Ανασκόπηση 2016

Ο ανθρωπισμός των Λαρισαίων και οι πολιτικές των ισχυρών

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2016 16:30

Η απόφαση γειτονικών χωρών να κλείσουν αιφνιδιαστικά τα σύνορα είχε ως αποτέλεσμα τον περασμένο Ιανουάριο, πρόσφυγες και μετανάστες να εγκλωβισθούν, σε όλη τη χώρα, από την Ειδομένη μέχρι τα νησιά του Αιγαίου.

Έτσι, εκατοντάδες από αυτούς, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και βρέφη, βρέθηκαν να «ξεπαγιάζουν» στην Κοιλάδα των Τεμπών και στα ΣΕΑ της εθνικής οδού, έχοντας την ψευδαίσθηση, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, ότι τα σύνορα θα ανοίξουν.

Στον αντίποδα της απόφασης των ισχυρών της Ε.Ε., να γυρίσουν δηλαδή την πλάτη στο δράμα των προσφύγων, φορείς, εθελοντές, συλλογικότητες της Λάρισας αλλά και αναρίθμητοι «ανώνυμοι» πολίτες δείχνουν το ανθρώπινο πρόσωπο προσφέροντας χείρα βοηθείας. Δίνοντας ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα, ακόμη και στέγη στα πρώτα μωρά που γεννιούνται στη Λάρισα, σε έναν άγνωστο τόπο για αυτούς που βρέθηκαν στον δρόμο της προσφυγιάς.

Ανθρωπιστικές δράσεις που κορυφώνονται όταν τον περασμένο Μάρτιο στις εγκαταστάσεις της πρώην «ΡΟΚΑ» στήνεται ένας προσωρινός καταυλισμός που αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από τον μόνιμο καταυλισμό που στήθηκε σε ένα πρώην στρατόπεδο στο Κουτσόχερο.

Οι υποδομές στον οποίο βελτιώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο με χρηματοδότηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Προσωρινά λειτούργησε ως καταυλισμός ένα ακόμη πρώην στρατόπεδο στο Κυψελοχώρι Συκουρίου. Αρκετοί ωστόσο από τους πρόσφυγες εκείνους, επιλέγουν να φύγουν μόνοι τους για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ελπίζοντας ότι αν βρεθούν στο κέντρο, με τις διαδικασίες ασύλου, θα καταφέρουν νωρίτερα να φύγουν στο εξωτερικό.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μίσθωσε γραφεία στη Λάρισα, ΜΚΟ ενεργοποιούνται ήδη στον καταυλισμό του Κουτσοχέρου όπου σήμερα φιλοξενούνται περί τους 440 Σύριους πρόσφυγες ενώ δεν έχουν επιλυθεί ακόμη προβλήματα, όπως της κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών.

Από καταυλισμό σε καταυλισμό, αυτοί οι πρόσφυγες συμπλήρωσαν ήδη έναν χρόνο «προσωρινής» παραμονής στην Ελλάδα…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass