ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Εγκαινιάστηκε Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2016 10:59

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Τα εγκαίνια του Μουσείου Δημοτικής Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στις 6 μ.μ. στον αύλειο χώρο του παλιού πετρόκτιστου Δημοτικού Σχολείου Βρυσιών που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Φαρσάλων. Το Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης δημιούργησε ο δραστήριος Σύλλογος "Ενεργοί Πολίτες" Φαρσάλων.

Σκοπός του συλλόγου είναι να διασωθούν τα σχολικά αντικείμενα, βιβλία και άλλα εποπτικά μέσα των περασμένων δεκαετιών από τη φυσική φθορά και από τη λήθη του χρόνου. Παράλληλα να θυμηθούν οι παλαιότερες γενιές τα σχολικά τους χρόνια και να δουν άλλα και να μάθουν οι νεότεροι για τα σχολεία του παρελθόντος. Ο σύλλογος συγκέντρωσε αρκετό υλικό, όπως παλαιά αλφαβητάρια, πηλίκια, μπερέδες, σχολικές ποδιές, τσάντες (δερμάτινες, πάνινες, υφαντές), πένες, κασετίνες, τετράδια, γομολάστιχες, ξύστρες κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης θα είναι πλέον επισκέψιμο για τους σημερινούς και αυριανούς μαθητές των σχολείων όλης της χώρας. Ένα όραμα του εκπαιδευτικού Κώστα Γκουντούλα, μέλους του συλλόγου, που αφιέρωσε πολύ χρόνο για τη συγκέντρωση του υλικού για να επανδρωθεί το Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, έγινε πραγματικότητα.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με την τέλεση του αγιασμού χοροστατώντας του σεβασμιότατου μητροπολίτη κ. Τιμόθεου και στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος, ο διευθυντής Α΄/βάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Σωτήρης Βούλγαρης και ο πρόεδρος των Ενεργών Πολιτών κ. Απόστολος Ανδρεόπουλος ο οποίος ανέφερε τα εξής: "Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2005 και έχει έδρα την πόλη των Φαρσάλων. Στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην εθελοντική προσφορά των μελών και φίλων του. Τυγχάνει της αποδοχής και εκτίμησης όλων των πολιτών της επαρχίας Φαρσάλων. Εχει αναπτύξει πολλαπλές και αξιόλογες δραστηριότητες, οργάνωσε και υλοποίησε δενδροφυτεύσεις, καθιέρωσε και εκτελεί ποδηλατοδρομίες, πεζοπορίες και εκδρομές με προορισμό τόπους και αξιοθέατα ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας. Διοργανώνει πολιτιστικού περιεχομένου εκδηλώσεις και μουσικές βραδιές. Κυκλοφόρισε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το άλμπουμ "ΦΑΡΣΑΛΑ - Φωτογραφικά ίχνη μιας άλλης εποχής". Εχει δημιουργήσει και συντηρεί στη βόρεια είσοδο της πόλης, έναν πανέμορφο ανθόκηπο, που καταλαμβάνει έκταση 13 στρεμμάτων. Εκτύπωσε και διένειμε ημερολόγιο, στο οποίο εκτίθενται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της επαρχίας Φαρσάλων, που σήμερα κοσμούν μεγάλα μουσεία της Ελλάδος και του εξωτερικού κ.λπ.

Αποκορύφωμα όμως και κορωνίδα όλων των δράσεων του συλλόγου αποτελεί η ίδρυση του Μουσείου Δημοτικής Εκπαίδευσης στα Βρυσιά Φαρσάλων. Στο πανέμορφο και αλώβητο από τον χρόνο παλαιό πέτρινο Δημοτικό Σχολείο Βρυσιών που κτίστηκε το 1950, εκτίθεται η ιστορία και διαδρομή της δημοτικής εκπαίδευσης της περιοχής μας. Εκατοντάδες σπάνια σχολικά αντικείμενα, βιβλία και έγγραφα εκτίθενται με μοναδικό και πανέμορφο τρόπο, οδηγώντας νοερά τον επισκέπτη στο μακρινό παρελθόν. Σε ειδικά διαμορφωμένη αμφιθεατρική αίθουσα προβάλλεται σε βίντεο, σπάνιο ενημερωτικό υλικό, που παρουσιάζει μαθητές την ώρα του μαθήματος και διάφορες σχολικές αθλητικές δραστηριότητες της παλαιάς εποχής.

Για τους παλαιότερους η συγκίνηση και νοσταλγία αναπόφευκτη. Για τους νεότερους η επίσκεψη στους στον χώρο τους δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να γνωρίσουν με παραστατικό τρόπο την πορεία και εξέλιξη της ιστορικής διαδρομής της δημοτικής εκπαίδευσης.

Για τη δημιουργία του εκθετηρίου αυτού ο σύλλογος χρηματοδοτήθηκε το έτος 2015 από την ΑΕΝΟΛ Α.Ε. και αποτελεί ομάδα Τοπικής Δράσης τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER. Στόχος μας είναι το Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης αυτό, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας Εκπαίδευσης και άλλους φορείς κοινωνικής δικτύωσης, να αποτελέσει πόλο έλξης και εκπαιδευτικό προορισμό μαθητών από σχολεία όλης της Ελλάδας". Κατόπιν κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων και οι παρευρισκόμενοι περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου ενώ ακολούθησε δεξίωση στον προαύλειο χώρο.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass