ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΟΠΟΥ ΟΙ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΤΟΣΟ ΣΕ ΕΝΤΑΣΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Αέριο και αυτονομία θέρμανσης «εξαφανίζουν» το πετρέλαιο

* Οι «εμφύλιοι» αφορούν τώρα στην καταβολή των κοινοχρήστων

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2017 16:31

Αυξητική τάση εμφανίζει τα τελευταία χρόνια η εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης φυσικού αερίου στη Λάρισα, γεγονός που «εξαφανίζει» σταδιακά τη χρήση πετρελαίου ως καύσιμη ύλη.

Παράλληλα όμως, αυξητική είναι και η τάση ενοίκων πολυκατοικιών να αμελούν την πληρωμή κοινοχρήστων, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι σχέσεις μεταξύ τους, με τους μεν που πληρώνουν να διαμαρτύρονται έντονα για εκείνους που δεν πληρώνουν.

Εταιρία διαχείρισης κοινοχρήστων της Λάρισας αναφέρει στην «Ε» ότι σε μερικές περιπτώσεις οι χρωστούμενοι λογαριασμοί ενοίκων για τα κοινόχρηστα ανέρχονται ακόμη και στα 1000 ευρώ, με αποτέλεσμα να «κόβεται» το ηλεκτρικό ρεύμα στην πολυκατοικία και να δημιουργούνται ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις και βέβαια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων (ασυντήρητος ανελκυστήρας, καθαριότητα κ.α.).

Σύμφωνα με την ίδια εταιρία: «Το μεγαλύτερο ποσοστό διαμερισμάτων πολυκατοικιών της πόλης έχει αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου και αριθμητικά ακολουθούν οι πολυκατοικίες που διατηρούν κεντρικό καυστήρα φυσικού αερίου για όλα τα διαμερίσματα, ενώ ελάχιστος είναι ο αριθμός αυτών που διατηρούν καυστήρα πετρελαίου. Το γεγονός ότι κάποιοι έχουν αυτονομία θέρμανσης, δεν σημαίνει ότι απαλλάσσονται και από την υποχρέωση πληρωμής των εξόδων που τους αντιστοιχούν για τους κοινόχρηστους χώρους μιας πολυκατοικίας. Αυτά είναι η καθαριότητα, η ΔΕΗ, η χρήση του ανελκυστήρα. Μάλιστα λόγω μη πληρωμής αυτών από ορισμένους ενοίκους πολυκατοικιών έχει γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, δεν έχει συντηρηθεί ανελκυστήρας …κ.α. με αποτέλεσμα οι συνθήκες σε κοινόχρηστους χώρους να εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των ενοίκων».

Η αυξανόμενη τάση να εγκαθιστούν όλο και περισσότεροι στα σπίτια τους, αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου, όπως υποστηρίζει υπεύθυνη της εταιρίας, προέκυψε μετά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και μετά τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε αρκετές πολυκατοικίες της Λάρισας, με τη μη συμμετοχή και συγκεκριμένα με την οικονομική αδυναμία συμμετοχής, ενοίκων, στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.

Και αν απ΄ τη μία εξαλείφθηκαν σε μεγάλο ποσοστό πολυκατοικιών τα προβλήματα με τη θέρμανση των διαμερισμάτων, που έφερνε τους ενοίκους τους σε σύγκρουση, από την άλλη ξεσπούν άλλα με τη μη πληρωμή κοινοχρήστων.

ΚΑΥΣΗ ΜΕ ΜΕΤΡΟ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ

ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Σε παλαιότερα χρόνια, προ κρίσης, στις πολυκατοικίες παρατηρούνταν ότι η λειτουργία του κεντρικού καυστήρα για θέρμανση, ήταν συνεχής και πολλές φορές άγγιζε τα όρια της υπερβολής.

Σήμερα βέβαια, ούτε λόγος για ανεξέλεγκτη χρήση τους, αφού στις πολυκατοικίες προηγείται πάντα αυστηρή συμφωνία των ωρών λειτουργίας του μεταξύ των ενοίκων.

Διαπιστώνεται μια συντηρητική και οικονομικότερη διαχείριση καθώς σύμφωνα με την εταιρία διαχείρισης κοινοχρήστων: «παλιά τα καλοριφέρ μπορεί να ήταν «αναμμένα» όλη τη μέρα στα διαμερίσματα, κατά τους χειμερινούς μήνες. Σήμερα, γίνονται συμφωνίες να λειτουργεί η κεντρική θέρμανση με διαφορετική ένταση και διάρκεια, ανάλογα με τη θερμοκρασία των ημερών. Δηλαδή υπάρχει μια σταθερή λειτουργία του κεντρικού καυστήρα με συγκεκριμένες ώρες, μέσα στο 24ωρο, η οποία προσαρμόζεται ανάλογα και μόνο τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα.

Κατά μέσο όρο σε πολυκατοικίες της Λάρισας, η κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου, λειτουργεί καθημερινά μέχρι και έξι ώρες, ενώ τις πιο κρύες μέρες φτάνει μέχρι και τις εννιά ώρες».

Παράλληλα διαπιστώνεται ότι σε ορισμένα διαμερίσματα χρησιμοποιούνται ενισχυτικά, και εκτός της κεντρικής θέρμανσης, άλλου είδους θερμαντικά σώματα (σόμπες), ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οικογένειας.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass