ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Αποκαλύπτοντας τα καλά φυλαγμένα μυστικά της Λάρισας

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2017 14:51

Ιστορική περιήγηση στο δυτικό τμήμα της πόλης πραγματοποίησαν χθες δεκάδες Λαρισαίοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ομάδας Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων.

Οι τυχεροί που παρευρέθηκαν στην πρωτοβουλία αυτή της ομάδας, είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στους δρόμους της Λάρισας και να ενημερωθούν για πολλά καλά φυλαγμένα μυστικά της σύγχρονης ιστορίας της, μπροστά στους χώρους που αυτά συνέβησαν.

Αν προκύπτει κάτι ως συμπέρασμα από την ξενάγηση αυτή είναι ότι αφενός υπάρχουν ιστορικά στοιχεία της πόλης που ακόμα δεν έχουν επίσημα καταγραφεί και αφετέρου το μεγάλο ενδιαφέρον των Λαρισαίων – πολλών νέων ανθρώπων μεταξύ τους –αυτή η ιστορία να γίνει κτήμα όλων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΟΥΣΣΩΝ

Η ξενάγηση ξεκίνησε από την Ισραηλίτικη Κοινότητα Λάρισας, μέλος της οποίας ενημέρωσε τους παρευρεθέντες για την ιστορία και την προέλευση των Εβραίων της περιοχής, τα δεινά που υπέστησαν την περίοδο της κατοχής και την προσφορά τους στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.

Όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενημέρωση, ο χώρος της τότε Συναγωγής είχε μετατραπεί από τους Ιταλούς κατακτητές σε στάβλο και ο χώρος του διπλανού δημοτικού σχολείου σε… καμπαρέ για την αναψυχή των στρατιωτών.

Ακολούθησε περίπατος μέχρι το νεοκλασικό του Αβραάμ Μουσσών που όπως είναι γνωστό αποκτήθηκε πρόσφατα από τον Δήμο Λαρισαίων, όπου το μέλος της Ομάδας Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων, Δημήτρης Μπάρμπας αναφέρθηκε στις «υπηρεσίες» που φιλοξένησε κατά τη διάρκεια της κατοχής και στις οποίες πολλοί αντιστασιακοί βασανίστηκαν, ενώ αποκάλυψε και με φωτογραφικό υλικό, τη σχέση που είχε με τον δωσίλογο, διορισμένο από τους Γερμανούς πρωθυπουργό της χώρας, κατά την Κατοχή, Τσολάκογλου.

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ

Η επόμενη στάση ήταν στο σημείο που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ο κομμουνιστής γραμματέας της Επιτροπής Πόλης της Λάρισας, Σπύρος Καλοδίκης, μετά από ενέδρα που του έστησαν. Αναφορά έγινε και στο περιστατικό που συνέβη λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Καλοδίκη, όταν μετά από αποτυχημένη απόπειρα εκδίκησης για τον φόνο του, ο λαϊκός αγωνιστής της Ανεξάρτητης Ομάδας Λάρισας, Μιχάλης Κυρίτσης, αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή του προκειμένου να μην πέσει στα χέρια του στρατού που τον είχε περικυκλώσει μέχρι και με τεθωρακισμένα οχήματα!

Στη συνέχεια η ομάδα περπάτησε την περιοχή του Αγίου Αθανασίου και μπροστά στον φερώνυμο ιερό ναό, όπου υπήρξε ενημέρωση για τη δράση των κατοίκων που καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής, αλλά και κατά την περίοδο της «λευκής τρομοκρατίας» των παρακρατικών, σήκωσαν ένα αληθινό κάστρο αντίστασης. Όπως τονίστηκε, χαρακτηριστικά, μία άλλη Ανεξάρτητη Ομάδα που τη στελέχωναν αγωνιστές της συνοικίας έδρασε αποτελεσματικά περιορίζοντας τους βανδαλισμούς, τους βιασμούς, τις δολοφονίες και τους τραμπουκισμούς, χωρίς να αντιτάξει ανάλογες μεθόδους.

Η ιστορική ξενάγηση συνεχίστηκε στη θέση της παλιάς πετρογέφυρας του Πηνειού, στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, όπου έγινε ειδική αναφορά στους δύο δολοφονημένους προέδρους του, τον Κώστα Ζιώτα που τον σκότωσαν οι κατακτητές τον Ιανουάριου του 1944 και τον Τάκη Γαργαλιάνο που εκτελέστηκε στο Μεζούρλο τον Απρίλιο του 1949.

Η περιήγηση έκλεισε μπροστά από τα κτίρια της Τράπεζας της Ελλάδας και της Εθνικής Τράπεζας που φιλοξένησαν διοικήσεις κατοχικών στρατευμάτων.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass