ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ «ΒΑΛΕΤΣΙΚΟ» ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

«Ο Άγιος Δημήτριος επέστρεψε στο σπίτι του ως νοικοκύρης!»

Δημοσίευση: 03 Νοε 2016 9:56

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

«Δεμένο» για τα καλά με την ιστορία και την παράδοση της περιοχής, αν και πέρασαν πολλά χρόνια, παραμένει το «Θαύμα» του 1905 στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, στο «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης, που βρίσκεται μέσα σε μια μαγευτική καταπράσινη τοποθεσία.

Εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές από την Τσαριτσάνη, την επαρχία Ελασσόνας και από γειτονικούς νομούς βρέθηκαν και φέτος, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας (Παρασκευή και Σάββατο), στο ιδιαίτερα γνωστό μοναστήρι της περιοχής (βρίσκεται 8 χλμ. βόρεια της ιστορικής Τσαριτσάνης), για να παρακολουθήσουν τις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις και να συνεορτάσουν την ανάμνηση του Θαύματος του Αγίου Δημητρίου, τον Οκτώβριο του 1905 (τότε που ο Άγιος εξεδίωξε τους Οθωμανούς στρατιώτες), αλλά και να υποδεχθούν την Ι. Εικόνα του Αγίου Δημητρίου(κτήμα της Μονής), που επανήλθε και εγκαταστάθηκε για πάντα στη Μονή.

Το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την υποδοχή της Εικόνας του Αγίου, τελέσθηκε ο πολυαρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία (στον προαύλειο χώρο) και Θείο Κήρυγμα, και το πρωί του Σαββάτου η πολυαρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Γρεβενών κ. Δαβίδ, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και ο «οικοδεσπότης» Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν δεκάδες αρχιμανδρίτες, ιερείς και διάκονοι.

Χαρακτηριστικά τα λόγια του κ. Χαρίτωνος, απευθυνόμενος στους εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές:

«Ιστορική και σημαίνουσα η εφετινή πανήγυρις για την τοπική Εκκλησία. Ένα χρόνο πριν είχαν αρχίσει σημαντικές εργασίες αποκατάστασης των χώρων της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου Βαλέτσικο Τσαριτσάνης και ένα χρόνο μετά βλέπουμε τη νέα ανακαινισμένη πτέρυγα με κελιά μοναχών. Και όλα αυτά, σε μία δύσκολη περίοδο, με τις λιγοστές δυνάμεις αλλά με τη βοήθεια των ανθρώπων, που δίνουν ζωή σε ένα ιστορικό μοναστήρι, που είχε εγκαταλειφθεί. Η συνεχής αγάπη και η διάθεση για προσφορά των φορέων και των ανθρώπων δεν έλειψε. Πολλές θερμές ευχαριστίες σε όλους, βουλευτές, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Ελασσόνας, Κοινότητα Τσαριτσάνης, τις υπηρεσίες, τους φορείς. Υποδεχθήκαμε την Ι. Εικόνα του Αγίου Δημητρίου, κτήμα της Μονής. Ο Άγιος επέστρεψε στο σπίτι του ως νοικοκύρης της Μονής, φύλακας και προστάτης της! Για πρώτη φορά στη Μονή Βαλέτσικο παρευρίσκονται δύο αρχιερείς και η συμμετοχή τους στην πανήγυρη λαμπρύνει τις εκδηλώσεις.

Ο Άγιος Δημήτριος έδειξε τη σωματική του παρουσία και έχει μία ζωντανή παρουσία σε αυτή τη Μονή».

Ανάμεσα στις παρουσίες του διημέρου των εκδηλώσεων: Ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αθαν. Παιδής, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος – πρ. έπαρχος κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ. Γεώργ. Παπαευθυμίου, Αναστ. Γκατζιούρας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Φώτ. Καραγκόγκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ευφρ. Καρκαβανίδου - Σκρέτα, Ανέστ. Σερετίδης, Κων. Καραγιάννης, Αστ. Στούπας, Αλεξ. Τσιαντέ, οι πρόεδροι των διαμερισμάτων Ελασσόνας(κ. Ασπ. Χατζηβασίλη – Βαλιώτη) και Τσαριτσάνης(κ. Αχιλ. Μητσιμπόνας), ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, ο πρ. δήμαρχος Λιβαδίου κ. Γ. Γαλάνης, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας κ. Δημ. Δριστέλας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Τσαριτσάνης και όχι μόνο, κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass