ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

Πήραν φωτιά καζαναριά και υπαίθρια γλέντια

Δημοσίευση: 03 Νοε 2016 11:51

Παραδοσιακά από τον Οκτώβρη σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στον νομό Λάρισας και ιδιαίτερα στην επαρχία Τυρνάβου "βράζει" ο τόπος. Όχι από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά από τις φωτιές στα καζάνια των αμπελουργών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αποστακτική περίοδος και η ιεροτελεστία παραγωγής,

η οποία συνοδεύεται από μικρά υπαίθρια πανηγύρια με νόστιμους μεζέδες και ζωντανή μουσική. Ουσιαστικά μόλις τελειώσει ο τρύγος, παίρνουν μπρος δεκάδες καζαναριά, τα στέμφυλα βράζουν στο καζάνι, οι μεζέδες πάνε κι έρχονται και οι μυρωδιές δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Οι αμβυκούχοι του νομού αφού ολοκληρώσουν την τυπική διαδικασία με τα χαρτιά τους (Τελωνείο, κλπ) ανάβουν τα καζάνια τους και ξεκινούν τη μαγική διαδικασία της απόσταξης, της φετινής σοδειάς του τσίπουρου.

Όπως λένε και οι ειδικοί «η παραγωγή του τσίπουρου είναι μια διαδικασία υπομονής, της κουβέντας και των ιστοριών, θέλει χρόνο, ήπια θέρμανση (λίγα –λίγα λοιπόν τα ξύλα στη φωτιά, ειδικά όταν κάνουμε μεταβρασμένο) και … ας φάμε καμιά μπριζόλα ή κανένα παϊδάκι παραπάνω δεν χάλασε ο κόσμος».

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ

Οι μεζέδες και τα κλαρίνα είναι για τους καλεσμένους. Για τους οικοδεσπότες- αμπελουργούς όμως προηγείται μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή και μεθοδικότητα. Διότι από πέρυσι, ουσιαστικά όμως από φέτος το κράτος ελέγχει αυστηρά τη νόμιμη παραγωγή του τσίπουρου. Έτσι ο παραγωγός θα έπρεπε το προηγούμενο διάστημα να προχωρήσει ατομικά (με προσωπικούς κωδικούς) στην ψηφιακή δήλωση συγκομιδής οινοποιήσιμων αμπελιών και να ενταχθεί στο Αμπελουργικό Μητρώο. Εν συνεχεία με τη δήλωση συγκομιδής προσέρχεται στη ΔΑΟΚ της ΠΕ Λάρισας για να λάβει τη βεβαίωση ότι ενετάχθη στο Μητρώο και ακολούθως πηγαίνει στο Τελωνείο, όπου θα παραλάβει την τελική βεβαίωση με την ημερομηνία του διήμερου απόσταξης των στέμφυλων.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι ουσιαστικά (τυπικά από το 2014, αλλά τότε είχε δοθεί σιωπηρή παράταση), οπότε η σχετική νομοθεσία έπρεπε να εφαρμοστεί αυστηρά, οι δηλώσεις συγκομιδής που υποβλήθηκαν στην τοπική ΔΑΟΚ έφθασαν περίπου στις 1.360 (η πλειοψηφία από Τύρναβο και Ελασσόνα), ενώ φέτος υπολογίζεται να ξεπεράσουν τις 1.500. Ο νομός Λάρισας εμφανίζει τις περισσότερες δηλώσεις συγκομιδής πανελλαδικά, καθώς πέτυχε να πάρει μεγάλο μερίδιο από το αποθεματικό του Αμπελουργικού Μητρώου, ενώ οι καλές καιρικές συνθήκες του Οκτωβρίου συνέβαλαν στην καλή ποιότητα των αμπελιών και στην ομαλή απόσταξή τους. Η προθεσμία για το βράσιμο του τσίπουρο στα καζαναριά λήγει τέλος του μήνα, αν και θεωρείται σίγουρη η παράταση.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass