* Λίμνες τα χωράφια

«Φούσκωσε» ο Ξηριάς...

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2017 15:42

Οι μεγάλες χιονοπτώσεις του προηγούμενου δεκαπενθημέρου και οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις στα ορεινά αλλά και στον κάμπο είχαν ως αποτελέσματα να λιώσουν γρήγορα τα χιόνια και να διοχετευτούν τεράστιοι όγκοι νερών

στους χειμάρρους από τα ψηλότερα επίπεδα και στη συνέχεια στα μεγαλύτερα ποτάμια. Ο Τιταρήσιος ή Ξηριάς, θεωρείται ως ένα «γρήγορο» ποτάμι. Δηλαδή τα νερά του συγκεντρώνονται λίγες ώρες μετά τα καιρικά φαινόμενα και κατευθύνονται ορμητικά προς τον Πηνειό στην περιοχή Μαυρολίθου λίγο πριν τα στενά του «Μουσαλάρι». Αντίθετα ο Πηνειός έχει αργή ροή και τα νερά από τα χιόνια που λιώνουν και τις βροχές φτάνουν με μεγαλύτερη καθυστέρηση στον κάμπο της Λάρισας.

Ο Τιταρήσιος με τους τεράστιους όγκους νερού που φέρνει γίνεται επικίνδυνος με αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστη η διάβαση ακόμα και μεγάλων αγροτικών οχημάτων από τις ράμπες στον δρόμο Αμπελώνα - Δελερίων, Αγίου Παντελεήμονα, και στο ύψος του τυροκομείου Ρίζου.

Χθες μετά από πολύμηνη περίοδο ξηρασίας, το ποτάμι έδειξε για άλλη μια φορά τη δύναμή του, οι τεράστιοι όγκοι νερού προκαλούσαν δέος αλλά και θλίψη που τόσο νερό πηγαίνει χαμένο στη θάλασσα όταν σε μερικούς μήνες οι αγρότες θα λένε πάλι το νερό νεράκι. Τις προηγούμενες εβδομάδες, η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού τα Θεοφάνια δεν έγινε στο ποτάμι όπως κάθε χρόνο αφού στο ύψος του Τυρνάβου δεν είχε σταγόνα νερό.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τσιόπας μιλώντας χθες στην «Ε» έκανε έκκληση στους συνδημότες, αλλά και γενικότερα σε όλους τους πολίτες να μην περνούν το ποτάμι από τις ράμπες γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος ακόμα και για τη ζωή τους. Για τον λόγο αυτό σε κάποια σημεία τοποθετήθηκαν και οι γνωστές κορύνες.

Ο Τιταρήσιος, δεύτερος σε μήκος παραπόταμος του Πηνειού μετά τον Ενιπέα πηγάζει κυρίως από το όρος Τίταρος με υψόμετρο 1.839 μέτρα. Το ποτάμι έχει μήκος 56 χιλιόμετρα από τις πηγές του μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό.

Σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ σε ό,τι αφορά στους υδροβιότοπους ο Τιταρήσιος ποταμός υπάγεται στην κατηγορία των εσωτερικών υγροτόπων και χαρακτηρίζεται ως ποταμός συνεχούς ροής, παρά το γεγονός ότι συχνά, μετά την έξοδό του από τη λεκάνη απορροής, δεν εμφανίζει διαρκή ροή. Οι σπουδαιότερες σημερινές αξίες του ποταμού είναι η αρδευτική του σημασία η οποία είναι μεγάλη, με πτωτική όμως αποτελεσματικότητα λόγω της μεγάλης πτώσης των υδάτινων αποθεμάτων του τα τελευταία χρόνια.

Όπως έχουν τονίσει πολλές φορές μέχρι τώρα οι ειδικοί, τα νερά του Τιταρήσιου λόγω του πυθμένα του ποταμού και των ασβεστολιθικών πετρωμάτων είναι ο κύριος τροφοδότης με πλουτισμό νερού του καρστικού συστήματος που βρίσκεται δυτικά της πόλης του Τυρνάβου. Η τεράστια αυτή υπόγεια λίμνη που εκτείνεται και ευρύτερα έχει φυσικές απολήξεις τις πηγές «Μάτι», «Βρύση» Τυρνάβου και «Λούντζια» Πλατανουλίων. Από την υπόγεια αυτή λίμνη υδρεύεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό η πόλη της Λάρισας, ο Τύρναβος, ο Αμπελώνας, η Φαλάνη και όλα τα άλλα χωριά της περιοχής. Παράλληλα αρδεύεται και ολόκληρος ο κάμπος περιοχής Τυρνάβου.

ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΛΙΜΝΕΣ

Ένα άλλο ανησυχητικό φαινόμενο είναι το γεγονός ότι μετά το βίαιο λιώσιμο του χιονιού λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και της ανόδου της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές του κάμπου Λάρισας – Τυρνάβου πολλά χωράφια έχουν μετατραπεί σε λίμνες. Λόγω της εποχής αν τα νερά μείνουν λίγες ημέρες δεν θα υπάρχει πρόβλημα στο φυτικό κεφάλαιο όπως αμπέλια και δενδρώδεις καλλιέργειες. Αν όμως τα λιμνάζοντα νερά μείνουν περισσότερο τότε σύμφωνα με γεωπόνους θα υπάρξουν προβλήματα τόσο στις ρίζες όσο και στο δέντρο - φυτό γενικότερα από μύκητες και ασθένειες. Τέλος άλλο ένα πρόβλημα που όλοι εύχονται να μην προκύψει είναι να επαναληφθούν οι πολικές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος οι οποίες έφτασαν μέχρι και -18 βαθμούς Κελσίου.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass