ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ

«Συντηρητικοί» με τη… συντήρηση καυστήρων

* Τι λέει στην «Ε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αδειούχων Συντηρητών και Εγκαταστατών Καυστήρων Υγρών και Αέριων Καυσίμων Θεσσαλίας «Η Θέρμανση», Νίκος Πλατσάς *Ποιες οι οδηγίες του για σωστή συντήρηση και φροντίδα για το περιβάλλον – Πόσο στοιχίζουν οι συντηρήσεις

Δημοσίευση: 09 Νοε 2016 12:30

Αισθητά μειωμένος παρουσιάζεται ο αριθμός των Λαρισαίων που επιλέγουν να προβούν σε ετήσια συντήρηση των καυστήρων (αερίου – πετρελαίου) την τελευταία πενταετία και αυτό οφείλεται κυρίως στην οικονομική κατάσταση των περισσότερων νοικοκυριών, λόγω της κρίσης.

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αδειούχων Συντηρητών και Εγκαταστατών Καυστήρων Υγρών και Αέριων Καυσίμων Θεσσαλίας «Η Θέρμανση», κ. Νίκος Πλατσάς που παράλληλα εξηγεί στην «Ε» πότε και πώς πρέπει να γίνεται ο καθιερωμένος έλεγχος, τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες – διαχειριστές ενώ αναφέρεται και στο θέμα του περιβάλλοντος που σχετίζεται άμεσα με τα εν λόγω καύσιμα.

«Η συντήρηση των καυστήρων είναι πολύ σημαντική τόσο για την οικονομία του πελάτη, για την ασφάλεια αλλά και για το περιβάλλον» τονίζει και εξηγεί πιο αναλυτικά «Το πρώτο που πρέπει να προσέχει ο ιδιοκτήτης είναι να συνεργαστεί με αδειούχο συντηρητή καυστήρων. Κατάλληλος χρόνος για τη συντήρηση του συστήματος καυστήρα - λέβητα είναι με τη λήξη της χειμερινής περιόδου. Με μια ακριβή ρύθμιση με ειδικά όργανα για την καλή λειτουργία του καυστήρα σας μπορεί να κερδίσει ο ιδιοκτήτης μέχρι και 30%» και συνεχίζει λέγοντας πως «η συντήρηση είναι απαραίτητη να γίνεται κάθε χρόνο στους καυστήρες φυσικού αερίου όσο και σε αυτούς του πετρελαίου».

Για το τι πρέπει να προσέχει ο ιδιοκτήτης υπογραμμίζει «Στο τέλος των εργασιών συντήρησης ο αδειούχος συντηρητής εκδίδει το φύλλο ελέγχου καύσης, το οποίο έχει ισχύ μιας περιόδου λειτουργίας της θέρμανσης. Με αυτό το έγγραφο ο διαχειριστής ή ιδιοκτήτης ενημερώνεται για την ασφαλή και καλή λειτουργία του καυστήρα καθώς και είναι υπεύθυνος να συμμορφώνεται σε τυχόν παρατηρήσεις που αναγράφονται σε αυτό».

Για το πόσο στοιχίζει λέει πως «εξαρτάται, για έναν λέβητα 50 χιλιάδων θερμίδων περίπου 50 ευρώ ενώ για πολυκατοικιών περίπου 80 με 100 ευρώ. Όσον αφορά στο αέριο από 35 – 50 ευρώ είναι μια φυσιολογική τιμή στα ατομικά ενώ στα κεντρικά πολυκατοικιών οι τιμές είναι παρόμοιες με αυτές του πετρελαίου».

Σχετικά με το πόσο συχνά κάνουν οι Λαρισαίοι συντήρηση λέει «Υπάρχουν κάποιοι που είναι συνειδητοποιημένοι. Οι περισσότεροι όμως το κάνουν μόλις χαλάσει κάτι. Ειδικά στο αέριο παρατηρείται έντονα. Όσον αφορά στις πολυκατοικίες όμως κάνουν συντήρηση γιατί υπάρχουν πολλά άτομα. Αν όμως υπάρχουν προβληματικές πολυκατοικίες τότε το πρόβλημα φαίνεται και εκεί» συνεχίζει ο κ. Πλατσάς.

«Με την ετήσια συντήρηση» καταλήγει ο κ. Πλατσάς «προλαβαίνουμε και τις όποιες βλάβες οι οποίες ενδεχομένως να γίνουν μέσα στον χειμώνα και να μας αφήσουν τόσο χωρίς θέρμανση αλλά και να μας στοιχίσουν περισσότερο».

*Όσον αφορά στο θέμα της συντήρησης του συστήματος καυστήρα – λέβητα – καπνοδόχου η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε ανακοινώσει οδηγίες επ’ αυτού προκειμένου να συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μεταξύ άλλων τόνιζε πως «Ο έλεγχος της καύσης γίνεται με ειδικά όργανα (καυσαναλυτές), που πρέπει να διαθέτει ο ειδικά αδειοδοτημένος τεχνίτης, που κάνει τη συντήρηση - ρύθμιση - έλεγχο του συστήματος καυστήρα - λέβητα – καπνοδόχου και μετά τη ρύθμιση και συντήρηση του συστήματος θέρμανσής σας θα πρέπει να σας χορηγήσει το σχετικό δελτίο συντήρησης. Με τα παραπάνω όργανα γίνεται ανάλυση των καυσαερίων, δηλαδή μετράται: η θερμοκρασία τους, η ποσοστιαία αναλογία του CO2 ή του O2, o δείκτης αιθάλης Rz της κλίμακας Bacharach, υπολογίζεται και ο βαθμός απόδοσης (%) του συστήματος από τα ζεύγη τιμών CΟ2 ή Ο2 και Δt= θερμοκρασία αέρος στο λεβητοστάσιο.

Η σωστή συντήρηση - ρύθμιση της εγκατάστασης έχει τα παρακάτω οφέλη για εμάς τους χρήστες της κεντρικής θέρμανσης: Τα χρήματα από το επιπλέον πετρέλαιο που καίμε κάθε μέρα, χωρίς να ζεσταινόμαστε, πολλές φορές. Τα χρήματα (και το κρύο) που θα μας κόστιζε μια βλάβη το καταχείμωνο. Τα χρήματα που θα μας κόστιζε να αλλάζουμε, κάθε τόσο, μια εγκατάσταση, η οποία φθείρεται πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες, γιατί δεν συντηρείται. Τη μείωση της ρύπανσης που αναπνέουμε εμείς και η οικογένειά μας.

Η συντήρηση της εγκατάστασης πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

Ο καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο - Μάιο), ώστε να μην μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός και υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης των εσωτερικών τοιχωμάτων του λέβητα. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει την πιο πάνω χρονική περίοδο θα πρέπει να γίνει πριν την έναρξη λειτουργίας των κεντρικών θερμάνσεων.

Στον λέβητα πρέπει να γίνουν καθαρισμός της θερμαντικής εσωτερικής επιφάνειας και των αεριαυλών με συρμάτινες βούρτσες και στεγανοποίηση τυχόν διαρροών καυσαερίων.

Στον καυστήρα πρέπει να γίνουν καθαρισμός του ακροφύσιου (μπεκ) του καυστήρα ή αντικατάστασή του, αν διαπιστωθεί ότι είναι μικρό ή μεγάλο για τον λέβητα ή έχει συμπληρώσει τον αριθμό ωρών λειτουργίας, που προδιαγράφει ο κατασκευαστής του, καθαρισμός της κεφαλής καύσης και του στροβιλιστή, καθαρισμός και έλεγχος των ηλεκτροδίων ανάφλεξης και του φωτοστοιχείου, καθαρισμός της αντλίας πετρελαίου και των φίλτρων πετρελαίου στη σωληνογραμμή, που φέρνει το καύσιμο από τη δεξαμενή στον καυστήρα. Στην καπνοδόχο πρέπει να γίνει επιμελημένος και τακτικός καθαρισμός του καπναγωγού και της καπνοδόχου από τις κάπνες, τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια».

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass