ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΗΛΩΝ

Θάνατος για μηλοκαλλιεργητές η ανοιχτή τιμή

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2016 11:27

Σε καλλιέργεια προς εξαφάνιση τείνει να εξελιχθεί η μηλοκαλλιέργεια στην επαρχίας Αγιάς, καθώς η ελεύθερη πτώση της τιμής σε συνδυασμό με το ρωσικό εμπάργκο που έχει περιορίσει σημαντικά την εξαγωγική δραστηριότητα, καθιστώντας τους παραγωγούς «ομήρους» των εγχώριων εμπόρων, έχει απογοητεύσει τους αγρότες.

Όπως προκύπτει και από τις καταγγελίες των Αγιωτών μηλοκαλλιεργητών «σε πολλές περιπτώσεις τα μήλα δόθηκαν σε εμπόρους που διαθέτουν μεγάλους ψυκτικούς χώρους με ανοικτή τιμή ή σε τιμή που δεν καλύπτει ούτε καν το κόστος παραγωγής». Δηλαδή κάτω από 30 λεπτά\κιλό, όταν μόνο το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 25-27λ. Όταν έρχεται η ώρα να καταβληθούν οι αυξημένες φέτος φορολογικές ασφαλιστικές εισφορές, τότε η απογοήτευση κυριαρχεί στα πρόσωπα των αγροτών.

Όπως καταγγέλλει ο γνωστός Αγιώτης συνδικαλιστής Πέτρος Σίμος «η τακτική της ανοικτής τιμής δεν είναι φετινή. Έχει καθιερωθεί στην αγορά από τότε που επιβλήθηκε το ρωσικό εμπάργκο και περιορίστηκαν σημαντικά οι δυνατότητες πώλησης του προϊόντος. Έτσι όσοι έμποροι διέθεταν μεγάλους αποθηκευτικούς-ψυκτικούς χώρους εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία των παραγωγών να αποθηκεύσουν οι ίδιοι το προϊόν και προμηθεύονται τα μήλα με ανοικτή τιμή. Βλέποντας και κάνοντας δηλαδή…

Τυχεροί είναι όσοι έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν οι ίδιοι τα μήλα στις λαϊκές αγορές, όπως κάνει ο ίδιος, ο οποίος όμως αποτελεί τη μειοψηφία. «Το 97% των μηλοπαραγωγών της επαρχίας, λόγω του ότι δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, δεν έχουν τη δυνατότητα να στήσουν πάγκους στις λαϊκές και αναγκάζονται να καταφύγουν στους εμπόρους, οι οποίοι φυσικά εκμεταλλεύονται αυτή τη συγκυρία» δηλώνει στην «Ε» ο κ. Σίμος. Όσον αφορά στις τιμές των, διαθέσιμων στη λαϊκή, μήλων, αυτές είναι για όλα τα βαλάντια. Ξεκινούν από 30 λεπτά και φτάνει το 1,50 ευρώ, ανάλογα την ποικιλία και την πρωιμότητα. Τα πρώιμα μήλα πουλήθηκαν σε καλύτερες τιμές, λόγω και του τουρισμού που υπάρχει στα παράλια της περιοχής, όπως επίσης και η ποικιλία «Φούτζι», την οποία προτιμούν οι καταναλωτές.

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης κυριαρχεί και στις λαϊκές αγορές. Για παράδειγμα στις λαϊκές της Λάρισας, λόγω υπερπληθώρας παραγωγών από την επαρχία Αγιάς οι τιμές είναι πιο χαμηλές, σε σύγκριση με τις λαϊκές της Καρδίτσας και του Παλαμά για παράδειγμα, όπου οι παραγωγοί είναι λιγότεροι και η τιμή υψηλότερη, αφού συνυπολογίζονται και τα μεταφορικά. Ο κύριος όγκος των μήλων στις λαϊκές πωλείται από 80 λεπτά ως ένα ευρώ.

Η παραγωγή

Υπενθυμίζεται ότι η φετινή παραγωγή της επαρχίας Αγιάς κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα, δηλαδή περίπου στους 70.000 τόνους, δηλαδή το 20% της εγχώριας παραγωγής, με τη μερίδα του λέοντος να έχουν οι κόκκινες ποικιλίες. Αναλυτικότερα οι ποικιλίες της Αγιάς είναι οι εξής: Τα «Gala», η πρώιμη ποικιλία με στρογγυλό, ελαφρώς επιμηκυμένο, μεγάλο καρπό, χρώμα ριγωτό κόκκινο με ανοιχτό κίτρινο, και σκληρή σάρκα, γλυκιά και ελαφρώς όξινη γεύση, ακολουθούν τα «Jeromine» με μεσαίο ως μεγάλο καρπό, σχεδόν στρογγυλό, αρκετά γλυκό και χυμώδη με ελαφρύ άρωμα, με πολύ σκούρο κόκκινο ως μωβ χρώμα και αρκετά σκληρή σάρκα, τα «Skarlet» με μεγάλο καρπό, κωνικού σχήματος με έντονο κόκκινο χρώμα και αρκετές ραβδώσεις και λευκή σάρκα, τραγανά και ζουμερά με πολύ ωραία γλυκιά γεύση, δείχνουν όλα τους να ταιριάζουν απόλυτα στην περιοχή μας και να δίνουν πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα. Και τέλος τα golden τα κίτρινα μήλα και τα smith, τα πράσινα.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass