ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΑΡΧΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Γρήγορα και αποτελεσματικά δίπλα στους πληγέντες δημότες

* Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2016 12:20
Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε») Του Κώστα Τσόλα

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο Τυρνάβου ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σαρχώσης πλαισιωμένος από τους αντιδημάρχους κ. Χρήστο Τσιόπα και Κώστα Χρυσοβέργη.

Ο κ. Παναγιώτης Σαρχώσης σε μια αποτίμηση των τραγικών συμβάντων ενημέρωσε αρχικά για τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη η περιοχή την περασμένη εβδομάδα από μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία έπληξαν περιοχές του Δήμου Τυρνάβου και συγκεκριμένα το Αργυροπούλι, το Δαμάσι, τη Λυγαριά και τμήμα της αγροτικής περιοχής Δελερίων σημειώνοντας: «Οι καταστροφές έπληξαν διαδοχικά τις συγκεκριμένες περιοχές με δυνατές καταιγίδες όπου οι εντάσεις ήταν τέτοιες που κυριολεκτικά από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Η Λυγαριά και η γύρω αγροτική περιοχή βυθίστηκε στα λασπόνερα .

Οι καταστροφές ανυπολόγιστες. Κυρίως σε καλλιέργειες αμπελιού, τριφυλλιού, καλαμπόκια. Επίσης τα φερτά υλικά από τους χείμαρρους μετέτρεψαν τα χωράφια σε λίμνες με λάσπη και νερό.

Ίδια τραγική κατάσταση στο Αργυροπούλι όπου ο χείμαρρος Καναράς ξήλωσε τη γέφυρα και μετέτρεψε σε λίμνη τεράστια αγροτική έκταση.

Την επόμενη ημέρα το Δαμάσι δέχτηκε έντονη καταιγίδα με βροχόπτωση, χαλάζι και δυνατούς ανέμους. Η καταστροφή είναι ολοσχερής αφού σύμφωνα με αγρότες επλήγησαν πάνω από 4.000 στρέμματα αμπελιών τα οποία ήταν έτοιμα για Τρύγο. Στο Δαμάσι μετά από αυτή την τρίτη καταστροφή άμεσα. Υπάρχει πλέον ζήτημα επιβίωσης των οικογενειών του χωριού».

Παράλληλα ο κ. Σαρχώσης τόνισε στη συνέντευξη Τύπου: «Πέρασαν δέκα ημέρες από το σφοδρό χτύπημα κακοκαιρίας που δέχτηκαν οι περιοχές του Δήμου μας με τις έντονες βροχοπτώσεις. Το μέγεθος των καταστροφών είναι τεράστιο. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ρέματα, καλλιέργειες καταστράφηκαν και ιδιαίτερα στην περιοχή Αργυροπουλίου - Λυγαριάς η ένταση των φαινομένων ήταν τόσο μεγάλη ώστε αλλοιώθηκε το ανάγλυφο της περιοχής.

Ανυπολόγιστες είναι και οι ζημίες στις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Ζημιές επίσης υπήρξαν σε δημοτικές οδούς αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο».

Όπως είπε ο κ. Σαρχώσης από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Τυρνάβου με όλες του τις δυνάμεις προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα.

Πρώτο μέλημα ήταν η διάνοιξη οδών, έτσι αποκαταστάθηκε η διέλευση στο δημοτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να καθαριστούν οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί δρόμοι με σκοπό οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να έχουν πρόσβαση στις καλλιέργειες και τα ποιμνιοστάσιά τους.

Ο δήμαρχος Τυρνάβου είπε επίσης ότι από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες επισκέφτηκαν την περιοχή, όπου και διαπιστώθηκαν τα τεράστια προβλήματα.

Ο Δήμος υπέβαλε αίτημα προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητώντας να κηρυχτεί η περιοχή Δελερίων – Αργυροπουλίου – Λυγαριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Περιφέρεια με τη σειρά της άμεσα προώθησε το αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η ανταπόκριση ήταν θετική και η περιοχή κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα ο Δήμος ζήτησε και τη βοήθεια του στρατού υποβάλλοντας σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας – ΓΕΣ, το οποίο είχε θετική ανταπόκριση.

Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχιστούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass