ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αποκλείστηκαν χωριά, έκλεισαν σχολεία

* Κίνηση οχημάτων μόνο με αλυσίδες στα ορεινά των Δήμων Αγιάς, Τεμπών και Ελασσόνας

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2016 7:30

Χιόνι και παγετός απέκλεισαν χθες χωριά του νομού Λάρισας και πολλά σχολεία έκλεισαν λόγω των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών. Το χιόνι σε πολλές περιοχές ξεπέρασε το ένα μέτρο, όπως στη Σπηλιά του Δήμου Αγιάς και στα ορεινά δημιουργήθηκαν επικίνδυνες συνθήκες παγετού, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να γίνεται με δυσκολία και να χρειάζονται απαραίτητα αλυσίδες.

Γενικότερα, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, από τις πρωινές ώρες χθες, είχαν πιάσει δουλειά τα εκχιονιστικά μηχανήματα με τις «αλατιέρες» (αλατοδιανομείς), τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και αντίστοιχα των δήμων, προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται μέχρι και σήμερα το βράδυ η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση προβλημάτων, λαμβάνοντας παράλληλα προληπτικά μέτρα στο πλαίσιο του σχεδιασμού της.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Λάρισας, κ. Χρήστο Καραμπούζη, τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας καθάρισαν χθες επαρχιακούς δρόμους στο Λιβάδι, στον Κοκκινοπηλό, στην Άκρη Ελασσόνας, στην Καρυά Ολύμπου, στην Κρανιά του Δήμου Τεμπών και στον Δήμο Αγιάς, στη Σπηλιά, στο Σκλήθρο, στη Μελιβοια, στη Σκήτη, στην Ανατολή …κ.α.

Σε όλες αυτές τις περιοχές παρατηρήθηκε ισχυρή χιονόπτωση και οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν.

Και στην πόλη της Λάρισας αναμένονται σήμερα Πέμπτη αρνητικές θερμοκρασίες μέχρι και μείον 6 βαθμούς Κελσίου και ειδικότερα τις πρωινές και βραδινές ώρες, ενώ αύριο Παρασκευή προβλέπεται επίσης ισχυρός παγετός, αφού το θερμόμετρο μπορεί να φτάσει ακόμη και στους – 3 βαθμούς Κελσίου!

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΜΥ κ. Παν. Σκριμιζέα, στα ορεινά του νομού Λάρισας, θα συνεχιστεί η ένταση των καιρικών φαινομένων, όπως αντίστοιχα και στα δυτικά σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, αλλά και στα Φάρσαλα.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Λόγω χιονιού, δεν λειτούργησαν χθες τα εξής σχολεία στον νομό:

Δημοτικά: Αιγάνης και Καλλιπεύκης Δήμου Τεμπών, καθώς και στην επαρχία Ελασσόνας το Δημοτικό Σχολείο Λουτρού, τα δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και οι λυκειακές τάξεις στο Λιβάδι, στην Κρανιά και στη Βερδικούσια.

Επίσης λόγω κακοκαιρίας και χιονιού, στο οδικό δίκτυο, οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Καρίτσα δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν χθες στο γυμνάσιο Πυργετού.

ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

Σύμφωνα με την αστυνομία, αλυσίδες στα αυτοκίνητα, για ομαλή κίνηση και ασφάλεια, χρειάζονται στα εξής σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού Λάρισας: Λιβάδι-Δολίχη, Πύθιο-Κοκκινοπηλός, Καρυά-Συκαμινέα-Κρυόβρυση και Ελασσόνα- Βερδικούσια (στο 13ο -26ο χλμ). Επίσης στις εθνικές οδούς, αλυσίδες απαιτούνται στα εξής σημεία:

Κατερίνη –Ελασσόνα (40o - 45o χλμ.) και Ελασσόνα-Δεσκάτη (19o -32o χλμ).

Εξάλλου, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, αλυσίδες στα οχήματα απαιτούνται σε περιοχές του Dήμου Αγιάς όπως Σκλήθρο, Μελιβοία, Σκήτη, Ανατολή, του Dήμου Τεμπών Σπηλιά και Κρανιά και sτο επαρχιακό οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας: Λιβάδι, Κρανιά, Κοκκινοπηλό, Ακρη, Καρυά Ολύμπου κ.α.

ΑΓΙΑ: ΚΡΥΟ, ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Με πολύ κρύο, δυνατούς βοριάδες και χιόνι στα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα, πέρασε από τον Δήμο Αγιάς το χθεσινό κύμα κακοκαιρίας.

Μέσα στην πόλη της Αγιάς δεν χιόνισε καθόλου, ενώ άσπρη μέρα είδαν η Καρίτσα, η Μελιβοία, το Μεγαλόβρυσο, η Ανατολή, η Έλαφος, το Σκλήθρο και η Σκήτη.

Το ΚΤΕΛ δεν πραγματοποίησε τα δρομολόγιά του προς Μεγαλόβρυσο και το μεσημεριανό προς Σκήτη, κυρίως λόγω του παγετού και του φόβου της ολισθηρότητας των δρόμων, παρά για την ποσότητα του χιονιού. Από το πρωί όλα τα μηχανήματα του Δήμου Αγιάς επιχειρούσαν, όπου κρινόταν απαραίτητο, με τη βοήθεια και μηχανημάτων της Περιφέρειας.

Χωρίς θέρμανση το Κέντρο Υγείας Αγιάς

Παρότι όμως, όπως φαίνεται, έχουμε μπει για τα καλά στον χειμώνα, παρότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία από μέρες προειδοποίησε για τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, το Κέντρο Υγείας Αγιάς λειτουργεί, και το προσωπικό του «παλεύει» να εξυπηρετήσει τον κόσμο, δίχως κεντρική θέρμανση, λόγω έλλειψης πετρελαίου!

Η αίθουσα των πρώτων βοηθειών θερμαίνεται με κλιματιστικό, όπως και κάποια από τα γραφεία των γιατρών. Σε άλλα «πηγαινοέρχονται» αερόθερμα, που οι εργαζόμενοι φέρνουν μέχρι και από τα σπίτια τους, ενώ στα δωμάτια βραχείας νοσηλείας δεν υπάρχει καθόλου θέρμανση!

Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μεγάλο αγώνα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο ημερήσιο έργο τους, όσο και για να βγάλουν εις πέρας τα νυχτερινά ωράρια. Από τη μια, οι συνθήκες εργασίας, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς – προφανώς πλην των αρμοδίων – είναι ιδιαίτερα αντίξοες, ενώ, από την άλλη, η αναμονή ή η νοσηλεία των ασθενών σε συνθήκες ψύχους είναι μόνο ντροπιαστική για την Πολιτεία.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass