Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το ΣΒΑΑ

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2016 13:27

Με αφορμή το θέμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Λαρισαίων σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ΣΒΑΑ αποτελεί «εργαλείο» ενός γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού κυβέρνησης – κεφαλαίου – Ε.Ε., που υλοποιεί η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, κ.α.

Εξειδικεύοντας τις μελέτες του Δήμου Λαρισαίων (ΣΟΑΠ, ΣΒΑΚ, Σχέδιο Μάρκετινγκ), αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των σχεδιασμών των μονοπωλίων σε τουρισμό, logistics, ενέργεια κ.α., καθώς και στην παράδοση υπηρεσιών στην ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας (ΚΟΙΝΣΕΠ).

Στον 1ο άξονα «ποιότητα ζωής και το περιβάλλον», προκρίνονται έργα και παρεμβάσεις στην κατεύθυνση των αναπλάσεων, στις αλλαγές χρήσης γης πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου, σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κ.α., εξυπηρετώντας πλήρως τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού και της εστίασης. Απουσιάζουν παντελώς έργα όπως η αντισεισμική θωράκιση και ο έλεγχος δημόσιων κτηρίων, σχολείων, παιδικών σταθμών, απαλλοτριώσεις ελεύθερων χώρων, κατασκευή σχολικών κτηρίων κτλ. Όσα σχεδιάζονται στις λαϊκές συνοικίες (Σταθμός, Ν. Σμύρνη, Σουφλάρια) συνδέονται άμεσα με τα επιχειρηματικά σχέδια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την κατασκευή εμπορικού κέντρου και σταθμού εμπορευματοκιβωτίων. Φυσικά σε κανένα από αυτά τα σχέδια δεν προβλέπεται η άμεση υπογείωση των γραμμών, που αποτελεί πάγια απαίτηση των κατοίκων αυτών των συνοικιών και όλης της πόλης.

Στον 2ο Άξονα που αφορά την αποκαλούμενη «κοινωνική πολιτική», μπροστά μάλιστα και στην εντεινόμενη επίθεση από κεφάλαιο –κυβέρνηση-ΕΕ που χτυπάει τις λαϊκές ανάγκες, το σχέδιο της δημοτικής αρχής απευθύνεται στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα, παραπέμποντας στην «φιλανθρωπία» του συσσιτίου, στα ψίχουλα του κοινωνικού παντοπωλείου, των λαχανόκηπων κτλ. Το ΣΒΑΑ προβλέπει επίσης την παράδοση υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στην ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, πράγμα που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και στην έξαρση της ανταποδοτικότητας σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών του δήμου.

Στον 3ο Άξονα «τοπική ανάπτυξη-απασχόληση», με βασικές κατευθύνσεις σε α) Τουρισμό (πολιτιστικός, δημιουργικός, ιατρικός), β) κοινωνική οικονομία, γ) κατάρτιση κτλ., η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η δημοτική αρχή Λαρισαίων είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες των μονοπωλίων του κλάδου. Βέβαια όλο αυτό το σχέδιο πατάει πάνω στα ερείπια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων που είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ που συνεχίζει στο ίδιο δρόμο. Το περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, η απελευθέρωση των απολύσεων, η ελαστική απασχόληση κ.α. θα αποτελέσουν τον «μοχλό» για να επιτευχθεί η καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη. Πχ. οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Σ’ αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση συμφωνούν και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δ.Σ. (κ.κ. Καραλαριώτου, Τζανακούλης, Νασιώκας, Διαμάντος) εκφράζοντας ενστάσεις μόνο ως προς το μείγμα της διαχείρισης για λογαριασμό μερίδων του κεφαλαίου. Εκεί αποσκοπούσε εξάλλου και η πρόσφατη παρέμβαση του ΣΘΕΒ, του Αστικού ΚΤΕΛ, Επιμελητηρίου, «τραβώντας το αυτί» της δημοτικής αρχής να εναρμονιστεί πλήρως.

Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός, είναι μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις δικές του σύγχρονες ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια αθλητισμό, πολιτισμό. Έχει ανάγκη από μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο και με υποδομές που θα διευκολύνουν και θα προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή. Έχει ανάγκη από φθηνή και σύγχρονη κατοικία, νερό και ηλεκτρικό. Δεν έχει ανάγκη από τα φιλοδωρήματα και την «φιλανθρωπία» των μονοπωλίων, ούτε από τις «αγαθοεργίες» των ΜΚΟ. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν υπόθεση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από την οργανωμένη δράση και παρέμβαση, μέσα από την οργάνωση στα συνδικάτα και τις Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε γειτονιά. Να βάλουν εμπόδια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων, της συγκυβέρνησης, της δημοτικής αρχής, διεκδικώντας να παρθούν μέτρα για την προστασία των άνεργων, των χαμηλόμισθων, συνταξιούχων. Να μην μείνει κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση και στην επίθεση των κυβέρνησης – κεφαλαίου- ΕΕ.

Διεκδικούμε: Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας. Έλεγχος όλων των σχολικών συγκροτημάτων και χώρων μαζικής εστίασης της νεολαίας (αθλητικά κέντρα, εστίες, κτλ.)

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών με φορολόγηση στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, κτλ. Καμιά συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αλλά διεύρυνσή τους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των ΣΔΙΤ και της παράδοσης των υπηρεσιών σε ΜΚΟ και (ΚΟΙΝΣΕΠ).

Μόνιμη σταθερή εργασία, καμιά απόλυση, προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας. Να μειωθούνε τώρα 50% τα δημοτικά τέλη. Να καταργηθεί το χαράτσι του 80% που ενσωματώθηκε στην τιμή του νερού. Να παρθούνε μέτρα για την προστασία των αστέγων με υπενοικίαση χώρων (ξενοδοχείων) και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του για τους ανέργους. Να διατεθεί δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά στα σχολεία. Να απαλλαχτούν από λογαριασμούς των ΔΕΚΟ τα δημόσια σχολικά κτήρια» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass