ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αυξημένες οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις της νέας Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

* Μία επιτυχία (αυτοδιοικητικό εγχείρημα στον Δήμο Λαρισαίων) και μία αποτυχία (περιφερειακές εκλογές) * Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το δημοψήφισμα και η διάσπαση…

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2017 10:12

Παρουσιάζεται σήμερα, στο πλαίσιο της συνέλευσης μελών Ανατολικού και Δυτικού ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, ο απολογισμός της απερχόμενης Νομαρχιακής Επιτροπής, ενόψει της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για τον απολογισμό της τριετούς θητείας της Ν.Ε. (αρχές 2014 – τέλη 2016), όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολιτικά γεγονότα εξαιρετικά πυκνά και με ιστορική σημασία συνολικά για την πορεία του τόπου.

Στα συμπεράσματα του σχετικού κειμένου, τονίζεται ότι «η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ (σημ: θα προκύψει από τις εκλογές μεταξύ των 100 περίπου εκλεκτόρων από όλες τις Οργανώσεις Μελών, στο πλαίσιο της επικείμενης Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης) καλείται να αντεπεξέλθει σε αυξημένες ευθύνες και υποχρεώσεις, οπότε κωδικοποιείται η ανάγκη αναβάθμισης της κομματικής δουλειάς σε επίπεδο γεωγραφικών Ο.Μ. με περισσότερες δυνατότητες παρέμβασης – ενεργοποίησης μελών καθώς και εμπλοκής κομβικών τμημάτων (εργασιακό, αγροτικό) στην παραγωγή τοπικής πολιτικής».

Επισημαίνεται παράλληλα ότι το επόμενο διάστημα «θα μας απασχολήσει έντονα η προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές Α’ και Β’ βαθμού. Οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί θα πρέπει να ειδωθούν υπό το πρίσμα της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλει η Κυβέρνηση για να δώσει διέξοδο στην κρίση με την συντριπτική πλειοψηφία των συσχετισμών (εσωτερικών – εξωτερικών) να βρίσκονται απέναντι της.

Η κοινωνία συνεχίζει να έχει απαιτήσεις κυρίως από την Κυβέρνηση, το κόμμα όμως είναι αυτό που κεντρικά και τοπικά θα πρέπει να αποδείξει ότι με την αναβάθμιση της δουλειάς του θα μπορέσει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις περαιτέρω εξελίξεις, προς όφελος των τωρινών και των επερχόμενων γενεών και συνολικά του τόπου», καταλήγει η απερχόμενη Ν.Ε.

Ο απολογισμός έγινε εστιάζοντας σε δύο βασικά επίπεδα, το πολιτικό όπου συμπεριλαμβάνεται η παρουσία του κόμματος σε επίπεδο νομού στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις βουλευτικές εκλογές Ιανουαρίου 2015 και Σεπτεμβρίου 2015 και το Δημοψήφισμα, καθώς και το οργανωτικό όπου συμπεριλαμβάνεται ο απολογισμός γεωγραφικών Ο.Μ. – τμημάτων Ν.Ε. καθώς και η εικόνα για τα μέλη του κόμματος και κατά πόσο εμπλέκονται στην κομματική δουλειά.

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΕΣ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ»

Βασική αντίληψη της Ν.Ε. σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 ήταν, «ότι πιθανή ανάληψη διοίκησης δήμων θα αποτελούσε βασικό πυλώνα στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής σε επίπεδο κοινωνικών συμμαχιών εφόσον διαφαινόταν ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όδευε ολοταχώς για την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών. Η προσπάθεια μας αυτή εκφράστηκε κυρίως με ανοίγματα σε ευρύτερα ακροατήρια φτιάχνοντας πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια, φροντίζοντας να υπάρχει κυρίαρχο το στίγμα του αριστερού προσήμου σε αυτές τις συνεργασίες».

Πρωτόγνωρο και επιτυχές χαρακτηρίζεται το εγχείρημα της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» (Ενωτική Πρωτοβουλία, Λαρισαίων Πόλις, Πράσινη Πόλη, Ανένταχτοι), με επικεφαλής τον Απόστολο Καλογιάννη.

«Ήταν ένα εγχείρημα που προέκυψε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες βάσης τόσο σε επίπεδο κομματικό, όσο και σε επίπεδο συνεργασίας. Η τελική συγκρότηση του ενωτικού ψηφοδελτίου απέδειξε τη δυναμική της εναλλακτικής πρότασης για τους συμπολίτες μας, υπό την έννοια ότι μπόρεσε να διεμβολίσει τους άλλους πολιτικούς φορείς και παρατάξεις, εκμεταλλευόμενοι και τη διάσπαση των παρατάξεων του δεξιού χώρου. Η μέχρι τώρα πορεία του δημοτικού σχήματος δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό την επιλογή μας δεδομένης της ύπαρξης συνοχής στα πλαίσια της «Συμπαράταξης Λαρισαίων», όπου οι διαφορετικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζονται χωρίς να δημιουργούνται τριγμοί σε επίπεδο διοίκησης», τονίζεται χαρακτηριστικά.

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αποτυχημένο αντίθετα κρίνεται το εγχείρημα του «Δρόμου Ανατροπής για τη Θεσσαλία» στις περιφερειακές εκλογές, «κυρίως λόγω της λανθασμένης επιλογής των επικεφαλής των παρατάξεων με ευθύνη των κεντρικών οργάνων, εφόσον βασικό κριτήριο που επικράτησε ήταν η επιλογή να ηγηθούν τα τότε κοινοβουλευτικά στελέχη λόγω μεγαλύτερης αναγνωρισιμότητας. Η απόφαση αυτή δεν έλαβε υπόψη τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών και των σχέσεων εξάρτησης – διαπλοκής που επικρατούν με τους τοπικούς μηχανισμούς. Η επιλογή του ψηφοδελτίου δεν έγινε με τους καλύτερους δυνατούς όρους με αποτέλεσμα να μην έχει την απαιτούμενη διεισδυτικότητα στις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτές τις προβληματικές πρέπει να προστεθεί η επιλογή υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη με κριτήρια τάσης που όπως ήταν προφανές δημιούργησε περαιτέρω δυσαρέσκειες, ενώ τελικά δεν προσέδωσε μεγαλύτερη δυναμική η συγκεκριμένη επιλογή», τονίζεται στον απολογισμό της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε άλλο σημείο του απολογισμού αναφέρεται ότι «σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί η Περιφερειακή Παράταξη, όπου η κατάσταση με τον «Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλία» δεν είναι βιώσιμη, επομένως εντός του έτους 2017 απαιτούνται τολμηρά βήματα για να σηματοδοτήσουν την παρουσία μας. Το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με τις Ν.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε όλη την Θεσσαλία έτσι ώστε να βρεθεί άμεση λύση».

ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 2015

Σχετικά με τα αποτελέσματα στον νομό κατά τις δύο αναμετρήσεις του 2015, η απερχόμενη Ν.Ε. τονίζει για τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου ότι «το κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθησαν ήταν αρκούντως θετικό για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πανελλαδικά, το αντίστοιχο βεβαίως ίσχυε και στον νομό Λάρισας. Με τον αέρα της σίγουρης επικράτησης δόθηκε ώθηση σε μεγάλο βαθμό στις Ο.Μ. του νομού που είχαν την ευθύνη για την προεκλογική περίοδο. Τα ποσοστά που καταγράφηκαν ήταν στα επίπεδα των πανελλαδικών ποσοστών, οι οργανώσεις πόλης προσπάθησαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της συγκυρίας, η κύρια όμως δουλειά διεκπεραιώθηκε από τα μέλη των γραμματειών. Αρνητική επισήμανση είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά εκφράστηκε ενδιαφέρον για την στελέχωση του ψηφοδελτίου από σαράντα άτομα – είτε μελών είτε φίλων του κόμματος – με τη μισή νομαρχιακή να συμπεριλαμβάνεται στα σαράντα αυτά άτομα. Όσον αφορά στην τελική κατάρτιση του ψηφοδελτίου δηλώνεται εξαρχής η εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρεθήκαμε προκειμένου να καταρτιστεί ένα ψηφοδέλτιο αξιόμαχο, με αναφορά στην απαιτούμενη διεύρυνση προς όμορους πολιτικούς χώρους, με γεωγραφική κατανομή, με την απαιτούμενη ποσόστωση για το γυναικείο φύλο».

Αντίστοιχα, για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, σημειώνεται ότι «οι βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 διεξήχθησαν υπό την πίεση της επώδυνης συμφωνίας του καλοκαιριού και της προηγηθείσας αποχώρησης στελεχών και μελών του κόμματος. Όσον αφορά στην κάλυψη του οργανωτικού σκέλους των εκλογών υπήρξαν αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τις εκλογές του Ιανουαρίου. Σε σχέση με την διαμόρφωση της λίστας υπήρξε συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό εκ μέρους της Κ.Ε. το οποίο επικράτησε και διαμόρφωσε την εκλόγιμη σειρά. Τα ποσοστά του κόμματος σε όλο τον νομό ήταν σε αντιστοιχία με τα πανελλαδικά, με μικρές αποκλίσεις, δείγμα του γεγονότος ότι και στον νομό οι συμπολίτες μας επέλεξαν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για να αναλάβει να δώσει πολιτική διέξοδο κρατώντας την κοινωνία όρθια.

ΣΕ ΛΙΓΟΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΟΣΤΙΣΕ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ

Αναφορά γίνεται και στα αποτελέσματα της διάσπασης που προκάλεσε στο κόμμα η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, τονίζεται ότι «σε επίπεδο νομού μας κόστισε σε λιγοστά άτομα σε επίπεδο στελεχών και μελών σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων μελών του κόμματος. Στην πορεία έγινε η απαιτούμενη αντικατάσταση των μελών στην Ν.Ε. και στις γραμματείες των Ο.Μ. προκειμένου να προχωρήσει η ανασυγκρότηση του κόμματος. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπήρξε σε σχέση με την Οργάνωση Νεολαίας όπου αποχώρησε το μεγαλύτερο τμήμα αυτής με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μία προσπάθεια επανασυγκρότησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και απαιτεί την στήριξη του κόμματος δεδομένης και της δύσκολης συγκυρίας».

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σχετικά με τη διαίρεση της πόλης της Λάρισας σε Ανατολικό και Δυτικό Διαμέρισμα, λόγω της αύξησης των εγγεγραμμένων μελών, η γενική εικόνα καταγράφεται ως «μία προσπάθεια ενεργοποίησης των μελών κατά τη διάρκεια των δύο βουλευτικών εκλογών και του δημοψηφίσματος, δεν απέδωσε όμως σε ευρύτερο πλαίσιο δεδομένου ότι τον μεγαλύτερο όγκο δουλειάς διεκπεραίωσαν τα στελέχη των γραμματειών και συγκεκριμένα μέλη χωρίς να εμπλακεί το σύνολο των Ο.Μ. Τον τελευταίο χρόνο η δουλειά στις γραμματείες παρουσιάζει αρρυθμίες».

Μεταξύ άλλων, στον απολογισμό γίνεται αναφορά στην προσπάθεια για ενεργοποίηση του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» και στη Λάρισα, το θέμα όμως κόλλησε στον οικονομικό παράγοντα και συγκεκριμένα στα χρηματικά ποσά που ζητήθηκαν για την παραχώρηση συχνότητας.

Τέλος, τα οικονομικά του κόμματος παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, «παρά τις δυσλειτουργίες που υπήρξαν κατά καιρούς με τις συνδρομές των βουλευτών».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass