ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ Η ΛΑΡΙΣΑ

Ο Πηνειός φούσκωσε αλλά δεν μας απείλησε

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2015 10:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:40

 

Αν μη τι άλλο οι Λαρισαίοι βλέποντας εικόνες καταστροφής σε περιοχές της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας από την έντονη βροχόπτωση, ένιωσαν ανακούφιση καθώς για μία ακόμη φορά η αντιπλημμυρική προστασία της Λάρισας δοκιμάστηκε και άντεξε. Μπορεί τις τελευταίες μέρες οι έντονες βροχοπτώσεις να φούσκωσαν τον Πηνειό, αγγίζοντας μέσα στην πόλη η στάθμη του νερού τα 3 μέτρα, και στην εξωτερική κοίτη τα 6μ, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε ανησυχία από τους αρμόδιους φορείς. Μάλιστα από το απόγευμα της Τρίτης άρχισε να υποχωρεί σταδιακά η στάθμη του Πηνειού, με τα μοναδικά προβλήματα να εστιάζονται σε ορισμένες εκτάσεις στην περιοχή του Δασοχωρίου και της Φαλάνης.

Όπως είναι γνωστό το σημείο κλειδί για την πλημμυρική προστασία της Λάρισας είναι ο Πηνειός ποταμός στο Κεραμίδι (στα σύνορα με τον νομό Τρικάλων). Εκεί, όταν η στάθμη του νερού αγγίξει τα 6 μέτρα (όπως και συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας) στη ΔΕΥΑΛ «χτυπά» συναγερμός. Κατεβαίνει το θυρόφραγμα στον Πέρα Μαχαλά εμποδίζοντας τα βρόχινα νερά των φρεατίων να καταλήξουν στο ποτάμι, αφού ο ποταμός ετοιμάζεται να δεχτεί να νερά της Δυτικής Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του ο ΤΟΕΒ Πηνειού απέσυρε τις αντλίες που είχε στα αντλιοστάσια για να μην καταστραφούν από τα φουσκωμένα νερά του ποταμού, ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Λαδόπουλος υπολογίζει τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στα 2000 στρ σε Φαλάνη-Δασοχώρι, καλώντας τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ να επισκεφτούν τις περιοχές.

Οι έντονες βροχοπτώσεις έκαναν τη στάθμη στη λίμνη Πλαστήρα να ανέβει κατά 1 μέτρο, ενώ πλημμύρες καλλιεργειών έχουν αναφερθεί σε όλο το εύρος της Π.Ε. Καρδίτσας. Ακόμη η υπερχείλιση ρεμάτων έφερε ζημιές και σε ιχθυοκαλλιέργειες της λίμνης Πλαστήρα.

Στο μεταξύ για μία ακόμη φορά περίσσεψαν οι φωνές τοπικών παραγόντων, οι οποίοι βλέποντας τόνους νερού να καταλήγουν στη θάλασσα και να μην αξιοποιούνται, ελλείψει έργων, ζητούσαν επιτακτικά την ολοκλήρωση αυτών.

Με αφορμή τη νέα εξελισσόμενη κακοκαιρία που πλήττει τη Θεσσαλία, τόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και ο μηχανισμός της ΔΕΥΑΛ είναι σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass