ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΕΜΕΙΝΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΘΡΟ

Το κράτος «κόλλησε» στα χιόνια

* Πολύωρη επιχείρηση διασωστών του ΕΚΑΒ Λάρισας και Πυροσβεστών της Αγιάς για να μεταφέρουν 84χρονο ασθενή

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2016 13:46

Αίσιο τέλος είχε τελικά η προσπάθεια διασωστών του ΕΚΑΒ να μεταφέρουν, με ασθενοφόρο από το ορεινό Σκλήθρο Αγιάς στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έναν 84χρονο ασθενή.

Κάτω από άλλες συνθήκες θα αποτελούσε μια συνηθισμένη διακομιδή ασθενούς αλλά η χθεσινή ξεκίνησε από τις 10 το πρωί για να ολοκληρωθεί στις… 4.30 νωρίς το απόγευμα, αφού προηγήθηκε πολύωρη προσπάθεια διασωστών του ΕΚΑΒ Λάρισας και πυροσβεστών της Αγιάς προκειμένου να φθάσουν στο Σκλήθρο και να μεταφέρουν τον 84χρονο στο νοσοκομείο.

Μια διακομιδή ασθενούς με αντίπαλο όχι μόνο τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η επιδείνωση των οποίων είχε προβλεφθεί, αλλά και τις χρόνιες αδυναμίες φορέων της Πολιτείας - που επίσης είναι γνωστές - όπως της έλλειψης προσωπικού αλλά και συντονισμού των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Η χθεσινή επιχείρηση επιβεβαίωσε το γνωστό πρόβλημα των αδυναμιών στο ΕΣΥ, αφού το Κέντρο Υγείας Αγιάς για παράδειγμα λόγω ελλείψεων προσωπικού δεν έχει οδηγούς για όλες τις βάρδιες των ασθενοφόρων, με αποτέλεσμα για τη διακομιδή του ασθενούς να απαιτηθεί η μετακίνηση ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ από τη Λάρισα.

Η χθεσινή επιχείρηση είχε επίσης αίσιο τέλος καθότι – το σημαντικότερο ίσως - η διακομιδή χρειάσθηκε να γίνει για προληπτικούς λόγους και δεν αφορούσε κάποιο επείγον περιστατικό και να χαθεί πολύτιμος χρόνος κατά τη μεταφορά του ασθενούς. Πολιτεία που βγαίνει «ασπροπρόσωπη» τελικά, χάρη στο φιλότιμο εργαζομένων.

Η ΚΛΗΣΗ

Λίγο πριν τις 9 χθες το πρωί λοιπόν, συγγενικό πρόσωπο του 84χρονου ζήτησε τη συνδρομή του ΕΚΑΒ προκειμένου ο ηλικιωμένος που λαμβάνει οξυγόνο με μηχανική υποστήριξη να μεταφερθεί στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο. Περισσότερο για λόγους ασφαλείας καθώς μια επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και μια ενδεχόμενη διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος θα απειλούσε τη ζωή του 84χρονου.

Το Κέντρο Υγείας Αγιάς, όπως και άλλα Κέντρα Υγείας άλλωστε, μπορεί να διαθέτει ασθενοφόρο ή ασθενοφόρα ακόμη, αλλά δεν διαθέτει οδηγούς για όλες τις βάρδιες. Έτσι ξεκίνησε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τη Λάρισα, που κατά τα προβλεπόμενα για να φθάσει στο Σκλήθρο ακολούθησε την πλησιέστερη διαδρομή, μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου, Καλαμακίου και Ελάφου.

Ο δρόμος ωστόσο, λόγω παγετού και χιονόπτωσης, δεν ήταν χθες προσβάσιμος και όπως διευκρινίζει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Αγιάς Βασ. Λέτσιος, «όταν το ασθενοφόρο έφθασε στην Έλαφο, ζητήθηκε από το πλήρωμα να αλλάξει διαδρομή» αφού ο δρόμος «δεν ήταν ανοιχτός» και δεν θα ήταν ασφαλής λόγω των καιρικών φαινομένων.

Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ υποχρεώθηκε να αλλάξει δρομολόγιο και να ακολουθήσει τη δεύτερη διαδρομή, μέσω των παραλίων δηλαδή του νομού (Αγιοκάμπου και Ρακοπόταμου). Ωστόσο, δυο χιλιόμετρα έξω από το Σκλήθρο το ασθενοφόρο «κόλλησε» στα χιόνια αφού ο δρόμος δεν είχε αποχιονισθεί ακόμη, με αποτέλεσμα να «σπάσει» και το δεύτερο ζευγάρι αντιολισθητικών αλυσίδων, με το οποίο ήταν εξοπλισμένο το όχημα του ΕΚΑΒ, όπως όλα τα ασθενοφόρα.

Στη μία το μεσημέρι ενημερώθηκαν ο Δήμος Αγιάς, όπως και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, και άνδρες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγιάς με επικεφαλής τον διοικητή Γ. Γκανούρη, έφθασαν στην περιοχή όπου είχε «κολλήσει» το ασθενοφόρο.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ επιβιβάστηκαν στο όχημα του ΠΚ Αγιάς και όλοι μαζί έφθασαν στο σπίτι του 84χρονου, για να διαπιστωθεί ωστόσο ότι η μετακίνηση του ασθενούς δεν ήταν εφικτή με το όχημα της Πυροσβεστικής, αλλά μπορούσε να γίνει μόνο με τη χρήση φορείου.

Διασώστες του ΕΚΑΒ και πυροσβέστες επέστρεψαν στο δρόμο όπου είχαν αφήσει το ασθενοφόρο αναμένοντας την άφιξη ειδικού οχήματος («αλατιέρα») που καθάριζε τον δρόμο Μελιβοίας – Αγιάς, καθώς «δόθηκε προτεραιότητα στη μεταφορά των μαθητών στο σχολείο», όπως σημειώνει ο κ. Λέτσιος υπογραμμίζοντας ότι «ο Δήμος Αγιάς δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για τη μεταφορά του ασθενούς, ενώ από το πρωί δεν είχαν αναφερθεί προβλήματα με την κατάσταση του δρόμου».

Πρόσθεσε τέλος ότι για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου της περιοχής απασχολήθηκαν χθες τέσσερις «αλατιέρες» του Δήμου Αγιάς καθώς και άλλα τρία οχήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μετά από ώρα καθαρίσθηκε τελικά ο δρόμος από τα χιόνια, το ασθενοφόρο έφθασε επιτέλους στο Σκλήθρο, με τη μεταφορά του 84χρονου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας να ολοκληρώνεται στις 4.30 νωρίς το απόγευμα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass