ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Η ΕΠΟΝ πάντα ζωντανή

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2015 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:13

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Γιορτάστηκε χθες στα Φάρσαλα η 72ης επέτειος της ίδρυσης της ΕΠΟΝ με ομιλία και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην πλατεία Δημαρχείου στα Φάρσαλα.

Συγκεκριμένα, η εκδήλωση άρχισε στις 11 π.μ. με ομιλία του μέλους της ΚΝΕ κ. Στέφανου Γάκου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΕΠΟΝ στις 23 Φεβρουαρίου 1943 και στην πολύμορφη δράση της κατά των κατακτητών.

Πέρασαν 72 χρόνια από την ιστορική εκείνη ημερομηνία, 23 Φλεβάρη 1943, και η ΕΠΟΝ μένει πάντα ζωντανή, με όλη της τη λάμψη και την αίγλη, στη σκέψη και στις καρδιές αυτών που τη δημιούργησαν, αλλά και των νεότερων που έχουν τα οράματα και τα ιδανικά της, παράδειγμα και οδηγό για τους δικούς τους Αγώνες.

Οι σκοποί και τα ιδανικά της ΕΠΟΝ όπως αναφέρονται και στο καταστατικό της ήταν:

- Η εθνική απελευθέρωση.

- Η υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της Νέας Γενιάς, στη ζωή, στη μόρφωση και στον πολιτισμό.

- Η εξολόθρευση του φασισμού, τώρα και στο μέλλον, με οποιαδήποτε μορφή και αν παρουσιαστεί. Η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας: οι νέοι και οι νέες άνω των 18 ετών να έχουν ίσα δικαιώματα και συμμετοχή στην κοινωνική ζωή.

- Ο αγώνας κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων για την κατοχύρωση της ειρήνης, στη βάση της αυτοδιάθεσης των λαών.

- Η ανοικοδόμηση της χώρας από τα ερείπια του πολέμου και της φασιστικής κατοχής προς το συμφέρον και την ευημερία ολόκληρου του λαού.

Οι νέοι της ΕΠΟΝ δεν ήξεραν μόνον να πολεμάνε, με τον απαράμιλλο ηρωισμό τους. Η ΕΠΟΝ έχει να παρουσιάσει επίσης έργο τεράστιο, μορφωτικό και εκπολιτιστικό. Διαπαιδαγώγησε τη νεολαία με τα μεγάλα ιδανικά της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού. Αλλά το μεγαλύτερο και ωραιότερο έργο, δημιούργημα της ΕΠΟΝ και του μεγάλου ΕΑΜ, είναι ο ίδιος ο Άνθρωπος.

Η Εθνική Αντίσταση, η πρωτοπορία των Ελλήνων πατριωτών και των δημοκρατών αγωνιστών, γεννήθηκαν μέσα από τη φωτιά και το ατσάλι του αγώνα, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ αλλά και άλλων προοδευτικών χώρων. Λέμε όχι σε ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες. Θα σταθούμε στο πλευρό όλων των λαών που δέχονται αμετάκλητα την καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Καλούμε τον λαό σε ενότητα και αγώνα στον δρόμο του δίκιου. Με φάρο και οδηγό τις υποθήκες του μεγάλου ΕΑΜ, της θρυλικής ΕΠΟΝ και τα 72 χρόνια της που γιορτάζουμε στις 23 Φεβρουαρίου, ας πορευθούμε με αισιοδοξία και με ακλόνητη πίστη στον δύσκολο, αλλά ωραίο αγώνα μας".

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, ενώ έγινε ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Δημ. Μπαμπανίκας, ο δημοτικός σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" κ. Αστέριος Μολόχας, μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass