Φρεάτια και καπάκια εμπόδια για καθαρούς δρόμους

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2017 14:47

Η κατάσταση στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας διαρκούσης της έντονης χιονόπτωσης, που έπληξε τις τελευταίες ημέρες την πόλη και τον νομό, συζητείται μεταξύ των Λαρισαίων, ενώ άρχισε ήδη να τροφοδοτεί και αντιπαραθέσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης, με την πρώτη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει τις δικές της απαντήσεις μετά τον απολογισμό των επιχειρήσεων αρχικά για να κρατηθεί λειτουργική η πόλη και στη συνέχεια να εκχιονιστεί.

Αν και είναι πρόωρη κάθε απολογιστική αναφορά ωστόσο ένα είναι βέβαιο: οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης παρέμειναν ανοιχτοί, που αποτελεί βασικό στοιχείο κάθε σχεδιασμού πολιτικής προστασίας. Το απέδειξε άλλωστε η σχετικά ομαλή κυκλοφορία τόσο των Ι.Χ. αυτοκινήτων όσο και των μέσων μαζικής μεταφοράς, έστω και αν σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η συνδρομή των αλυσίδων για την πρόσβαση σε μικρότερους δρόμους και κυρίως στις συνοικίες.

Αρκεί όμως για την πόλη να έχει απλά ανοιχτούς και προσπελάσιμους δρόμους όταν προχθές, την ημέρα με τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού, η εικόνα στους κεντρικούς δρόμους, όπως η Βενιζέλου, η Κύπρου, η Παπαναστασίου, η Παναγούλη, η 31ης Αυγούστου, η Ηρώων Πολυτεχνείου και άλλες, ήταν μάλλον αποκαρδιωτική με ελάχιστη κυκλοφορία αυτοκινήτων και πεζών, που προτιμούσαν για λόγους ασφαλείας το οδόστρωμα από τα πεζοδρόμια!

Τι όμως μπορεί να συνέβη και δόθηκε αυτή η εικόνα όταν ομολογουμένως η δημοτική αρχή και δεκάδες μηχανήματα τόσο του Δήμου όσο και του ιδιώτη εργολάβου έβγαλε στους δρόμους και σχεδιασμό διέθετε και τα στελέχη της παρακολουθούσαν την υλοποίησή του βήμα-βήμα; Τα μηχανήματα βέβαια βγήκαν στους δρόμους, έριξαν τόνους αλάτι με αποτέλεσμα το χιόνι να μην παγώσει εξασφαλίζοντας την προσπελασιμότητα των δρόμων αλλά τα «μαχαίρια» ή οι «λεπίδες» των μηχανημάτων ελάχιστα χρησιμοποιήθηκαν για να απομακρύνουν το χιόνι.

Είναι χαρακτηριστικές οι εξηγήσεις των ίδιων των οδηγών των μηχανημάτων σε κάθε ερώτημα των πολιτών αλλά και των δημοσιογράφων ότι κινούνται για τη ρίψη αλατιού αλλά «μαχαίρια» στο κέντρο τουλάχιστον δεν είναι δυνατό να κατεβάσουν επειδή φρεάτια και καπάκια σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο ψηλά από το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η χρήση τους!

«Όπου μπορούσαμε να βάλουμε μαχαίρια και λεπίδες το κάναμε…» απαντά ο αναπληρωτής δήμαρχος και επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Γιώργος Σούλτης αποδεχόμενος πάντως την ύπαρξη προβλημάτων στις επιχειρήσεις εξαιτίας των φρεατίων και των καπακιών. Σε 3-4 περιπτώσεις έσπασαν τα μαχαίρια μηχανημάτων και χρειάστηκε η αντικατάστασή τους, ενώ, όπως αναφέρει, προχθές το βράδυ σημειώθηκε και ατύχημα με μηχάνημα του Δήμου στην Τερψιθέα με αποτέλεσμα ο οδηγός του μηχανήματος να μεταφερθεί επειγόντως στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και να κριθεί αναγκαία η παραμονή του στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους αφού προηγουμένως διαψεύστηκαν οι φόβοι για εγκεφαλική κάκωση.

Υπήρξε άραγε το πρόβλημα με τα φρεάτια και τα καπάκια ο απρόβλεπτος ανασταλτικός παράγοντας στην υλοποίηση του σχεδιασμού του Δήμου για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ώστε ο σχεδιασμός να ήταν αποτελεσματικότερος και η εικόνα στους κεντρικούς δρόμους καλύτερη; Πιθανότατα, αλλά το θέμα πρέπει να εξεταστεί στον απολογισμό για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις εάν πρέπει οι τεχνικές υπηρεσίες να φροντίσουν με ένα σχεδιασμό ώστε τα φρεάτια και τα καπάκια να είναι χαμηλότερα μερικά εκατοστά από το ύψος του οδοστρώματος με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η επέμβαση και ο καθαρισμός με τα «μαχαίρια» σε περιπτώσεις χιονόπτωσης. Αυτά τα στοιχεία οφείλει να έχει ένας απολογισμός για να είναι χρήσιμος για όσους χειρίζονται τις τοπικές υποθέσεις.

Πάντως ο κ. Σούλτης θεωρεί πως αποτελεί πρόβλημα όχι όμως τέτοιου μεγέθους ώστε να ακυρώσει ένα ολόκληρο σχεδιασμό. «Ο όγκος του χιονιού ήταν τεράστιος, ξεχιονίζαμε και μετά από λίγο χιόνιζε και ξαναγέμιζε…» συμπληρώνει θυμίζοντας λίγο από τις δηλώσεις του δημάρχου Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκου, ενώ αποκαλύπτει πως καπάκια και φρεάτια δεν ήταν και ο μοναδικός ανασταλτικός παράγοντας για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Σύμφωνα λοιπόν με όσα είχαν σχεδιαστεί, εάν έπεφτε μεγάλος όγκος χιονιού –όπως και έγινε- στο κέντρο της πόλης τα «φορτωτάκια» θα φόρτωναν το χιόνι σε φορτηγά ώστε να απομακρυνθεί. Όμως τα φορτηγά δεν ήταν δυνατό να μπουν στο κέντρο, τα «φορτωτάκια» καθάριζαν όπου μπορούσαν με αποτέλεσμα να σχηματίζονται σε ολόκληρη την πόλη σωροί χιονιού, που συνιστά ένα ακόμα πονοκέφαλο για τη δημοτική αρχή.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass