Δυο συλλήψεις για τις πλαστές επιταγές σε Λαρισαίους αγρότες

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2015 13:35 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:06

Σε δυο συλλήψεις προχώρησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας με αφορμή το «κανόνι» σε Λαρισαίους αγρότες με τις πλαστές επιταγές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» πρόκειται για 2 κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας, 62 και 65 ετών αντίστοιχα.

Όπως είναι γνωστό, σε μηνύσεις κατά αγνώστων προχώρησαν χθες το μεσημέρι Λαρισαίοι αγρότες οι οποίοι φαίνεται πως έπεσαν θύματα «μεγαλοεμπόρου» που τις τελευταίες ημέρες υποσχόμενος καλύτερες τιμές αγοράς, πέτυχε την προμήθεια τόνων δημητριακών, «πληρώνοντας» ωστόσο με πλαστές επιταγές, που σύμφωνα με νομικές πηγές ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Αγρότες, συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους, κατέφυγαν χθες στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας όπου κατέθεσαν μηνύσεις σε βάρος αγνώστων, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της «Ε» την περασμένη Τρίτη.

Μάλιστα η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, προχώρησε αργά χθες βράδυ σε προσαγωγές υπόπτων ερευνώντας τις διαστάσεις της καταγγελίας αγροτών, ακόμη και πέραν των ορίων του νομού.

Δικηγόροι, διευκρίνιζαν χθες στην «Ε»  πως «μέχρι σήμερα ο αριθμός των αγροτών που έπεσαν θύματα θεωρείται μικρός αφού ελάχιστοι είναι ακόμη οι αγρότες που απευθύνθηκαν στις τράπεζες προκειμένου να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους» αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο, να διευρυνθεί ο αριθμός των εξαπατημένων αγροτών.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρείται αυτονόητο, πως θα αυξηθεί και το χρηματικό ποσό των πλαστών – και όχι ακάλυπτων - επιταγών, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις νομικών «ξεπερνά τις 100.000 ευρώ».  

Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας όταν, όπως σημειωνόταν και στο προχθεσινό ρεπορτάζ της «Ε», αγρότες από τη Μάνδρα και τα Φάρσαλα, απευθύνθηκαν την περασμένη Δευτέρα σε υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε Φιλιππούπολη και Φάρσαλα αντίστοιχα, προκειμένου να εξαργυρώσουν επιταγές που έλαβαν από πολίτη που συστήθηκε ως «μεγαλέμπορος» δημητριακών από τη Θεσσαλονίκη. Για να μείνουν άφωνοι όταν τραπεζικοί υπάλληλοι τους είπαν ότι οι επιταγές που έχουν στα χέρια τους, είναι πλαστές!

ΠΛΑΣΤΟ ΜΠΛΟΚ

Αναλυτικότερα, ο φερόμενος ως έμπορος, σύμφωνα πάντα με νομικές πηγές πριν μερικές ημέρες, τέλη Ιανουαρίου στη Μάνδρα και αρχές Φεβρουαρίου στα Φάρσαλα,  παρουσιάσθηκε σε αγρότες ως μεγαλοέμπορος δημητριακών και πέτυχε να προμηθευτεί εκατοντάδες τόνους σιτηριού, κριθαριού και καλαμποκιού.

Όπως σημειώνεται από τους αγρότες - θύματά του, στη μηνυτήρια αναφορά τους, για να τους πείσει για τη συναλλαγή, προσέφερε καλύτερες τιμές έναντι των κρατουσών τιμών εκείνη την περίοδο στην αγορά.

Ετσι αγόρασε, για παράδειγμα τόνους κριθαριού δίνοντας 2 λεπτά επιπλέον το κιλό σε σύγκριση με άλλους εμπόρους ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπου ήταν μεγαλύτερες οι ποσότητες των προϊόντων, έδινε και προκαταβολές, ύψους 2.000 ευρώ για παράδειγμα εάν επρόκειτο να αγοράσει δημητριακά αξίας 30.000 ευρώ.

Οι αγρότες - θύματα του εμπόρου, τόσο στη Μάνδρα όσο και Φάρσαλα, στο πλαίσιο της εμπορικής συναλλαγής  έλαβαν επιταγές με εξόφληση ολίγων ημερών.  Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, όταν έφθασε δηλαδή ο καιρός οι αγρότες να εξαργυρώσουν τις επιταγές στα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, οι επιταγές είχαν εκδοθεί από ανύπαρκτο μπλοκ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα φύλλα των επιταγών είχαν αποτυπωθεί γνήσια στοιχεία (ΑΦΜ, λογαριασμός όψεως κλπ) με εξαίρεση τα τελευταία δυο ψηφία του μπλοκ τα οποία δεν «αναγνωρίζονταν» από την τράπεζα.

Ετσι έμειναν έκπληκτοι οι αγρότες όταν πληροφορήθηκαν πως έλαβαν πλαστές επιταγές και χθες, συνοδευόμενοι από τους νομικούς τους, κατέθεσαν μηνύσεις κατά αγνώστων.   

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass