ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ 1912

Τριήμερο εκδηλώσεων στο Σαραντάπορο

*Αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του νεότερου Έλληνα υπαξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, Γεράσιμου Ραυτόπουλου

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2016 13:16

Με τον καλύτερο τρόπο γιορτάστηκε στο Σαραντάπορο η 104η επέτειος της Μάχης του Σαρανταπόρου. Όπως ανακοινώθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, Παράρτημα Λάρισας και τον Σύλλογο Απανταχού Σαρανταποριτών, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου τα μέλη της ομάδας εθελοντικής αιμοδοσίας Σαρανταποριτών,

πραγματοποίησαν αιμοδοσία στο τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη την ελάχιστη αυτή προσφορά. Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στο Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, έγινε προβολή του ιστορικού βίντεο «Εμείς οι Έλληνες – Μάχη Σαρανταπόρου». Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στην πλατεία του χωριού, ομάδα γυναικών ντυμένες με παραδοσιακές σαρανταπορίτικες φορεσιές, παρουσίασαν το τοπικό δρώμενο «Περπερίτσα» και το συνόδευσαν με τραγούδια τις περιοχής. Στη συνέχεια η φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Τσιαβέ, παρουσίασε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό συνθέτη Μανώλη Χιώτη. Επιστέγασμα των εκδηλώσεων ήταν η Κυριακή 9 Οκτωβρίου.

Το πρωί της Κυριακής 9 Οκτωβρίου 2016, χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Χαρίτωνα πραγματοποιήθηκε, στο χώρο του Μουσείου Μάχης Σαρανταπόρου, εκδήλωση μνήμης στο πλαίσιο της 104ης επετείου της Μάχης του Σαρανταπόρου, παρουσία του στρατηγού της 1ης Στρατιάς Ηλία Λεοντάρη, θρησκευτικών, πολιτικών, στρατιωτικών αρχών καθώς και πλήθους κόσμου. Τον αρχηγό της Τ.Α. εκπροσώπησε ο επιτελάρχης του ΑΤΑ, ταξίαρχος Αθανάσιος Σταθιάς. Στην εκδήλωση τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, εκφωνήθηκε πανηγυρικός λόγος, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, έγινε προσκλητήριο νεκρών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, αξιωματικών, υπαξιωματικών και στρατιωτών της Μάχης Σαρανταπόρου της 9ης Οκτωβρίου 1912, ενώ τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές και έριξε βολές υπό τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας.

Μετά την καθιερωμένη τελετή στο Χάνι Χατζηγώγου, στην πλατεία του Σαρανταπόρου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του νεότερου Έλληνα υπαξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, Γεράσιμου Ραυτόπουλου. Ο Ραυτόπουλος με καταγωγή από τα Μεσσοβούνια της Κεφαλονιάς, σε ηλικία δώδεκα ετών, ακολούθησε τον Ελληνικό Στρατό κατά την προέλασή του στη Μακεδονία. Στη μάχη των στενών του Σαρανταπόρου, στις 9 Οκτωβρίου, πολέμησε με τόλμη και ηρωισμό.

Η Ελληνική Σημαία που σκέπαζε το μνημείο διπλώθηκε και παραδόθηκε από τον Δήμαρχο στον Νικόλαο Ραυτόπουλο ο οποίος ήταν παρών και φέτος στο Σαραντάπορο, ενώ το Άγημα του Στρατού απέδωσε τιμές και η στρατιωτική μπάντα παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.

Από τα Μεσσοβούνια της Κεφαλλονιάς μεταφέρθηκε στο Σαραντάποροο δάφνη, η οποία εναποτέθηκε στο μνημείο, η ομάδα των γυναικών τραγούδησε τον ύμνο του χωριού «1912» και οι μικρές μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου απήγγειλαν ποίημα αφιερωμένο στον Γεράσιμο Ραυτόπουλο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass