ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Αρχαίο Θέατρο: Από το παρασκήνιο στο προσκήνιο της Λάρισας

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2015 9:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:20

«Από τα κορυφαία μνημεία παγκοσμίως και όχι μόνο πανελληνίως, το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Η μόνη περίπτωση της Λάρισας, παγκοσμίως και πάλι, που κατάφερε η δύναμη, η ένταση, η αγάπη για το μνημείο, να νικήσει τα πελατειακά δίκτυα...» Μία από τις φράσεις, όχι ενός τυχαίου, αλλά του προέδρου του σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρου Μπένου, που ήταν εκ των προσώπων, που τίμησαν με την παρουσία τους και μίλησαν, πολιτικά και εμπεριστατωμένα, με πολύ κολακευτικά λόγια για αυτό το μνημείου της Λάρισας, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης. Ο ίδιος, όπως είπε, γύρισε όλα τα Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας (και είναι πάνω από εκατό). Ακούστηκαν πολλά σημαντικά και από πολλούς, που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα μέσα από τον όγκο των πολλών ομιλιών. Εξάλλου, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από πολλούς χαρακτηρίστηκε σημαντική. Κι όχι άδικα. Οπότε το «παρασκήνιο» των συζητήσεων για το Αρχαίο Θέατρο, είναι ουσιαστικά, «προσκήνιο»...

Γιατί το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, είναι από τα μεγαλοπρεπέστερα μνημεία του αρχαίου κόσμου; Γιατί, ήταν ομοσπονδιακό, δηλαδή το κεντρικό θέατρο της Θεσσαλίας και ευρύτερα. Ίσως μάλιστα να χτίστηκε με χρήματα όχι μόνο των Λαρισαίων, αλλά ομοσπονδιακά, όπως δηλαδή η Ακρόπολη της Αθήνας. Οι διαπιστώσεις από τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής κ. Αθαν. Τζιαφάλια, που είπε ακόμα «όχι στις πλαστικές καρέκλες πάνω στο μνημείο», σε αποστροφή της ομιλίας του, «αλλά μαξιλαράκια». Ακόμα, το θέατρο ξεχωρίζει για τη σκηνή του, ως η μεγαλύτερη των αρχαίων θεάτρων, πανελληνίως. Δηλαδή, η καλύτερα διατηρημένη και με ύψος που ξεπερνά τα 4 μέτρα!

 Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του Γάλλου επιγραφολόγου, πανεπιστημιακού, φιλέλληνα, γνώστη επί 52 χρόνια (!) της Λάρισας και της Θεσσαλίας, που μελετά, μαζί με τον κ. Αθ. Τζιαφάλια τις 2.500 επιγραφές του θεάτρου. Ο κ. Ελί, μίλησε και για το περιστατικό, που υπήρξε μάρτυρας τη δεκαετία του ΄60, όταν είδε να ρίχνουν μπετόν, τη νύχτα με προβολείς στα θεμέλια της πολυκατοικίας, πάνω από το μνημείο. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του Αρχαίου Θεάτρου, θα αναρτηθεί, σύντομα και η μελέτη για τις επιγραφές του δευτέρου Αρχαίου Θεάτρου! Παγκοσμίως γνωστό το μνημείο, είπε ο κ. Αθ. Τζιαφάλιας και ανέφερε ως παράδειγμα, ότι το καλοκαίρι θα έλθουν πανεπιστημιακοί του Boston Univercity των ΗΠΑ, για να κάνουν ψηφιακή επιγραφική.

Να ξαναγυρίσουμε όμως, στον κ. Σταύρο Μπένο, που έδειξε τον θαυμασμό του για το θέατρο της Λάρισας, το παλιό (το αρχαίο) και το νέο (το «Θεσσαλικό»), που όπως εξήγησε αποτελούν διαχρονική συνέχεια. Το αρχαίο, ως ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα μνημεία και το «Θεσσαλικό Θέατρο» ως το πρώτο περιφερειακό, που αποτέλεσε «μπούσουλα» και για το δεύτερο περιφερειακό, αυτό της Καλαμάτας, όταν ήταν δήμαρχος της πελοποννησιακής πόλης. Το λέει συνέχεια.... Κλείνοντας, μια αναφορά στους μαθητές της Γ' τάξης του 5ου Γυμνασίου Λάρισας, που ήρθαν και παρακολούθησαν τη συζήτηση, για το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με συμβολισμό και ουσιαστική, η ενέργειά τους.

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass