ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΔΡΥΑΣ»

Πρόταση για Φεστιβάλ Τεμπών...

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2015 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:51

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Σωματείου για το περιβάλλον και τον πολιτισμό «Δρυάς» στο «Μουσείο της Θεσσαλικής Ζωής» της οικογένειας Συρμακέζη στην Ελάτεια του Δήμου Τεμπών. Αρχικά τα μέλη και οι φίλοι της «Δρυάς» ξεναγήθηκαν από τους οικοδεσπότες στους χώρους του υπέροχου Λαογραφικού Μουσείου που αποτελεί πρότυπο στο είδος του για την υποδειγματική αναπαλαίωση και τον τρόπο έκθεσης των αντικειμένων.

Στη συνέχεια η πρόεδρος Κατερίνα Κόσσυβα μίλησε στους φίλους του περιβάλλοντος και του πολιτισμού για τις δράσεις του Σωματείου κατά τη χρονιά που πέρασε. Έκανε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, τόσο για την ενημέρωσή των νέων μελών όσο και για λόγους αναγκαίους στη συλλογική αυτοσυνειδησία.

«Όταν ξεκινήσαμε, ανέφερε, πριν 14 χρόνια να δημιουργήσουμε το Σωματείο για το περιβάλλον και τον πολιτισμό των 4 περιοχών «Φύση 2000», δηλαδή του Κάτω Ολύμπου, του Αν. Κισσάβου, του Δέλτα του Πηνειού και της Κοιλάδας των Τεμπών, ήμασταν γεμάτοι αισιοδοξία. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν συναντάει κανείς σε μια τόσο μικρή γεωγραφική ενότητα τέτοιο φυσικό πλούτο, τέτοιες εναλλαγές τοπίου. Διαθέτουμε τον Όλυμπο, το βουνό των θεών, τον Κίσσαβο με την πλούσια βλάστηση, μια μαγευτική κοιλάδα κι ένα δέλτα ποταμού.

Πέρασαν χρόνια. Θίξαμε συμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες. Δεν είχαμε τη συμπαράσταση που περιμέναμε. Τα αρχαιολογικά μνημεία στην περιοχή παρέμεναν θαμμένα και οι αρχαιολογικοί τόποι απαξιωμένοι. Ο πολιτισμός και το περιβάλλον δεν προβάλλονταν και δεν αξιοποιούνταν, όπως θα ‘πρεπε, για το καλό του τόπου.

Σήμερα η «Δρυάς», με την εμπειρία που απέκτησε, αντιμετωπίζει τα πράγματα αρκετά ρεαλιστικά. Πιστεύουμε ότι μια τοπική υπόθεση προχωράει από τη συμβολή πολλών παραγόντων: Της δημοτικής αρχής, των φορέων, των συλλογικοτήτων και των πολιτών. Στην παρούσα συγκυρία φαίνεται πως κάτι αλλάζει. Το σχέδιο μελέτης για την Κοιλάδα των Τεμπών από μια ομάδα ευαίσθητων αρχιτεκτόνων του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, με τη βοήθεια του Αποστόλη Κατσαρού, αποτελεί μια ελπιδοφόρα προσπάθεια. Θα είναι ευχής έργον, να προχωρήσει, να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και να υλοποιηθεί. Η πρόταση είναι αξιόλογη.

 Πιστεύουμε πράγματι πως η δημοτική αρχή καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την αξιοποίηση της περιοχής των Τεμπών. Πιστεύουμε πως αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας θα πετύχουμε την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, την προστασία και αξιοποίηση του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής, την οικονομική ανάπτυξη μέσω της προβολής και ενίσχυσης των παραγωγικών δραστηριοτήτων και τη στήριξη και ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού των κοινοτήτων της περιοχής μέσα από δραστηριότητες κοινωνικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Προτείνουμε να οργανωθεί ένα Φεστιβάλ Τεμπών το καλοκαίρι υπό την αιγίδα του Δήμου, με τη συμμετοχή των πολιτιστικών φορέων της περιοχής σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος (Πετρογέφυρο, Τεκές, Πινακοθήκη Γόννων, Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία, κατασκηνώσεις, θέατρα, θρησκευτικοί και λατρευτικοί τόποι, πλατείες κ.ά.) και ότι η διαχείριση της Κοιλάδας των Τεμπών και των άλλων περιοχών «Φύση 2000» θα πρέπει να γίνεται από έναν Φορέα Διαχείρισης στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς της περιοχής. Είναι ανάγκη να λειτουργήσει στην παλαιά υφιστάμενη γραμμή (Τέμπη – Ραψάνη) το τρενάκι των Τεμπών, από τον Σύλλογο Φίλων του Σιδηροδρόμου».

  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Ο Δήμαρχος Τεμπών, Κώστας Κολλάτος, στον χαιρετισμό του εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάδειξη της Κοιλάδας των Τεμπών και τη διάθεσή του για συνεργασία τόσο με τη «Δρυάς» όσο και με τους αρμόδιους φορείς και την Περιφέρεια. Η Σταυρούλα Σδρόλια και ο Γιώργος Τουφεξής εξήραν τις προσπάθειες της «Δρυάς» και αναφέρθηκαν στη συνεργασία τόσο με την Εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» για ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων κατά την κατασκευή της σήραγγας όσο και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στη συνέχεια έγινε η κοπή της πίτας και οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τα πλούσια εδέσματα που ετοίμασαν οι οικοδεσπότες και τα μέλη της «Δρυάς».

 Στο τέλος πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των μελών αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. Εκλέχτηκαν οι: Βλαχοστέριου Ευαγγελία, Δαδιώτου Έλπη, Κόσσυβα Κατερίνα, Παναγιωτίδου Βαρβάρα, Τσίπης Κυριάκος, Χλωρού Σταματία, Χλωρός Αστέριος και αναπληρωματική η Κολλάτου Μαρίνα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass