Η «BLACK FRIDAY» ΠΡΟΛΑΒΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ

Ξενόφερτα έθιμα με «ουρές»…

* Εκπτώσεις έως 50% σε ορισμένα καταστήματα και είδη

Δημοσίευση: 26 Νοε 2016 15:35

Μεγάλη ήταν από νωρίς χθες το πρωί, η ανταπόκριση των Λαρισαίων στην εφαρμοζόμενη για πρώτη φορά εκτεταμένα στην πόλη, εμπορική πρωτοβουλία της «Black Friday». Πολλοί βγήκαν για να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές κυρίως στις εμπορικές «αλυσίδες» και να πραγματοποιήσουν αγορές και άλλοι για να ρίξουν μια ματιά για το πώς θα λειτουργούσε το νέο έθιμο αμερικανικής προέλευσης.

Ξενόφερτες συνήθειες που προκάλεσαν το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού, με Λαρισαίους μαθητές να κάνουν «κοπάνα» τις πρώτες ώρες από τα μαθήματά τους προκειμένου να προσπαθήσουν μπας και αγοράσουν την αγαπημένη τους παιχνιδομηχανή σε καλύτερη τιμή από αυτή που θα την έβρισκε σε λίγες ημέρες ο… Άγιος Βασίλης. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις η αντίδραση των Λαρισαίων ξεπέρασε τα όρια, δημιουργώντας ουρές έξω από καταστήματα, πριν ακόμα ανοίξουν το πρωί, εικόνες πρωτοφανείς για την πόλη.

Κατά κανόνα, οι καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να βρουν συγκεκριμένους κωδικούς με έκπτωση από 20% έως και 50%.

Καταστηματάρχες υποστήριξαν ότι μπορεί λόγω της ημέρας να είχαν περισσότερο κόσμο από τον συνηθισμένο αλλά «με μια ημέρα τα μαγαζιά δεν κρατιούνται».

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

«Αξιοποιούν και εισάγουν διάφορες μορφές όπως τις Λευκές Νύχτες, την BlackFriday, δουλειά τις Κυριακές, δουλειά πέραν του ωραρίου εργασίας για ανακαινίσεις καταστημάτων, κατάργηση καθιερωμένων αργιών για το Εμπόριο (2/1, Καθαρά Δευτέρα), ατέλειωτες ώρες απλήρωτων υπερωριών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων νομού Λάρισας και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 8 Δεκεμβρίου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα, όμως, Black Friday και πώς ξεκίνησε; Όλα ξεκίνησαν από το Thanks giving, δηλαδή την Ημέρα των Ευχαριστιών, που ξεκίνησε να εορτάζεται στον Καναδά από τα τέλη του 16ου αιώνα και στις ΗΠΑ από το 17ο αιώνα. Η καθιέρωσή της οφείλεται στους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους που διοργάνωναν γιορτές μαζί με τους αυτόχθονες λαούς, ευχαριστώντας τον Θεό για τη νέα σοδειά τους.

Από το 1879, η Ημέρα των Ευχαριστιών άρχισε να εορτάζεται κάθε χρόνο (στις ΗΠΑ καθιερώθηκε τελικώς κάθε τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου) ως έκφραση ευγνωμοσύνης κάθε οικογένειας προς τον Δημιουργό για τα αγαθά που συγκεντρώνονταν με το τέλος της σοδειάς.

Η Black Friday είναι η ημέρα που ακολουθεί το Thanksgiving, σηματοδοτώντας την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών. Η ύπαρξή της χρονολογείται ήδη από το 1932, αλλά ως γενικότερος όρος συναντάται αρκετά παλαιότερα, όχι όμως για τους λόγους που τη γνωρίζουμε σήμερα. Ήδη, από τις αρχές του 20ου αιώνα, από την επόμενη της ημέρας των Ευχαριστιών, ξεκινούσαν παρελάσεις με τον Santa Claus, happenings και προσφορές στα καταστήματα, ως προετοιμασία για την εορταστική περίοδο.

Ο όρος Black Friday, σύμφωνα με κάποιους, προέρχεται από μία έκφραση που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, καθώς, όταν μία επιχείρηση παρουσιάζει πλεόνασμα, λέγεται «μαύρη» ενώ όταν έχει έλλειμμα «κόκκινη». Σύμφωνα με μία άλλη ερμηνεία, ως Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) την περιέγραφαν οι απελπισμένοι αστυνομικοί που πραγματοποιούσαν περιπολίες λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης στους δρόμους εκείνη την ημέρα. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1961 στην πολιτεία της Philadelphia, το 1975 επίσημα από τους «The New York Times», ενώ άρχισε να διαδίδεται σε όλες τις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80 και ευρύτερα στη δεκαετία του ’90.

Black Friday σημαίνει καταναλωτική φρενίτιδα. Tη Black Friday τα καταστήματα προσφέρουν ειδικές εκπτώσεις σε περιορισμένα τεμάχια, προκαλώντας καταναλωτική φρενίτιδα που τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί, σε σημείο να αποτελεί την ημέρα με τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση μέσα στο έτος. Αν και δεν πρόκειται για επίσημη αργία, σε πολλές περιοχές στις ΗΠΑ υπηρεσίες ή σχολεία είναι κλειστά, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα εορταστικό τετραήμερο γεμάτο αγορές και προσφορές. Τα μαγαζιά ανοίγουν νωρίτερα – και κάποιες φορές μάλιστα και από την προηγούμενη νύχτα – με τον κόσμο να ξεχύνεται, πολλές φορές με ευτράπελα και απρόοπτα, μέχρι και σοβαρά ατυχήματα πάνω στην έξαρση της καταναλωτικής μανίας.

Ζωή Παρμάκη

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass