ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΡΧΙΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Είμαστε ελλειμματικοί και στην κοινωνική οικονομία

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2016 8:30

Ξεκίνησε χθες το πρωί στην Αγιά το σεμινάριο εργασίας – work-shops, με τίτλο «Θεσμοί και εφαρμογές της κοινωνικής οικονομίας – Μέντορες και Κοινωνικοί Άγγελοι», που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Αγιάς και την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και στο οποίο συμμετέχουν στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Οι εργασίες του σεμιναρίου ξεκίνησαν με χαιρετισμούς του κ. Βασίλη Τακτικού, συντονιστή της συζήτησης, συγγραφέα – δημοσιογράφου, από το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών, του δημάρχου Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα, του βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Μπαργιώτα και του περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού.

Ο κ. Τακτικός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Μέντορες» επισημαίνοντας πως γεννήθηκε ως επιμορφωτική δράση από το πρώτο ανοικτό συνέδριο κοινωνίας πολιτών για την κοινωνική οικονομία, που πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από τις 10 ως τις 12 Ιουνίου. «Εκεί», είπε, «ετέθησαν οι βάσεις για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κοινωνικής οικονομίας με επιδίωξη την κάλυψη του μεγάλου θεσμικού ελλείμματος στη χώρα μας». Μίλησε για τον στόχο που είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η αλληλέγγυα συμβουλευτική αξιοποιώντας μια μεγάλη ομάδα «μεντόρων» με βαθιά γνώση και εμπειρία στα θέματα κοινωνικής οικονομίας και υπογράμμισε πως στρατηγικός σύμμαχος είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού. «Έχουν προγραμματιστεί 30 ανάλογες δράσεις σε αντίστοιχους Δήμους μέχρι το τέλος του 2017 με πρώτο σταθμό αυτόν της Αγιάς» τόνισε, «με σκοπό», όπως είπε, «στις σημερινές δύσκολες συνθήκες οικονομίας, να κινητοποιηθούν διαθέσιμοι ανενεργοί υλικοί και ανθρώπινοι πόροι στα κοινά και στις κοινότητες για την αντιμετώπιση της ανεργίας, οι οποίοι δεν μπορούν ν’ αξιοποιηθούν από τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις λόγω υψηλού κόστους διαχείρισης και λειτουργίας».

Ο κ. Γκουντάρας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του σεμιναρίου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας που πάντα είναι αρωγός σε ανάλογες πρωτοβουλίες του Δήμου Αγιάς και τον βουλευτή κ. Μπαργιώτα για την παρουσία του. Μίλησε, επίσης, με την ιδιότητα και τις εμπειρίες του ως προέδρου του ΦΟΔΣΑ και ευχήθηκε όλο αυτό το εγχείρημα που ξεκινά από την Αγιά να συνεχιστεί με επιτυχία και να έχει τα επιθυμητά, καλά αποτελέσματα.

Ο κ. Μπαργιώτας απηύθυνε το δικό του καλωσόρισμα στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου, συνεχάρη τον δήμαρχο για το ξεκίνημα των δράσεων από την Αγιά, και, μεταξύ άλλων, μίλησε για την ανάγκη του συνεργατισμού και της δημιουργίας υγιών και αποτελεσματικών παραδειγμάτων κοινωνικών συνεταιρισμών.

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα αυτής της σειράς σεμιναρίων, «σε μια κοινωνία που», όπως είπε, «βρίσκεται στο κόκκινο, σε μια οικονομία που καταρρέει και μια χώρα που δεν παράγει». Τόνισε πως πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος της σύνδεσης της κοινωνικής ευημερίας με την παραγωγή σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικής και φορολογικής σταθερότητας με παράλληλη μείωση των φορολογικών συντελεστών, «ανοικτές» τράπεζες και «γρήγορη» γραφειοκρατία. Έκανε λόγο για την ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι η τεράστια ανεργία, ενώ αναφέρθηκε και στη βοήθεια που δίδεται από τις Περιφέρειες μέσω κυρίως των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα της χθεσινής ημέρας περιελάμβανε τις εξής εισηγήσεις:

* «Το νέο εργασιακό περιβάλλον πέραν της μισθωτής εργασίας», Ανδρέας Λύτρας, καθηγητής Kοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου.

* «Η ολιστική – συστημική προσέγγιση των εφαρμογών της κοινωνικής οικονομίας», Βασίλης Τακτικός, συγγραφέας – δημοσιογράφος, Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών.

* «Κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία. Γέφυρες συνεργασίας αστικών – καταναλωτικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών στην αγροδιατροφή», Δημήτρης Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος ΑΓΡΟΝΕΑ.

* «Τοπικές ενώσεις και κοινωνικό κεφάλαιο», Ευάγγελος Σπινθάκης, πολιτικός επιστήμων, συντονιστής ΠΕΣΚΟ.

* «Προτάσεις για κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Αγιά».

* «Θεσμικά προαπαιτούμενα για την αξιοποίηση των τοπικών ανθρώπινων πόρων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», Γιώργος Τσομπάνογλου, καθηγητής Kοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.

* «Ο ρόλος των ομοσπονδιών στη δημιουργία κοινωνικού κεφαλαίου», Έλενα Παπανδρέου, Δρ αρχιτέκτων μηχανικός.

* «Πράσινο επιχειρείν. Ενεργειακοί συνεταιρισμοί, συνεταιρισμοί ανακύκλωσης, δασικοί συνεταιρισμοί», Κώστας Διάκος, νομικός.

* «Δομές χωρίς Μεσάζοντες», Χρήστος Προβέζης, Γ. Βενέτης.

* «Ευρωπαϊκοί θεσμοί κοινωνικής οικονομίας», Θέμης Κοσίδας, Ευρωπαϊκή Έκφραση.

* «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου ΕΣΠΑ και η αξιοποίησή του για την κοινωνική οικονομία».

Για σήμερα Κυριακή και για αύριο Δευτέρα, ημέρα ολοκλήρωσης του τριήμερου σεμιναρίου, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ

Ώρα προσέλευσης: 9.30 π.μ.

Ώρα έναρξης: 10 π.μ.

Οργάνωση σεμιναρίου σε δύο παράλληλα στρογγυλά τραπέζια.

* 1ο «Αγροδιατροφή – μεταποίηση αγροτικών προϊόντων», Δ. Μιχαηλίδης, Γ. Τσομπάνογλου, Β. Τακτικός, Χ. Προβέζης, Κ. Διάκος.

* 2ο «Πολιτισμός – τουρισμός», Ευ. Σπινθάκης, Α. Λύτρας, Ε. Παπανδρέου, Κ. Οικονομόπουλος.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ώρες 3 μ.μ. – 7 μ.μ.

Οργάνωση σεμιναρίου σε δύο παράλληλα στρογγυλά τραπέζια.

* 3ο «Πράσινο επιχειρείν», Κ. Διάκος, Δ. Μιχαηλίδης, Χ. Προβέζης,

Γ. Τσομπάνογλου.

* 4ο «Υγεία – Κοινωνική φροντίδα», Ευ. Σπινθάκης, Β. Τακτικός, Α. Λύτρας, Ε. Παπανδρέου.

ΔΕΥΤΕΡΑ

Ώρα προσέλευσης: 9:30 π.μ.

Ώρα έναρξης: 10 π.μ.

Παρουσίαση σε ολομέλεια των αποτελεσμάτων των τεσσάρων στρογγυλών τραπεζιών.

Ώρα 12 μ., αξιολόγηση του σεμιναρίου

Ώρα 3 μ.μ., πέρας σεμιναρίου.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») / Tου Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass