ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΑΡΟΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Εμπόδια για το ΠΕΠ γραφειοκρατία και «βαριά» διαχείριση

* Προβληματισμοί Γ. Κωτσού για την απορρόφηση της αυξημένης κατά 7% προκαταβολής από το νέο ΕΣΠΑ

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2016 8:33

Χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας, παρουσία του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, των υπηρεσιακών παραγόντων της Διαχειριστικής και των μελών της Επιτροπής (δήμαρχοι, πρόεδροι φορέων, κ.λπ.), αναφορικά με την πορεία του προγράμματος.

Όπως ανακοινώθηκε η εξειδίκευση των δράσεων του ΠΕΠ Θεσσαλίας ανέρχεται στο 49% (από τα υψηλότερα ποσοστά στις Περιφέρειες της χώρας), αλλά επειδή «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», το μήνυμα των Θεσσαλών προς την κεντρική εξουσία, που έχει τον απόλυτο έλεγχο του ΕΣΠΑ, στο οποίο υπάγεται το ΠΕΠ Θεσσαλίας είναι ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατόν, πόσο μάλιστα όταν το Πρόγραμμα αυτό είναι το μόνο σοβαρό και αξιόπιστο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων και δράσεων στην μνημονιακή Ελλάδα.

 Ήδη βρισκόμαστε στον 3ο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος και το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη έργα που μεταφέρθηκαν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2014, επειδή δεν ολοκληρώθηκαν, από μόνο του αποδεικνύει ότι κάποιος κρίκος της αλυσίδας είναι αδύναμος και δυσλειτουργικός. Σύμφωνα με τον Κώστα Αγοραστό «το πρόβλημα βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς υπάρχουν ακόμη προβλήματα σε ότι αφορά την έκδοση προτύπων διακηρύξεων για τα δημόσια έργα και τις προμήθειες, το ασαφές νομικό πλαίσιο εξειδίκευσης από τα αρμόδια Υπουργεία, η αποσαφήνιση των δράσεων που καλύπτονται από τα ΠΕΠ (δηλαδή έργα που προκηρύσσουν οι Περιφέρειες) και από το Τομεακό (έργα των Υπουργείων). Ακόμη η διάταξη περί απαίτησης ολοκλήρωσης απαλλοτριώσεων προ της έναρξης των κατασκευαστικών έργων, εφόσον δεν τροποποιηθεί νομοθετικά, έχει επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις σε πολλά έργα της Θεσσαλίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός εξέφρασε την αμφιβολία του «στο κατά πόσο θα απορροφηθεί η αυξημένη κατά 7% προκαταβολή από το νέο ΕΣΠΑ που έχει δοθεί στην χώρα μας ως ταμειακή διευκόλυνση μετά τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, προκειμένου να πληρώσουμε τα έργα που είχαν «παγώσει» κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του 2015. H προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ δόθηκε με την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα πραγματοποιήσει ισόποσες δαπάνες και θα καταθέσει ανάλογα αιτήματα πληρωμών ύψους 1 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2016. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον σχετικό κανονισμό, η προκαταβολή πρέπει να καλυφθεί ακέραια, που σημαίνει ότι, εάν τα αιτήματα είναι 900 εκατ. ευρώ, το ποσό θα απαιτηθεί να επιστραφεί στο σύνολό του. Η προθεσμία μετρά πλέον αντίστροφα, χωρίς το υπουργείο Οικονομίας να έχει καταθέσει τα ανάλογα αιτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η προοπτική να επιστρέψουμε την ταμειακή διευκόλυνση που μας δόθηκε, αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού».

Ακόμη ο Γ. Κωτσός αναφέρθηκε στις αμαρτίες του παρελθόντος που συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή απορρόφηση των κονδυλίων, όπως είναι η ατελείωτη γραφειοκρατία και η βαριά διαχείριση του προγράμματος. Προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπισθούν εφόσον δοθεί περισσότερος χώρος δράσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι μέσα από την αγαστή συνεργασία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, εκτελούνται έργα και δράσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Συνεργασία

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Αγοραστός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την απορρόφηση της προκαταβολής του 1 δισ. ευρώ, τονίζοντας πως «η πρόβλεψη είναι ότι οι δαπάνες στο τέλος του 2016 που θα καταχωρηθούν στο Ηλεκτρονικό Σύστημα (Ο.Π.Σ.), θα έχουν υπερβεί το 7% ανά Ταμείο (ΕΤΠΑ και ΕΚΤ), άρα θα καλύψουν την υποχρέωση για το ποσό της προκαταβολής κοινοτικής συγχρηματοδότησης που λήφθηκε για το ΠΕΠ. Βεβαίως αυτό απαιτεί πολύ μεγάλη εργασία αλλά και στενή συνεργασία και χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν, τόσο από την Υπηρεσία Διαχείρισης όσο και από τους Δικαιούχους Φορείς».

Στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων αναφέρθηκε πολλές φορές στην ομιλία του και ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ο οποίος έχει δώσει εντολή στη Διαχειριστική Επιτροπή να μεριμνά για τον συντονισμό όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και κυρίως των Τεχνικών Υπηρεσιών που συντάσσουν μελέτες ή εποπτεύουν προκηρύξεις.

Το γενικό συμπέρασμα πάντως είναι ότι το ΠΕΠ Θεσσαλίας βρίσκεται σε καλά επίπεδα και ήδη χρηματοδοτούνται σημαντικά έργα, όπως στους τομείς της Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και καταπολέμηση της φτώχειας, το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής ποταμών στη Θεσσαλία (ΣΔΛΑΠ), το ΠΕΣΔΑ (διαχείριση απορριμμάτων) Θεσσαλίας, ενώ είναι σε εξέλιξη 11 έργα νερού, 2 Βιολογικών Καθαρισμών, 3 μεγάλα οδικά έργα που αναβαθμίζουν μεταφορικά τη Θεσσαλία, κλπ.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass