ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 28 ΚΑΙ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ

Επάνοδος της εικόνας του Αγ. Δημητρίου στο «Βαλέτσικο»

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2016 10:20

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)/ Του Γιάννη Μουκίδη

Με πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις η Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης θα εορτάσει αύριο Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Οκτωβρίου την Ανάμνηση του γεγονότος του Θαύματος του Αγίου στο ιστορικό μοναστήρι της Επαρχίας Ελασσόνας.

Η εφετινή πανήγυρη είναι ξεχωριστή, αφού θα πραγματοποιηθεί η επάνοδος της ιστορικής Εικόνας του Αγίου Δημητρίου(φωτογραφία), της οποίας η υποδοχή προγραμματίζεται για τις 5 αύριο το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός και Αρτοκλασία. Το πρωί του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου, θα τελεσθεί η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Μετά από άγνωστο αριθμό χρόνων, η εικόνα θα επανέλθει στον φυσικό της χώρο και θα παραμείνει μόνιμα στην Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης.

Η εικόνα αποτελεί κτήμα της Μονής και υπήρχε στο Καθολικό. Μετά την ερήμωση της Μονής η εικόνα φυλασσόταν στον ιερό ναό της Παναγίας(Κοιμήσεως της Θεοτόκου) Τσαριτσάνης. Στη μεγάλη πυρκαγιά του 1986, η εικόνα σώθηκε, με κάποιες φθορές στο πρόσωπο του Αγίου, ενώ έτυχε της μέριμνας και της φροντίδας της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων από την κ. Σδρόλια και την κ. Τούλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης, που ήδη επανδρώθηκε με κληρικούς, τα τελευταία χρόνια «τρέχουν» σημαντικές εργασίες ανακαίνισης και αναστήλωσης των χώρων της Μονής(στη φωτογραφία, η εικόνα της Ι. Μονής σήμερα).

Κάποια στοιχεία για το μοναστήρι «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης και για το «Θαύμα» του 1905:

«Η Μονή του Αγίου Δημητρίου (Βαλέτσικο) Τσαριτσάνης είναι κτίσμα του 1600 περίπου. Λέγεται πως ο Άγιος με θαυμαστή επέμβασή του θεράπευσε τον ασθενή υιό ενός Σέρβου αξιωματούχου, ο οποίος σε ένδειξη βαθύτατης ευγνωμοσύνης προς τον θαυματουργό Μεγαλομάρτυρα έκτισε ναό προς τιμή του. Η Μονή μεγαλύνεται και ακμάζει μέσα στο πολυτάραχο πέρασμα του χρόνου κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Στη συνέχεια, όμως, εξαιτίας πολλών και αστάθμητων συγκυριών, βαίνει προς την παρακμή, ώστε στις αρχές του περασμένου αιώνα να φθάσει σε σημείο εγκατάλειψης και παράδοσης στη φθορά των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στον ορεινό όγκο όπου είναι κτισμένη. Εντούτοις παρά την ερήμωσή της από μοναχούς, συνεχίστηκε να τελείται Θεία Λειτουργία, κάθε Σάββατο και σε τακτά χρονικά διαστήματα, από τους ιερείς της Τσαριτσάνης.

Στις 29 Οκτωβρίου του 1905 (ημέρα Σάββατο) και ενώ ετελείτο η θεία λειτουργία, εμφανίζεται ο Άγιος Δημήτριος στη Μονή που φέρει το όνομά του, ως έφιππος στρατιώτης κατευθυνόμενος προς τον ναό, αφού προηγουμένως διήλθε χωρίς αντίσταση από την καλά ασφαλισμένη πύλη του μοναστηριού, η οποία αυτομάτως με το πέρασμα του Αγίου, άνοιξε βίαια, προκαλώντας φόβο και τρόμο στο τουρκικό απόσπασμα, που είχε εγκατασταθεί τότε στον ιερό χώρο! Την επομένη κιόλας ημέρα οι Τούρκοι στρατιώτες εγκατέλειψαν οριστικά το μοναστήρι. Εντός του ναού, σε ειδικά σεσημασμένο χώρο, είναι χαραγμένη επάνω σε επιδαπέδια μαρμάρινη πλάκα, οπλή αλόγου, που αποδίδεται στον έφιππο Άγιο.

Μετά από ακριβώς ένα αιώνα, στις 29 Οκτωβρίου του 2005, η Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης επαναλειτούργησε και επίσημα, αφού το συνεχές ενδιαφέρον του μακαριστού μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου αλλά και στη συνέχεια του διαδόχου του σεβασμ. μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος για την αναγκαία κτιριακή συντήρηση της Μονής και την επάνδρωσή της απέδωσε καρπούς, ενώ εδώ και λίγα χρόνια έχει δοθεί στην κυκλοφορία και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στο ιστορικό μοναστήρι της Τσαριτσάνης.

Οι καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις

Με πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις η Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης θα εορτάσει, αύριο Παρασκευή 28 και μεθαύριο Σάββατο 29 Οκτωβρίου την Ανάμνηση του γεγονότος του Θαύματος του Αγίου στο ιστορικό μοναστήρι της Επαρχίας Ελασσόνας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass