ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1940 - ‘49

Αντάρτικα τραγούδια στην Ιατρική Σχολή Λάρισας

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2016 13:25

Μουσικά αρχεία και προσωπικές μαρτυρίες, για τα τραγούδια που γράφτηκαν και εμψύχωναν τους αγωνιστές στο αντάρτικο, παρουσιάστηκαν χθες, στο πλαίσιο εκδήλωσης των Τομεακών Οργανώσεων Λάρισας της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, κτίριο Κατσίγρα.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την έκδοση με τίτλο «Τραγούδια του λαϊκού κινήματος περιόδου 1940-1949. Από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της Ελλάδας», την οποία επιμελήθηκε το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ και εντάσσεται στην πολύμορφη δραστηριότητα για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ που αναπτύσσουν οι οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας του σε όλη την Ελλάδα.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε το μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ κ. Παναγιώτης Κοδέλλας και ακολούθως για το βιβλίο μίλησε το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ κ. Αχιλλέας Σίμος. Όπως αναφέρθηκε: «οι στίχοι αρκετών τραγουδιών που υπάρχουν στην έκδοση συγκεντρώθηκαν το καλοκαίρι του 1982 ύστερα από πρωτοβουλία του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Στην συνέχεια, τον Σεπτέμβρη του 1982, κυκλοφόρησαν σε ένα μικρό βιβλιαράκι του Σ.Π. με τίτλο «Ανέκδοτα Αντάρτικα Τραγούδια». Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια είναι ανέκδοτα και δεν έχουν ηχογραφηθεί. Μεταδόθηκαν στο πέρασμα των χρόνων από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά. Επίσης, η έκδοση του 1982 περιείχε «Τα 12 τραγούδια του αγώνα» που είχε τυπώσει το ΕΑΜ μουσικών το 1944. Ήταν μια πρώτη συμβολή στην προσπάθεια ανάδειξης του αντάρτικου τραγουδιού στην περιοχή μας.

Ακολούθησε μια πιο συστηματική δουλειά, πέρυσι, από μια ομάδα της ΚΝΕ, η οποία κατέγραψε περισσότερα στοιχεία για τα αντάρτικα τραγούδια και το αποτέλεσμα είναι η εν λόγω έκδοση η οποία περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες με γνωστά και άγνωστα αντάρτικα τραγούδια που επιλέχτηκαν από διάφορες πηγές.

Ξεχωρίζουν οι νέες προσθήκες με τραγούδια της ΕΠΟΝ Βόλου καθώς και από την περιοχή της Αγιάς.

Τα τραγούδια αυτά, όπως το 1982 έτσι και σήμερα, συγκεντρώθηκαν με την ξεχωριστή και ουσιαστική συμβολή της Κομματικής Οργάνωσης και παλαίμαχων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που τα «τραγούδησαν», από τη Λάρισα, το Βόλο, το Πύθιο, την Μαρμάριανη, την Ελασσόνα, τον Τύρναβο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα…

Η έκδοση διακινείται από τις οργανώσεις της ΚΝΕ στην Θεσσαλία.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου-αφιερώματος, ακολούθησε λαϊκό γλέντι στον ίδιο χώρο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass