ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΑΓΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΑ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ -8 ΕΩΣ -3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ ΕΝΩ ΑΥΡΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σε συνθήκες ολικού παγετού και σήμερα η Λάρισα

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2017 14:45
Μετά από μια δύσκολη νύχτα (του Σαββάτου), όπου αρκετοί κεντρικοί δρόμοι παρέμεναν παγωμένοι, οι υπηρεσίες του Δήμου με συνεχείς ρίψεις αλατιού, κατάφεραν να καθαρίσουν τις πιο μεγάλες λεωφόρους. Όμως πολλοί άλλοι δρόμοι και ιδίως εκείνοι που δεν έβλεπε ο πρωινός ήλιος είχαν μετατραπεί σε παγίδες, λόγω του πάγου Μετά από μια δύσκολη νύχτα (του Σαββάτου), όπου αρκετοί κεντρικοί δρόμοι παρέμεναν παγωμένοι, οι υπηρεσίες του Δήμου με συνεχείς ρίψεις αλατιού, κατάφεραν να καθαρίσουν τις πιο μεγάλες λεωφόρους. Όμως πολλοί άλλοι δρόμοι και ιδίως εκείνοι που δεν έβλεπε ο πρωινός ήλιος είχαν μετατραπεί σε παγίδες, λόγω του πάγου

Σαββατοκύριακο ταλαιπωρίας για τους Λαρισαίους που μπορεί μεν να περίμεναν πώς και πώς να δουν μια άσπρη μέρα, αλλά ο παγετός τους τα χάλασε.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου, που έκαναν τον υδράργυρο να κυλήσει ακόμη και στους -8 βαθμούς Κελσίου, προκάλεσαν προβλήματα στις μετακινήσεις λόγω του πάγου σε δρόμους και πεζοδρόμια, σε αυτοκίνητα αλλά και στις υδραυλικές εγκαταστάσεις κατοικιών. Ήδη από το Σάββατο ο καιρός είχε δείξει τις εχθρικές του διαθέσεις, αφού το λίγο χιόνι που έπεφτε αμέσως πάγωνε και τα πεζοδρόμια και οι πλατείες μετατράπηκαν σε παγοδρόμια. Η χθεσινή μέρα ήταν ακόμη χειρότερη αφού ο παγετός, πάγωσε τις σωληνώσεις σε πολλά λεβητάκια φυσικού αερίου με αποτέλεσμα πολλοί να μην έχουν ζεστό νερό στα σπίτια τους. Τα τηλέφωνα των υδραυλικών πήραν φωτιά, ενώ αρκετοί κατέφυγαν σε αυτοσχέδιες λύσεις και χρησιμοποίησαν ακόμη και σεσουάρ μαλλιών για να ξεπαγώσουν τις σωλήνες. Προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε οχήματα που λόγω της παγωνιάς δεν έπαιρναν μπρος, ενώ η εικόνα στους δρόμους τουλάχιστον μέχρι και τις 12 το μεσημέρι, εξακολουθούσε να θυμίζει παγοδρόμιο. Η παροδική ηλιοφάνεια βοήθησε την κατάσταση λιώνοντας τους πάγους και κάνοντας τη διέλευση οχημάτων και πολιτών εύκολη.

Ο ΔΗΜΟΣ ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ…

Αυτές τις κρίσιμες ώρες οι προσπάθειες του υπηρεσιακού μηχανισμού του Δήμου Λαρισαίων είναι συνεχείς και αδιάκοπες προκειμένου να περιοριστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του παγετού.

Ο χώρος της Διεύθυνσης Πρασίνου στο φυτώριο στη Νεάπολη, αποτελεί και το κέντρο συντονισμού της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες. Εκεί βρίσκονται συνεχώς ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης, αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Λαρισαίων, για τον συντονισμό της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται.

Περισσότεροι από 100 τόνοι αλατιού έχουν πέσει στους δρόμους της πόλης και των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλεί ο παγετός. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Λαρισαίων έχει συστήσει στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Φυσικά δεν έλειψαν τα προβλήματα, όπως και τα παράπονα πολλών συμπολιτών, καθώς, ειδικά το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου, όλοι σχεδόν οι δρόμοι ήταν από επικίνδυνοι έως απροσπέλαστοι.

ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ

Η κατάσταση ήταν ακόμη δυσκολότερη στους δρόμους Γιάννουλης, Φαλάνης, Αμπελώνα και Τυρνάβου καθώς ο παγετός δυσκόλεψε πολύ την κυκλοφορία των οχημάτων μέχρι και το μεσημέρι που άρχισε ο πάγος να λιώνει από το οδόστρωμα. Πάντως, παρά τον ισχυρό παγετό δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι και σε αυτή την περίπτωση η ιδιωτική πρωτοβουλία έσωσε την κατάσταση. Τόσο μέσα στην πόλη όσο και στις τριγύρω περιοχές πολλοί βγήκαν έξω για να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια από τον πάγο και να ρίξουν αλάτι.

ΑΛΑΤΙ ….ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ

Εν τω μεταξύ, παρότι το κρύο ήταν τσουχτερό τα καφέ-μπαρ και εστιατόρια της Λάρισας ήταν γεμάτα και αυτό το Σαββατοκύριακο. Εξάλλου όπως αναφέρει και σε σχετική ανακοίνωση του εκ μέρους του ΔΣ των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής και εστίασης κ. Αλέξανδρος Σακελλάρης, "Προνόησαν οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής και εστίασης. Με δική τους πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, οι ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων της Λάρισας φρόντισαν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους καθαρά από χιόνι και ασφαλή για τους πελάτες τους". Μετά από επικοινωνία του Συνδέσμου τους με τον δήμο, διατέθηκαν 60 σάκοι με αλάτι, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε τρία κεντρικά σημεία της πόλης και από όπου μπορούσε να τους προμηθευτεί ο κάθε καταστηματάρχης.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Ο ολικός παγετός θα κάνει την εμφάνισή του και σήμερα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΜΥ κ. Παναγιώτη Σκριμιζέα η χαμηλότερη θερμοκρασία που θα καταγράψει το θερμόμετρο σήμερα είναι -8 βαθμοί Κελσίου ενώ το μεσημέρι ανεβαίνει μέχρι και -3 βαθμούς. Η ηλιοφάνεια κυρίως τις πρωινές ώρες θα κάνει τα πράγματα κάπως καλύτερα, ενώ από το μεσημέρι και μετά έρχονται οι νεφώσεις. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σκριμιζέα, το πρωί της Τρίτης θα υπάρχουν χιόνια κυρίως στα ανατολικά παράλια και τη Μαγνησία, δίχως να αποκλείει ελαφριά χιονόπτωση και στη Λάρισα. Προς τα μέσα της εβδομάδας, ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει στους 3 με 4 βαθμούς κελσίου, όμως όπως όλα δείχνουν η παγωνιά δεν πρόκειται να υποχωρήσει τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα.

ΤΡΕΝΟ ΑΚΙΝΗΤΟ

-Ακινητοποιημένη παρέμεινε τα ξημερώματα αμαξοστοιχία του ΟΣΕ στη Λάρισα, η οποία και εκτελούσε δρομολόγιο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Η αμαξοστοιχία επρόκειτο να αναχωρήσει από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας στις 4 τα ξημερώματα, όμως λόγω του παγετού παρέμεινε ακινητοποιημένη για τουλάχιστον έξι ώρες. Έντονες οι διαμαρτυρίες των επιβατών που παρέμεναν εγκλωβισμένοι.

-Ανακοίνωση-διαμαρτυρία εξέδωσε η ΔΗΜΤΟ ΝΔ Λάρισας, αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του παγετού από τη δημοτική αρχή, στην οποία επισημαίνονται τα εξής "Με πολύ προβληματισμό δεχόμαστε πλήθος παραπόνων από συμπολίτες οι οποίοι προσπαθούν να μετακινηθούν σε μια πόλη- παγοδρόμιο. Δεν έχουμε λόγο να μην δεχτούμε τις διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής ότι γίνεται ό,τι καλύτερο στο μέτρο του δυνατού. Τους θυμίζουμε όμως ότι η πόλη ήταν σε απίστευτα καλύτερη κατάσταση στο παρελθόν με χειρότερες καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς η μετριότητα τείνει να γίνει το κύριο αφήγημα και αυτής της αριστερής παράταξης".

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Παγωμένοι δρόμοι, ελάχιστη κυκλοφορία ανθρώπων και αυτοκινήτων, τα συνεργεία του δήμου προβαίνουν στη ρίψη αλατιού σε κεντρικούς δρόμους και σε επικίνδυνα σημεία δρόμων της επαρχίας, η θερμοκρασία στους -5 βαθμούς, το χιόνι στους 10 πόντους στην πόλη και περισσότερο στα ημιορεινά και ορεινά της επαρχίας, οι βρύσες σε αρκετά σπίτια έχουν παγώσει, δύο δρομολόγια του ΚΤΕΛ μόνο να πραγματοποιούνται από και προς Λάρισα. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Ε» Αχιλλέα Μπακαλέξη, συνέθεταν μία εικόνα από τα χιονισμένα και παγωμένα Φάρσαλα που θύμιζαν παλιές εποχές, αφού τα τελευταία χρόνια τέτοιες συνθήκες παγετού και χαμηλών θερμοκρασιών είναι σπάνιες. Η λιακάδα που εμφανίστηκε από το μεσημέρι και μετά, ανέβασε αρκετά τη θερμοκρασία, αλλά η ξαστεριά τις βραδινές ώρες προαναγγέλλει οπωσδήποτε παγετό και πτώση της θερμοκρασίας, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή σε όσους κυκλοφορούν πεζοί ή οδηγούν τα αυτοκίνητά τους.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass