ΠΥΡΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Α-πολίτικος ο προϋπολογισμός

Δημοσίευση: 16 Νοε 2016 11:14

«Υφεσιακός, αντιαναπτυξιακός και χωρίς όραμα» είναι ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε από την περιφερειακή αρχή, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ενώ στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αρκετές φορές τα πνεύματα οξύνθηκαν μεταξύ συμβούλων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.

Στην άποψη της περιφερειακής αρχής ότι η σύνταξη του προϋπολογισμού είναι δεδομένη, βάση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) και του Παρατηρητηρίου Αυτοδιοίκησης, η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Κώστα Αγοραστό για έλλειψη διεκδικητικής δράσης, ενώ δεν έλειψαν και μομφές μεταξύ συμβούλων της αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα του Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος κατηγόρησε όλες τις παρατάξεις που έβαλαν πλάτη με τις πολιτικές τους για να επιβληθεί το μνημόνιο στη χώρα μας.

Ενδιαφέρον είχε και η στάση της επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλία, η γη μας» Μαρίνας Χρυσοβελώνη, καθώς επρόκειτο για την πρώτη δημόσια τοποθέτηση της Βολιώτισσας, μετά την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση στον πρόσφατο ανασχηματισμό και μετά τις αιχμηρές δηλώσεις της για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο.

Η Λ. Λιακούλη

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης Λίτσα Λιακούλη χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε «διαχειριστικό, φτωχό, όπως συνομοληγήθηκε από την περιφερειακή αρχή, υφεσιακό και μνημονιακό, αφού από 1-9-2015 ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ισοσκελισμένος για να εγκριθεί. Πρόκειται για έναν τυφλοσούρτη που σε αναγκάζει να μην έχεις καμία απολύτως πολιτική επιλογή και δεν απαντά στα μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλίας, που είναι η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, τα δεκάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις και ο αποστεωμένος αγροτικός τομέας, όπως και η παντελής έλλειψη κοινωνικής πολιτικής. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα –συνέχισε η κ. Λιακούλη- είναι ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να αποτελεί λόγο έκφρασης και συμμετοχής των πολιτών, μια συμμετοχική διαδικασία και διαβούλευση για την κατάρτισή του και εμείς, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, οφείλουμε πρώτιστα και κυρίαρχα να διεκδικούμε συμμετοχικούς προϋπολογισμούς και αυτοτέλεια των πόρων της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, καθώς διαφορετικά θα πρόκειται για ένα φιλόδοξο μεν αλλά θνησιγενή θεσμό».

Η Μ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ

Η κ. Χρυσοβελώνη επέκρινε τον Κ. Αγοραστό «αφού ο προϋπολογισμός του 2017 δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στις ελπίδες των πολιτών και σε πολλά σημεία είναι κρυπτογραφικός», αλλά μίλησε και για «δραστική μείωση και μη απόδοση των πόρων στις Περιφέρειες κατά το τρέχον έτος, που δημιουργούν σωρευτικά προβλήματα και στερούν αναπτυξιακές ευκαιρίες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Αναλυτικότερα η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη τοποθετήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ως επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλία, η γη μας» για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017, τονίζοντας τα εξής: «Ο προϋπολογισμός του 2017 θεωρώ ότι είναι ένα κομμάτι δημιουργικής λογιστικής που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στις ελπίδες των πολιτών και σε πολλά σημεία κρυπτογραφικός. Ακολουθήθηκε μια λανθασμένη πολιτική υποβαθμίζοντας το ρόλο της Περιφέρειας, ένας προϋπολογισμός μη αναπτυξιακός και υλοποιήσιμος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, στην οποία συνήθως αποτυπώνονται οι πολιτικές, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά τόσο στους επιδιωκόμενους σκοπούς και προτεραιότητες της Περιφέρειας όσο και στις αιτίες που τα έσοδα περιορίζονται. Καμία αναφορά δεν γίνεται γιατί ο προϋπολογισμός του 2016 δεν εκτελέστηκε κατά ένα μεγάλο ποσοστό, ούτε διατυπώνονται κάποια μέτρα που θα ληφθούν ώστε να βελτιωθεί το ποσοστό εκτέλεσης του ήδη μειωμένου προϋπολογισμού. Είναι σαφές το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούμαστε να ψηφίσουμε και να υλοποιήσουμε τον φετινό προϋπολογισμό. Η δραστική μείωση και η μη απόδοση των πόρων στις Περιφέρειες κατά το τρέχον έτος είναι γεγονός ότι δημιουργούν σωρευτικά προβλήματα και στερούν αναπτυξιακές ευκαιρίες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι κάτι όμως που διαφαινόταν ήδη από την αρχή του έτους και δεν προέκυψε ξαφνικά και απροειδοποίητα. Ωστόσο, δουλειά όλων μας δεν είναι η πολιτική ανάλυση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης ούτε η πολιτική αντιπαράθεση, αλλά η αντιμετώπιση των ζητημάτων της Περιφέρειας μέσα από τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων και την αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Επιθυμία μου είναι να συνεχίσω να ασκώ εποικοδομητική αντιπολίτευση αλλά και με διάθεση συνεργασίας σε ό,τι θετικό προταθεί».

Ο Β. Μπούτας

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης» Βαγγέλης Μπούτας κατηγόρησε τόσο την Περιφερειακή Αρχή, όσο και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ανήκουν σε κόμματα, τα οποία έβαλαν πλάτη για να έλθουν οι μνημονιακές πολιτικές στην Ελλάδα, αφού μαλώνουν για τα ψίχουλα και για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα -με διάφορα επιδόματα- την φτώχεια και την ανεργία. Εμείς καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό που δεν έχει ούτε μια αναπτυξιακή αναφορά για τη Θεσσαλία και τους κατοίκους της και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την πλήρη ανατροπή αυτής της πολιτικής που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους».

Κ. Αγοραστός

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στη δευτερολογία του, (όπως και κάποιοι σύμβουλοι της παράταξης του που τοποθετήθηκαν) ουσιαστικά υποστήριξε ότι «γίνεται πολύς λόγος για το τίποτα», καθώς άλλες είναι οι αναπτυξιακές δράσεις και ενέργειες που θα επιδιώξει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την οικονομική της ενίσχυση, όπως το ΕΣΠΑ, το ΠΠΑ κι άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, ο οποίος απάντησε εμμέσως πλην σαφώς και στην κριτική της αντιπολίτευσης, «στην σύνταξη του προϋπολογισμού κυριαρχούν τα δεδομένα που έχει θεσπίσει το Παρατηρητήριο της Αυτοδιοίκησης, με στενά πλαίσια, συγκεκριμένα κονδύλια και σίγουρα σε αυτόν (σς τον προϋπολογισμό) δεν επιτρέπονται οράματα και δεν προβλέπονται επιθυμίες και στόχοι. Ο προϋπολογισμός κάθε Περιφέρειας καταρτίζεται με βάση την ΚΥΑ. Όλοι όσοι μας επικρίνουν για φτωχό, αντιαναπτυξιακό ή υφεσιακό προυπολογισμό, ας καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα για το πώς μπορούμε να ξεφύγουμε, χωρίς συνέπειες από τις μνημονικές πολιτικές που έχουν επιβληθεί στην Αυτοδιοίκηση. Σίγουρα μπορώ να δεχθώ την κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά όχι αιτιολογίες που αφορούν τη διεκδικητικότητά μας, όταν κάθε χρόνο λαμβάνουμε περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη Περιφέρεια. Και ‘γω έχω χαρακτηρίσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Εσόδων φτωχό (προϋπολογισμός 2 εκατ. ευρώ), αλλά στο τέλος κάθε χρόνου λαμβάνουμε έξτρα ενίσχυση πολλές χιλιάδες ευρώ, ίσως και εκατομμύρια».

Και ο Κ. Αγοραστός κατέληξε: Καταλαβαίνω την δύσκολη θέση της αντιπολίτευσης να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε το εμείς πάνω από το εγώ και τις παραταξιακές σκοπιμότητες.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass