ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ, ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ

Πινακίδες «καλλιτεχνήματα» στους δρόμους της πόλης

Ποιες πινακίδες παραβιάζονται συχνότερα

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2016 19:11

Η ασφαλής οδήγηση αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας, καθώς είναι ζήτημα ζωής. Συγχρόνως όμως οι πινακίδες οδικής σήμανσης αποτελούν και δείγμα πολιτισμού, όταν είναι σε καλή κατάσταση, βοηθώντας στην αποφυγή ατυχημάτων. Όταν αυτές δηλαδή δεν είναι μουτζουρωμένες, δεν έχουν «καλλιτεχνήματα», αυτοκόλλητα, υπογραφές ή δεν είναι κρυμμένες πίσω από χόρτα.

Με μια βόλτα στην πόλη εύκολα παρατηρεί κανείς ότι πολλές από τις πινακίδες σήμανσης είτε έχουν μουτζουρωθεί είτε δεν λαμβάνονται υπόψη από τους οδηγούς. Το να διατηρούνται καθαρές όχι μόνο μπορεί να σώσει ανθρώπους από ατυχήματα, αλλά συνδέεται και με τον σεβασμό προς τον πολίτη και τον οδηγό. Είναι δείγμα πολιτισμού καθώς πρόκειται για την καθαριότητα του δημόσιου χώρου. Δυστυχώς όμως αυτό δεν υπάρχει σε αρκετές από αυτές.

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που παραβλέπουν τις πινακίδες οδικής σήμανσης. «Οι πιο συχνές παραβάσεις είναι οι αναστροφές, η “παράβλεψη” του “STOP” και οι ερυθροί σηματοδότες», αναφέρει ο Διοικητής της Τροχαίας Λάρισας Σερ. Καφετζής. Από τα πιο γνωστά σημεία που κάποιος παρανομεί είναι στη συμβολή των οδών Ευάγγελου Κοτσώνη με την Ηρώων Πολυτεχνείου. Στο παραπάνω σημείο και ενώ απαγορεύεται η αριστερή στροφή καθώς η πρόκληση ατυχήματος παραμονεύει δεν είναι λίγοι εκείνοι που για λόγους «ευκολίας» επιχειρούν να βγουν στην Ηρώων Πολυτεχνείου κάνοντας αριστερά και διασχίζοντας κάθετα το οδόστρωμα.

Λίγα μέτρα πιο κάτω στην οδό Ιουστινιανού στη διασταύρωσή της με την Κολοκοτρώνη, οι οδηγοί που κινούνται στην Ιουστινιανού έχουν «STOP» ελάχιστοι όμως το τηρούν με αποτέλεσμα αρκετές φορές να σημειώνονται τροχαία ατυχήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη τήρησης της οδικής σήμανσης είναι στη διάβαση πεζών, στο σημείο που διασταυρώνεται ο πεζόδρομος της Κούμα με την 28η Οκτωβρίου. Στο σημείο υπάρχει «STOP» και σήμανση που προειδοποιεί για διάβαση πεζών, σπάνια όμως σταματάει κάποιος οδηγός. Πολλά είναι τα παράπονα των πολιτών και για τις νέες μονοδρομήσεις καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρούνται. Όπως για παράδειγμα στην οδό Αρκαδίου από το δημοτικό σχολείο προς τον Άγιο Γεώργιο.

ΚΥΚΛΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Αρκετά μαθήματα φαίνεται ότι χρειάζονται οι Λαρισαίοι οδηγοί και για τους κυκλικούς κόμβους. Επτά round about αριθμεί η πόλη που πέραν της κυκλοφοριακής ελάφρυνσης που προέκυψε, προέκυψαν και οι διαφωνίες των οδηγών για την προτεραιότητα. Για ακόμα μια φορά ο διοικητής της Τροχαίας ξεκαθαρίζει ότι προτεραιότητα έχει εκείνος που βρίσκεται μέσα στον κυκλικό κόμβο. Αυτός που εισέρχεται οφείλει να σταματήσει, καθώς έχει «STOP».

Φιγουράρουν τα «STOP» αλλά ελάχιστοι φαίνεται ότι τα λαμβάνουν υπόψη τους ειδικά στις κυκλικές πορείες της λεωφόρου Καραμανλή. Οι οδηγοί που εισέρχονται στην πόλη με την αναπτυγμένη πολλές φορές ταχύτητα που έχουν παραβλέπουν τη σήμανση και εισέρχονται στον κυκλικό κόμβο. Η άποψη της Τροχαίας για το συγκεκριμένο σημείο είναι ότι «εδώ και χρόνια ζητούσαμε να βρεθεί μια λύση για την παλιά εθνική οδό, προκειμένου να υπάρξει μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Οι δύο κυκλικοί κόμβοι που δημιουργήθηκαν μας έχουν δώσει θετικά αποτελέσματα για την αποφυγή των ατυχημάτων και την ασφαλή διέλευση των πεζών».

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass