκε στη διοργάνωση που γίνεται για 16η φορά με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών της Δημοτικής Ενότητας Νέσσωνος Δήμου Τεμπών, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας Π.Ε. Λάρισας και τον ΔΟΠΑΠΕΠ του Δήμου Τεμπών. Η κ. Πολύζου αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της γιορτής για την προβολή του αμυγδάλου. Και σημείωσε ότι ο σύλλογος ασχολήθηκε με το βασικό προϊόν της περιοχής, το αμύγδαλο, και την έκθεσή του στην εκδήλωση θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να φέρει πιο κοντά τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες στα ήθη και έθιμα της περιοχής. Τέλος ο Σύλλογος Γυναικών δηλώνει παρών και στο μέλλον με νέες ιδέες, μεγαλύτερη διάθεση για εθελοντική προσφορά και περισσότερη προσπάθεια, ζητώντας απ’ όλους «απλά και μόνο να είσαστε δίπλα μας γιατί μας εμπνέετε».

Η κ. Πολύζου ευχαρίστησε το διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη και φίλες του Συλλόγου για τις αφιλοκερδώς προσφορές τους, τα εδέσματα και γλυκίσματα, καθώς και τους χορηγούς της διοργάνωσης. Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στη σημαντική βοήθεια που προσέφερε σε όλη τη διοργάνωση ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΤ και πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Τεμπών κ. Λάμπρος Ζάρρας.

«Είμαστε πλάι στον παραγωγό αμυγδάλου, είμαστε πλάι στον επαγγελματία της γης, είμαστε πλάι στους δημότες μας.

Χαιρετίζουμε την προσπάθεια των αμυγδαλοπαραγωγών που δοκιμάζονται όλο τον χρόνο και αγωνιούν. Έχουμε τη χαρά να βρίσκουμε δίπλα μας ανθρώπους με μεράκι που δεν τους λείπει η διάθεση προσφοράς», με τα λόγια αυτά ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος αναφέρθηκε στην εκδήλωση, αλλά και στη στήριξη των αμυγδαλοπαραγωγών.

Και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το γεγονός ότι το αμύγδαλο για την περιοχή της Δ.Ε. Νέσσωνα είναι μονοκαλλιέργεια και παράγεται ετησίως το 16 - 18% της ελληνικής παραγωγής αμυγδάλου αφενός αναδεικνύει τη δυναμικότητά του και αφετέρου καταδεικνύει την ανάγκη έργων υποδομής ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην αγροτική καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή.

Για τον λόγο αυτό προετοιμάζουμε και ετοιμάζουμε μελέτες για την ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την έγκριση και την υπογραφή από τον γ. γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της «Μελέτης Ταμιευτήρα Πουρναρίου- Αμπελακίων» στη θέση Λιβαδότοπος. Πρόκειται για έργο ύψιστης σημασίας, το οποίο θα τροφοδοτήσει μεγάλο τμήμα του κάμπου δίνοντας τη δυνατότητα άρδευσης σε 7000 στρέμματα, βελτιώνοντας παράλληλα τη στάθμη του υδροφορέα και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του.

Να τονίσουμε εδώ ότι από τον Απρίλιο του 2011 και μέχρι σήμερα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη, πλήθος μελετών (όπως υδρολογική, Τοπογραφική, Γεωλογική, Γεωτεχνική, Σκοπιμότητας, Βιωσιμότητας, Υδραυλική, Τεύχη Δημοπράτησης κ.ά.) έχουν κατατεθεί και εγκριθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών.

Σήμερα από αυτό εδώ το βήμα κάνω έκκληση στους παρευρισκόμενους βουλευτές και μη να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα πίεσης προς το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από Τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου ένα έργο πνοής καθώς η κατασκευή του θα επιλύσει χρόνια υδρευτικά και αρδευτικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής», κατέληξε ο κ. Κολλάτος.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε πρόγραμμα δημοτικών και λαϊκών χορών από τα χορευτικά των Μορφωτικών Συλλόγων Συκουρίου, Όσσας και Πουρναρίου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Κατερίνα Δρογκούλα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν αμυγδαλολιχουδιές,

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι βουλευτές κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Γιώργος Κατσιαντώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Χρ. Καλομπάτσιος, ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Νίκος Πουτσιάκας, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο διοικητής της Π.Υ.Λ. κ. Γιάννης Ράπτης,

ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Κωτσός, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, οι αντιδήμαρχοι κ. Κώστας Νταφούλης, Αστέριος Σαΐτης, Αχιλλέας Διψάνας, ο αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΤ κ. Ιωάννης Αργυρίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ευθύμιος Μπουζέκης, Χρήστος Τσάτσαρης, Χρήστος Τσούγιας, ο πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Συκουρίου κ. Γεώργιος Καλότυχος, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ. Λάμπρος Ζάρρας και πλήθος κόσμου.

Τέλος μήνυμα έστειλε ο βουλευτής κ. Βασίλης Κόκκαλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass