ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΥΖΕΡΙΔΗ

Πολιτιστικό Ιδρυμα το "Κονάκι" Πολυνερίου

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2016 12:39

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε") Του Αχ. Μπακαλέξη

Διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του διπλωμάτη καθηγητή δρ. Παναγιώτη Κυζερίδη πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων και στο "Κονάκι" Κυζερίδη, στο Πολυνέρι αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αναγορεύτηκε σε επίτιμος δημότης των Φαρσάλων ο καθηγητής δρ. Παναγιώτης Κυζερίδης, δόθηκε το όνομά του σε κεντρική οδό του Πολυνερίου, ενώ ανακοινώθηκε από τον ίδιο η σύσταση του "Πολιτιστικού Ιδρύματος Παναγιώτη Κυζερίδη" που θα στεγάζεται στο "Κονάκι" Κυζερίδη στο Πολυνέρι Φαρσάλων.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου, με το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου που υπήρξε συμμαθητής του δρ. Παναγιώτη Κυζερίδη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την οποία ανέγνωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος. Στην επιστολή του προς τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Αρη Καραχάλιο, ο Πατριάρχης Κων/πόλεως κ. Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων επαινεί την πρωτοβουλία του Δήμου Φαρσάλων να τιμηθεί ο δρ. Παναγιώτης Κυζερίδης και εκφράζει την πατριαρχική του ευαρέσκεια γιατί η τιμή προς διακεκριμένους άνδρες συντηρεί την κοινωνία και τον πολιτισμό. Ακόμη χαίρεται, γιατί ο τιμώμενος εφοίτησε στην ιερή Θεολογική Σχολή της Χάλκης και υπήρξε συμμαθητής του, έλαβε από εκεί λαμπρή και πολυμερή παιδεία. Αναφέρει ότι όλοι οι απόφοιτοι της Σχολής της Χάλκης έχουν πολύτιμες αναμνήσεις από αυτή και προόδευσαν ως κληρικοί ή όχι σ΄ όλο τον κόσμο, ως ευσεβείς χριστιανοί και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τέλος συγχαίρει και πάλι τον Δήμο Φαρσάλων για τη δίκαια τιμή προς τον δρ. Παναγιώτη Κυζερίδη και εύχεται προς αυτόν "Ο Κύριος να του χαρίζει υγείαν και βίον μακρόν και ευφρόσυνον".

Στη συνέχεια η αρχαιολόγος κ. Βάσω Νούλα επιστημονική συνεργάτιδα του δημάρχου Φαρσάλων υπεύθυνη της εκδήλωσης, διάβασε ένα κείμενο με τίτλο "Ο Τάκης Κυζερίδης αυτοβιογραφείται" στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

"Από το 2011 που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως ειδική συνεργάτις του δημάρχου Φαρσάλων αναζήτησα τον Παναγιώτη Κυζερίδη ως τον ιδιοκτήτη ενός αρχιτεκτονικού μνημείου που μ' ενδιέφερε επιστημονικά. Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερή που θα σας διαβάσω ένα κείμενο στο οποίο ο Παναγιώτης Κυζερίδης αυτοβιογραφείται και όπως θα διαπιστώσετε, η ζωή του συναντάνται με ουσιαστικό τρόπο με κορυφαίες στιγμές της διεθνούς ιστορίας".

Συγκεκριμένα ο δρ. Παναγιώτης Κυζερίδης στην αυτοβιογραφία του αναφέρει τα εξής:

"Εζησα την παιδική μου ηλικία (γεννήθηκε το 1936) σε δύσκολες καταστάσεις. Η οικογένειά μου κατά διαστήματα διέμενε στο Πολυνέρι, στο Ναρθάκι, στον Σταυρό, στην Αθήνα. Μετά το τέλος της δεκαετίας του ΄40 κατόρθωσε να συγκεντρωθεί, πρώτα στα Φάρσαλα και μετά στον Σταυρό. Με δυσκολίες φοίτησα σε διάφορα δημόσια σχολεία στην περιοχή Φαρσάλων και τέλειωσα το γυμνάσιο στην Καρδίτσα.

Είχα μάθε άριστα τη γαλλική γλώσσα και αρκετά καλά την αγγλική. Ηθελα να σπουδάσω φιλοσοφία. Κάποτε διάβασα για τις προσφορές της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Πήρα συστατικές επιστολές από αρχιερείς, πολιτικούς, καθηγητές πανεπιστημίων και έστειλα όλα τα δικαιολογητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εργάστηκα για λίγο στο Μητροπολιτικό γραφείο Καρδίτσας και στην εφημερίδα Καθημερινή, όπου γνώρισα την κ. Ελένη Βλάχου, η οποία μίλησε στον Πατριάρχη Αθηναγόρα που ήταν γνωστός της. Μετά από πολλές δυσκολίες, λόγω και των γεγονότων του 1955 στην Κων/πολη κατόρθωσα να εισαχθώ στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία το 1959 πήρα το πτυχίο Θεολογίας, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια παρακολούθησα μαθήματα στην τουρκική γλώσσα και φιλολογία. Κατά την περίοδο του θέρους του 1959 πέτυχα δύο καλές υποτροφίες από το Βατικανό και από το ιταλικό κράτος και ενεγράφην στην Αρχαιολογική Σχολή του Βατικανού και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη Χάλκη εργάστηκα ως ξεναγός και γνώρισα μια διάσημη δημοσιογράφο και τον Αριστοτέλη Ωνάση με την Μαρία Κάλλας. Με συμπάθησαν, με ρώτησαν για τις σπουδές μου και στο τέλος της συνάντησής μας μου έδωσαν τις κάρτες τους και ένα φάκελο που περιείχε αρκετά δολάρια. Με τα χρήματα αυτά επισκέφθηκα τους Αγίους Τόπους. Σε ηλικία 23 ετών γνώρισα μια κοπέλα που την παντρεύτηκα, αλλά μετά από λίγο καιρό σκοτώθηκε σε δυστύχημα. Με πολύ πόνο συνέχισα τις σπουδές. Από το Πατριαρχείο πήγα σε συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου των εκκλησιών στη Γενεύη. Στο Βατικανό πήρα το πτυχίο Αρχαιολογίας και το διδακτορικό στη Χριστιανική Αρχαιολογία μετ΄ επαίνους ενώ τελείωσα τις σπουδές μου στη Φιλοσοφική Σχολή της Ρώμης.

Συνέχισα τις σπουδές μου και στη Γαλλία και πήρα μέρος σε διαγωνισμό στη Ρώμη ως καθηγητής Φιλοσοφίας (1965 - 1967). Ετσι άρχισε η πανεπιστημιακή μου σταδιοδρομία, χωρίς να σταματήσω να σπουδάζω και να γράφω διάφορα βιβλία και άρθρα που με βοήθησαν ως τίτλοι σπουδών κατόπιν. Πήρα στη συνέχεια, την ιταλική υπηκοότητα, αφού η χούντα μου είχε αφαιρέσει την ελληνική. Οι δραστηριότητές μου διευρύνθηκαν και έξω από την Ιταλία με συμμετοχές σε συνέδρια και διαλέξεις. Το 1974 συμμετείχα σε διαλέξεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο του βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη. Εκτοτε συμμετείχα ως παραστάτης σ΄ όλες τις επιτροπές αποφάσεων για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Εγινα διευθυντής ιταλικού ινστιτούτου πολιτισμού του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας και υπηρέτησα ως σύμβουλος πολιτισμού ή μορφωτικός ακόλουθος. Στάλθηκα ως απεσταλμένος στο Παρίσι, ζήτησα όμως και έγινα δεκτός να υπηρετήσω για είκοσι μήνες στη Νορβηγία.

Εγινα  ο πρώτος διπλωμάτης με διαπιστευτήρια στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ. Ακολούθησαν μεταθέσεις μου στο Στρασβούργο, στη Χάγη και Αμστερνταμ και στην Αθήνα. Ο δήμαρχος της Αθήνας κ. Δημ. Αβραμόπουλος μου έδωσε το χρυσό μετάλλιο της πόλης, έγινα μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, ενώ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μου απένειμε τον χρυσό σταυρό του Φοίνικα. Συνέχισα ως συνταξιούχος να συμμετέχω σε πολιτιστικές, κοινωνικές και πανεπιστημιακές αποστολές ανά τον κόσμο εκπροσωπώντας διεθνείς σημαντικούς οργανισμούς".

Ακολούθησαν οι ομιλίες των ανεψιών του δρ. Παναγιώτη Κυζερίδη, κ. Ολγας Κυζερίδη και κ. Γεωργίας Γιοβρή με θέμα "Ο Τάκης Κυζερίδης και η Σκιά του στην οικογένεια" που ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι "Οι γονείς τους μίλαγαν πάντοτε με θαυμασμό για τις εξαιρετικές μαθητικές επιδόσεις του αδελφού τους, όλη η οικογένεια τον είχε ψηλά στη συνείδησή της και ένιωσαν χαρά για την αγορά του κονακιού που ήταν ένα κτίριο σύμβολο για το Πολυνέρι".

Κατόπιν ο πρέσβης της Νορβηγίας Odd Andreas Wibe ανέφερε τα εξής: "Ως παλιός φίλος και συνάδελφος του Παναγιώτη Κυζερίδη είναι μεγάλη ευχαρίστησή μου να τον συγχαρώ για τον εορτασμό των ογδοηκοστών γενεθλίων του και για τα εγκαίνια της αναστήλωσης του κονακιού Κυζερίδη.

Ο Τάκης Κυζερίδης ήταν ένας ικανότατος άνθρωπος. Η εξαιρετική του πνευματική κατάρτιση και οι ατομικές του ικανότητες τον έχουν κάνει να εξέρχεται στην κορυφή της κάθε κατάστασης. Μια χειροπιαστή απόδειξη των πολλών επιτευγμάτων είναι οι πολλοί τιμητικοί τίτλοι και τα βραβεία που του έχουν παραχωρηθεί αυτά τα χρόνια. Στη βάση των τεράστιων ακαδημαϊκών και πολιτιστικών του επιτευγμάτων, τα ΜΜΕ σε πολλές χώρες έχουν περιγράψει τον Τάκη ως άνθρωπο Αναγεννησιακών επιτευγμάτων. Είμαι περήφανος που είμαι φίλος του και που καταμαρτυρώ την αναγέννηση του κονακιού Κυζερίδη, πιθανότητα ως το πλέον κοντινό στην καρδιά του επίτευγμα".

Ακολούθησε ανάγνωση επιστολής του προέδρου του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη που συγχαίρει τον Δήμο Φαρσάλων για την πρωτοβουλία του να τιμήσει τον εξαίρετο άνθρωπο και επιστήμονα Παναγιώτη Κυζερίδη μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός".

Ακόμη έγινε ανάγνωση επιστολών του Αρχιεπισκόπου Σουηδίας και Πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπα, της κ. Μόνικας Ζέκα από το ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Χρ. Κέλλα.

Κατόπιν η πολιτικός μηχανικός κ. Ανθή Τσιτσά μίλησε για το "κονάκι" του Πολυνερίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι  "αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα τσιφλικόσπιτου. Κτίστηκε το 1585 από Βενετσιάνους και στη συνέχεια το πήραν οι Τούρκοι μπέηδες και πασάδες μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας. Περιήλθε στις οικογένειες Χαροκόπου, Πάντου και το 1986 στον Παναγιώτη Κυζερίδη που το ανακαίνισε, το επίπλωσε και το έφερε στη σημερινή του μορφή. Εχει ζωή 431 ετών".

Φθάνοντας στην κορύφωση των εκδηλώσεων το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος εν συντομία μίλησε για τα υψηλά επιτεύγματα του Παναγιώτη Κυζερίδη αναφέροντας ότι "γεννήθηκε το 1936 στο Πολυνέρι Φαρσάλων και όταν τέλειωσε το γυμνάσιο φοίτησε στην περίφημη Σχολή της Χάλκης και το 1960 περίπου έγινε διδάκτωρ καθηγητής της Χριστιανικής Αρχαιολογίας στο Βατικανό. Αργότερα παίρνει την ιταλική υπηκοότητα και μπαίνει στο διπλωματικό σώμα. Μιλάει πέντε γλώσσες, έχει διακριθεί και τιμηθεί για την προσφορά του στον πολιτισμό και στη σύσφιγξη των πολιτιστικών επαφών Ελλάδας - Ιταλίας, έχει πάρει πτυχία φιλολογίας και θεολογίας κυρίως από τα πανεπιστήμια της Ρώμης και μεταπτυχιακούς τίτλους, ενώ υπήρξε καθηγητής της ιστορίας της Τέχνης, Ιταλικής Φιλολογίας, Αρχαίων Ελληνικών, ανθρωπιστικών επιστημών σε ιταλικά λύκεια, κολέγια και πανεπιστήμια της Ρώμης. Υπήρξε διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού ινστιτούτου και μορφωτικός ακόλουθος της ιταλικής πρεσβείας σε διάφορες χώρες. Εχει παρουσιάσει πολλές δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες, έχει γράψει βιβλία και έχει μεταφράσει κλασικά αρχαία ελληνικά και ιταλικά κείμενα στα ιταλικά, ελληνικά και γαλλικά.

Εχει πολλές τιμητικές διακρίσεις, ενώ του ανατέθηκαν από τα Ηνωμένα Εθνη διάφορες αποστολές σε χώρες που αφορούσαν κυρίως υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά την αναφορά του στο δρ. Παναγιώτη Κυζερίδη ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος τον κάλεσε στο βήμα και πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Φαρσάλων.

Ακολούθησε συναυλία φλάουτου και πιάνου στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, όπου δόθηκε δεξίωση προς τιμήν του δρ. Παναγιώτη Κυζερίδη.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις προς τιμήν του δρ. Παναγιώτη Κυζερίδη που διοργάνωσε ο Δήμος Φαράλων ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 18/9/2016 στο "Κονάκι" Κυζερίδη στο Πολυνέρι Φαρσάλων με την τελετή ονοματοδοσίας κεντρικής οδού του Πολυνερίου σε "οδό Παναγιώτη Κυζερίδη".

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος του Τ.Σ. Πολυνερίου κ. Μιχάλης Ντάφος που απένειμε το κλειδί του Πολυνερίου στον Τάκη Κυζερίδη και τιμητική πλακέτα στον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Αρη Καραχάλιο, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αθ. Παιδής, αλλά και ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος.

Στην ομιλία του ο δρ. Παναγιώτης Κυζερίδης αναφέρθηκε στην αναστήλωση του Κονακίου και τόνισε ότι "χρειάζεται αρκετή εργασία ακόμη για να τελειοποιηθεί και να γίνει ένα όμορφο πολιτιστικό ίδρυμα. Σήμερα γίνεται η τυπική ίδρυση του Πολιτιστικού Ιδρύματος που φέρει το όνομά μου, μαζί με την υπόσχεση να συνεχιστούν τα έργα αναστήλωσης και να διεξάγονται εκδηλώσεις που θα τιμούν τον τόπο. Στο ίδρυμα εκτός των ανεψιών μου Ολγας και Γεωργίας θα συμμετέχουν και κάτοικοι του Πολυνερίου.

Κύριε δήμαρχε να είστε υπερήφανος γιατί επί των ημερών σας και με την απόλυτη συμμετοχή σας έγινε αυτό το πολιτιστικό ίδρυμα, που και εσείς είχατε ονειρευθεί". Ακολούθησε δεξίωση στον κήπο του κονακιού με λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, ενώ πραγματοποιήθηκε και έκθεση χαρακτικής Ιταλών καλλιτεχνών. Στις διήμερες εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass