ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ «ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΟΣΣΑ»

Πολυχώρος δημιουργίας στο Μεγαλόβρυσο Αγιάς

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2016 14:59

Ήταν το 2011 όταν η Πολιτεία θέσπισε έναν νέο φορέα Κοινωνικής Οικονομίας, τη λεγόμενη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.), έναν τύπο, δηλαδή, αστικού συνεταιρισμού, κοινωνικού σκοπού, με περιορισμένη ευθύνη των μελών του, που διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα, διοικείται ισότιμα από τα μέλη της, η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον.

Στη δομή μιας τέτοιας επιχείρησης πίστεψαν η γνωστή, πανελληνίως πια, για τα delicatessen προϊόντα της, Αύρα Πανουσοπούλου, η εμπειροτέχνης κεραμίστρια Σοφία Τερζίδου, ο Θεόφιλος και ο Χάρης Μπακιρτζίδης, κατασκευαστές μουσικών οργάνων και ξύλινων δημιουργιών και ο ψηφιδογράφος Αχιλλέας Αρχοντής. Επέλεξαν ένα παλιό αρχοντικό στο γραφικό Μεγαλόβρυσο του Δήμου Αγιάς κι εκεί έχουν στεγάσει, εδώ και λίγο καιρό, τα όνειρα, τις ελπίδες και τις προσδοκίες της δικιάς τους Κοιν.Σ.Επ. δίνοντάς της και το όνομα «Όσσα», του βουνού που τους φιλοξενεί.

Με πολύ μεράκι, με εκλεπτυσμένο γούστο και με νύχτα μέρα προσωπική εργασία, ανακαίνισαν το κτίσμα και το σχεδίασαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να φιλοξενούν προβολές, σεμινάρια, μαθήματα, ημερίδες, όπως και να αποτελούν αφετηρία κι άλλων δράσεων που μπορούν να γίνουν στο βουνό.

Πραγματικός πολυχώρος δημιουργίας το διώροφο αρχοντικό, και μια εναλλακτική πρόταση τέχνης και πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή, στεγάζει εργαστήριο κεραμικής και εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων και ξύλινων κατασκευών από άγρια ξύλα. Στα κεραμικά η Σοφία, πάντα με το γλυκό της χαμόγελο, πρόθυμη να δώσει στον επισκέπτη να καταλάβει πώς με το χώμα και τη φωτιά μπορούμε να παράγουμε όμορφα διακοσμητικά ή ακόμη και χρηστικά αντικείμενα. Στις ξύλινες κατασκευές, ο Θεόφιλος και ο Χάρης, σε μεταφέρουν σε έναν κόσμο σχεδόν άγνωστο για τους πολλούς. Σ’ αυτόν της διαδικασίας μετατροπής του απλού ξύλου, που ο Κίσσαβος σε αφθονία προσφέρει, σε έργα τέχνης, αλλά και σε… μουσικά όργανα.

Πέρα από τα κεραμικά και τα ξύλινα, που εκτίθενται κιόλας στον πάνω όροφο του κτιρίου, μπορεί επίσης να θαυμάσει κανείς τις ψηφιδωτές κατασκευές από πέτρες του Κισσάβου. Ο παλιός τεχνίτης Αχιλλέας Αρχοντής, λόγω της εργασίας του πατέρα του ως συντηρητής αναπαλαιωτής μνημείων της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, είχε την πρώτη του επαφή με ψηφίδες σε ηλικία 12 χρόνων. Έκτοτε, ασχολήθηκε με την πέτρα, σπούδασε συντήρηση έργων τέχνης, με ειδικότητα πέτρα και ψηφιδωτά, με δάσκαλο τον Αναστάσιο Μαργαριτώφ, έχει ασχοληθεί για χρόνια με την επένδυση επιφανειών με πέτρα, διατηρεί εργαστήριο κατασκευής ψηφιδωτών στην Αγιά, κι εδώ τώρα παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά, η οποία είναι από πετρώματα που έχει συλλέξει ο ίδιος από τον Κίσσαβο, με ένα μοναδικό δικό του ύφος με μεγάλες φόρμες και θέματα από το ίδιο το βουνό.

Πλάι σ’ όλα αυτά φιγουράρουν οι νοστιμιές της Αύρας, πασίγνωστης πια σε όλη την Ελλάδα για τις ιδιαίτερες γεύσεις της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, που, για δύο δεκαετίες σχεδόν τώρα, κατασκευάζει στο εργαστήριό της στην Αγιά και μέσω αυτού τα προμηθεύει στην εγχώρια και ξένη αγορά.

Εκτός των δημιουργιών όλων των μελών της Κοιν.Σ.Επ., στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται ο χαρτογράφος της Θεσσαλίας Χάρης Τζίκας με τους χειροποίητους χάρτες του και τα βιολογικά φιστίκια από το κτήμα του, ο Μπάμπης Χαϊτίδης με τις ξύλινες δημιουργίες του, ο Αντώνης Μανωλίδης με τα εξαιρετικά κρασιά από το κτήμα του στην Αγιά και τα πρώτα δημιουργήματα – χειροτεχνήματα από ύφασμα της 15χρονης Ειρήνης Μπακιρτζίδου, κόρης του Θεόφιλου και της Σοφίας.

Η όλη ομάδα δεν επαναπαύεται σ’ αυτά, που ήδη είναι πάρα πολλά. Οργανώνει διάφορα μαθήματα, ομιλίες, προβολές, περιπάτους γνωριμίας με το… βουνό. Συμμετέχει σε υπαίθριες εκδηλώσεις στην περιοχή της Αγιάς, με ιδιώτες ή συλλόγους ή με άλλες Κοιν.Σ.Επ., και έχει, επίσης, ως σκοπό να προχωρήσει στην οργάνωση μικρών φεστιβάλ, συναυλιών, γιορτών και διαφόρων άλλων εκδηλώσεων, με θέμα τις τέχνες, το περιβάλλον και τα τοπικά προϊόντα.

Ο χώρος της «Όσσας» είναι επισκέψιμος στο κοινό καθημερινές εκτός Δευτέρας από τις 10 π.μ. ως τις 4 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από τις 11π.μ. ως τις 7 μ.μ. Μάλιστα, θέλοντας να γίνει γνωστή η ύπαρξή του, αλλά και της ομάδας, στο ευρύτερο κοινό της Λάρισας, σήμερα Κυριακή ο πολυχώρος δημιουργίας κατεβαίνει από το βουνό στην πόλη, στα φιλόξενα «Κανάρια» (Αλέκου Παναγούλη 12, στη στοά «Αστεριάδη») από τις 10 π.μ. ως τις 10 μ.μ., όπου θα παρουσιάζει δημιουργήματα και δράσεις του.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass