Αδελφοποιήθηκαν Λάρισα και Ανάπα (ΦΩΤ.)

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2016 20:32 | Τελευταία ενημέρωση: 15 Δεκ 2016 20:55

Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης υπέγραψαν απόψε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης και ο δήμαρχος της Ρωσικής πόλης Ανάπα Σεργκέι Σεργκέεβ, σε μια λιτή εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.

Η εκδήλωση που έγινε παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων άνοιξε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Τάχο και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρ. Παπαχαραλάμπους να καλωσορίζουν την αντιπροσωπεία της πόλης Ανάπα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Κράσνονταρ Αν. Παπαδόπουλος.

Με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη κατά την ομιλία του να επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «έχουμε την ιδιαίτερη χαρά σήμερα, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαρισαίων μαζί με τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης, να υποδεχτούμε την αντιπροσωπεία από την πόλη Ανάπα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της απόφασης που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, μετά την ευγενική επιστολή του δημάρχου της Ανάπα κ. Σεργκέι Σεργκέεβ.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για το Δήμο μας αφού η αδελφοποίηση με την Ανάπα, έρχεται να πιάσει το νήμα των ιστορικών δεσμών της χώρας μας με Ρωσία και ιδιαίτερα την περιοχή των νότιων παραθαλάσσιων περιοχών της Ρωσικής Δημοκρατίας, που άνθισε ο ποντιακός ελληνισμός.

Είναι ορατή στην Εξωτερική πολιτική της χώρας μας, η προσέγγιση της Ελλάδος με την Ρωσία. Το επιβεβαιώνουν οι συζητήσεις των ηγετών των δυο χωρών, οι διακρατικές συμφωνίες και οι δράσεις που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια του 2016, έτους αφιερωμένου στην Ελληνορωσική φιλία.

Εμείς βέβαια ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, παράλληλα με τις γενικότερες πολιτικές, έχουμε ιδιαίτερη δυνατότητα να εργαστούμε για την ειρήνη και την φιλία των δυο λαών.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε πιο κοντά στο λαό, έχουμε την δυνατότητα να φέρουμε πιο κοντά τις τοπικές κοινωνίες, να αναπτύξουμε πολύπλευρες σχέσεις συνεργασίας και με αυτό που είναι γνωστό ως Κοινωνική Διπλωματία να οικοδομήσουμε ισχυρούς δεσμούς στις σχέσεις των δύο λαών.

Οι δυο πόλεις, οι δυο χώρες, έχουμε και κάποιους ιδιαίτερους λόγους : Εχουμε ιστορικούς δεσμούς από την αρχαιότητα με τις γνωστές ελληνικές αποικίες στα παράλια του Ευξείνου Πόντου. Σχέσεις που αναπτύχθηκαν ακόμα περισσότερο και κατά τη Νεώτερη ελληνική ιστορία την επανάσταση του 1821 και τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Βεβαίως, οι σχέσεις αυτές ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο, μετά το 1922 και με την εγκατάσταση Ποντίων της Μικράς Ασίας στα παράλια του Ευξείνου Πόντου. Μας συνδέουν οι κοινοί αγώνες των λαών μας κατά του ναζισμού στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και οι αγώνες μας για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Όλα τα παραπάνω, στηρίζονται στη στέρεη και συμπαγή βάση της Ορθοδοξίας, αλλά και στις κοινές μας παραδόσεις. Με την Ανάπα μας συνδέει μια ισχυρή Ελληνική Κοινότητα που αποτελεί και την Γέφυρα Φιλίας και Συνεργασίας. Μέλη της Ελληνικής Κοινότητας συμμετέχουν στην Αντιπροσωπεία που έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε απόψε.

Βεβαίως η σχέση του ελληνισμού με την περιοχή έρχεται από πολύ μακριά από την αρχαία ελληνική ιστορία και τον 6ο αιώνα π.Χ όταν . ο βασιλιάς Γόργιππος ίδρυσε στον τόπο αυτό Ελληνική αποικία με το όνομα Γοργιππία.

Φιλοδοξούμε η πρώτη αυτή συνάντηση να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακρόχρονης συνεργασίας, που θα διαχέεται στις τοπικές μας κοινωνίες, στους φορείς και τους πολίτες. Μια συνεργασία που θα εκτείνεται σε όλους του τομείς κοινού ενδιαφέροντος,

Πολιτισμός και παραδόσεις, Αθλητισμός, Εκπαίδευση, Τουρισμός, Τοπική Οικονομία. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο της Πόλης -Θέρετρο της Ανάπα για την πρόταση Αδελφοποίησης. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω για την ιδιαίτερη συμβολή στην προσέγγιση των δυο πόλεων και την αδελφοποίηση τους την Ελληνική Κοινότητα της Ανάπα και του Κράσνονταρ, τη δραστήρια κοινότητα των Ποντίων και Παλλινοστούντων της Λάρισας καθώς και τη Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος».

Με τον κ. Σεργκέεβ, να σημειώνει τους ιστορικούς δεσμούς καθώς στην περιοχή ο βασιλιάς Γόργιππος ίδρυσε ελληνική αποικία με το όνομα Γοργιππία, παρουσιάζοντας παράλληλα στοιχεία για την Ανάπα. Για να καταλήξει υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί μεγάλη τιμή η υπογραφή του πρωτοκόλλου» εκφράζοντας την ευχή «η συνεργασία των δυο πόλεων να γίνει μακροχρόνια και να αποδώσει οφέλη».

Οι δύο δήμαρχοι αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τον Μουσικό Σύλλογο Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass