Έφυγε από τη ζωή ο Στέφανος Ριζάκης

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2015 14:38 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:11

 

 

Του Νίκου Γουργιώτη

(Γραφείο «Ε» στην Αγιά)

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 93 ετών και κηδεύεται σήμερα ο Στέφα­νος Ριζάκης, αντιστασιακός, συγγραφέας, ένας εκ των εμπνευστών και δημιουργών του Μαρξιστικού – Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμμα­τος Ελλάδος (Μ-Λ ΚΚΕ).

Ο Στέφανος Ριζάκης γεννήθηκε το 1922 στη Σωτηρίτσα της Αγιάς. Από το 1941 τάχθηκε με το μέρος των αγωνιζόμενων Ελλήνων για τη λευτεριά της πατρίδας μας από τις κατοχικές δυνάμεις. ΕΠΟΝίτης, ΕΛΑΣίτης, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αξιωματικός της Σχολής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και στη συνέχεια πολι­τικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου έζησε εκεί 28 χρόνια. Εργαζόμε­νος σπούδασε στην προσφυγιά και απέκτησε Master of Science Τεχνολο­γίας Κατασκευών Μηχανών του Politechnika Wroclawska της Πολωνίας (ισότιμο πτυχίο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου). Στο Πολυτε­χνείο του Βρότσλαβ, μάλιστα, δίδασκε στο παρελθόν και ήταν αντιπρύτα­νης ο μεγάλος Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεο­δωρής. Επαναπατρίστηκε στις 25 Μαΐου του 1978 και εργάστηκε πάνω στην ει­δικότητά του σε διάφορες επιχειρήσεις της Λάρισας, καθώς και ως ωρο­μίσθιος επί έξι χρόνια στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Πολυγραφότατος ο Στέφανος Ριζάκης είχε εκδώσει τα εξής βιβλία: «Η επαρχία Αγιάς στα χρόνια της 4χρονης επάρατης σκλαβιάς» (1989), «Οδοιπο­ρικό – αναδρομή στη ζωή και τη δράση των πολιτικών προσφύ­γων» (1994), «Προσκλητήριο ψυχών» (1998), «Κινητοποιήσεις αντιστα­σιακών γυναικών στη Λάρισα το 1944» (1999), «Το δράμα του Εβρίτι­κου λαού» (1999), «Η αντάρτισσα Κούλα Ριζάκη – Μπαντρά» (2001), «Ζήτημα Τι­μής…» (2001), «Ταξίδι χωρίς επιστροφή. Η ζωή και η δράση του Γιάννη Βόγια» (2004), «Η ζωή μου…» (2004). Στα ανέκδοτά του παρέμειναν «Η προσωπικότητα του Αγιώτη Μιλτιάδη Δάλλα» και οι με­ταφράσεις από τα πολωνικά του «Αναφορά για την Ελληνική Αποστολή» του Στρατηγού Κόμαρ και του «Βοήθεια του Πολωνού χειρούργου Μ. Πολιτόφσκι στον Δ.Σ.Ε».

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, στις 2μμ, στον Ιερό Ναό Αγίων Αντωνίων Αγιάς.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass