ΧΑΙΝΟΥΣΑ ΠΛΗΓΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Η ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑ

Σε …ροζ δίχτυα 20.000 γυναίκες!

* Παγιδευμένες στην Ελλάδα θύματα της σεξουαλικής βιομηχανίας, κυρίως από Βουλγαρία και Ρουμανία * Αύξηση 70% των καταγγελιών εμπορίας ανθρώπων

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2015 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:46

Της Λένας Κισσάβου

«Πληγή» στην ελληνική κοινωνία, αποτελεί η εμπορία ανθρώπων, με χιλιάδες θύματα, κυρίως στην πορνεία και στην επαιτεία, εγκλωβισμένα μέσα σε καλά οργανωμένα κυκλώματα θυτών.

Παράλληλα όμως, αναπτύσσεται μια ολοένα και μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, κινητοποίηση για την αντιμετώπισή της, από οργανισμούς στη χώρα μας, όπως μεταξύ αυτών η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1109, η οποία στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας της, έχει δεχθεί χιλιάδες καταγγελίες πολιτών (που διατηρούν την ανωνυμία τους) και έχει διευθετήσει 724 τέτοιες υποθέσεις.

Στοιχεία που μαρτυρούν μια τραγική πραγματικότητα, παρουσιάστηκαν χθες, σε ειδική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με θέμα της τη βία κατά των γυναικών και την οργάνωσε ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Λαρισαίων, τελούσε δε υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου.

Οι ομιλητές αυτής, εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση της βίας γενικότερα, έδειξαν την πραγματική διάσταση των προβλημάτων, τα οποία μπορούν να αφορούν και τους ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν θύματα, αρκεί να μην αδιαφορούν και να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά.

«Είναι ευθύνη όλων μας, να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά…», υποστήριξε ο κ. Άρης Καρδασιλάρης, εθνικός αντιπρόσωπος της γραμμής 1109 της οργάνωσης «Α21», που ασχολείται με την καταπολέμηση του trafficking. Ο κ. Καρδασιλάρης, σε ομιλία του, ενημέρωσε για τη λειτουργία της γραμμής 1109, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να καλούν ανώνυμα, όσοι πολίτες αντιλαμβάνονται περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων και θέλουν να τις καταγγείλουν, ενώ ανάφερε ότι μέσα σε έναν χρόνο οι καταγγελίες αυξήθηκαν κατά 70%.

Τόνισε δε ότι: «Το μεγαλύτερο ποσοστό, 78%, αφορά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, το 13% θύματα επαιτείας και εργασίας και το 9% θύματα που τα φέρνουν από ξένα κράτη για εργασία και τα κρατούν παράνομα εγκλωβισμένα, ασκώντας πολλές φορές πάνω τους, κι άλλου είδους εκμετάλλευση (σεξουαλική).

Το 50% αυτών είναι ηλικίας 18 -25 ετών, το 13% από 14-18 ετών, το 17% από 26 -30 ετών, το 17% από 30 και άνω και το 4% βρέφη μέχρι και 13 χρονών, που είναι συνήθως παιδιά θυμάτων εμπορίας.

Τα περισσότερα θύματα είναι ξένοι και κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αμόρφωτοι (και έτσι πιο εύκολη η διαχείρισή τους) και από τη φυλή Ρομά, αρκετοί.

Σήμερα, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα βρίσκονται παγιδευμένες στα δίχτυα της σεξουαλικής βιομηχανίας 20.000 γυναίκες».

Η κ. Μαρία Χρυσαφίδου, νομικός, μίλησε στην εκδήλωση για το νομικό πλαίσιο αναφορικά με τη βία κατά των γυναικών και των ανήλικων κοριτσιών, ενώ η κ. Μαρία Κορώνη, Αστυνόμος Β’ – ψυχολόγος ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στον τρόπο που διαχειρίζεται η αστυνομία περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Τέλος, η κ. Ελένη Σοφού, ψυχολόγος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Λαρισαίων, αναφέρθηκε στη λειτουργία του ξενώνα, αλλά και στις μορφές βίας που συναντώνται στην κοινωνία, στο πώς εκδηλώνονται, στα χαρακτηριστικά του θύτη, ενώ ενημέρωσε επίσης για το πού μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες θύματα, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

«Η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η βία», τόνισε η κ. Σοφού και για τις μορφές της ανάφερε: «Είναι η βία μέσα την οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία), βία μέσα στην κοινωνία βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση – παρενόχληση στην εργασία και Σωματεμπορία – trafficking». Αναφερόμενη στις κατηγορίες των συμπεριφορών βίας, είπε ότι είναι οι εξής: «Σωματική κακοποίηση: Χαστούκια, μπουνιές, κλωτσιές, βίαια σπρωξίματα, δέσιμο, απομόνωση, πνίξιμο, ξυλοδαρμός. Σεξουαλική κακοποίηση: Βιασμός, με πρόθεση σωματικός πόνος κατά τη διάρκεια της γενετησίας πράξης, επιθέσεις στα γεννητικά όργανα με όπλα. Λεκτική βία: έντονη κριτική και υποβιβασμός, άρνηση παροχής βοήθειας, προσβολές, απειλές, βρισιές. Κοινωνική κακοποίηση: περιορισμός και έλεγχος, απαγόρευση εργασίας. Οικονομική κακοποίηση: αφαίρεση ή έλεγχος χρημάτων, εξαναγκασμός να «ζητάει» χρήματα, αφαίρεση του δικαιώματος της διαχείρισης του μισθού».

Να σημειωθεί ότι χθες, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία συντόνιζε η δημοσιογράφος κ. Δέσποινα Θεοδώρου, έγινε προβολή βίντεο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με τίτλο «Τώρα μιλάω!» στο οποίο έντεκα γνωστές Ελληνίδες ηθοποιοί αποκαλύπτουν αληθινές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών και προτρέπουν κάθε γυναίκα που έχει υποστεί βία να μιλήσει τώρα.

ΞΕΝΩΝΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Να σημειωθεί ότι ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Κακοποίησης στη Λάρισα, λειτουργεί από την 1η Οκτωβρίου του 2013, με στόχο την παροχή ασφαλούς διαμονής των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, προστατεύοντάς τους από τον θύτη. Γίνονται δεκτές γυναίκες ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας και νομικής υπόστασης καθώς και θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking). Δεν τίθεται περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των θυμάτων κακοποίησης προκειμένου να φιλοξενηθούν στον ξενώνα. Για την εισαγωγή των γυναικών στον ξενώνα απαιτούνται αιματολογικές, δερματολογικές εξετάσεις, ψυχιατρική εκτίμηση καθώς και παιδιατρική εξέταση στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά. Η φιλοξενία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες. Ο ξενώνας λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass