ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Η συντήρηση «έσωσε» τους λέβητες

*Λαρισαία ξυπνούσε ανά δύο ώρες για να μην παγώσει το νερό

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2017 14:00
Φοιτητής, μετέβη στην πατρίδα του για τις γιορτές. Όταν επέστρεψε στη Λάρισα δεν γνώριζε ότι το νερό είχε παγώσει θέτοντας τον λέβητα σε λειτουργία. Κι αυτός διαλύθηκε σε κομμάτια... Φοιτητής, μετέβη στην πατρίδα του για τις γιορτές. Όταν επέστρεψε στη Λάρισα δεν γνώριζε ότι το νερό είχε παγώσει θέτοντας τον λέβητα σε λειτουργία. Κι αυτός διαλύθηκε σε κομμάτια...

Λέβητες αερίου τυλιγμένοι με παπλώματα, κουβέρτες για την προστασία των σωλήνων, πιστολάκια για τα μαλλιά προκειμένου να ξεπαγώσει το νερό, και τί δεν σκαρφίστηκαν οι Λαρισαίοι για να προστατέψουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες τους λέβητες και τις σωληνώσεις του αερίου.

«Ανά δύο ώρες ξυπνούσα μέσα στη νύχτα και άνοιγα το ζεστό νερό για να μην παγώσει. Μωρό να είχα και να θήλαζα τόσο συχνά δεν θα σηκωνόμουν από το κρεβάτι», λέει Λαρισαία περιγράφοντας τον τρόπο που αντιμετώπισε τον παγετό και προκειμένου να μην μείνει το σπίτι της από ζεστό νερό.

Ήταν η πρώτη φορά που οι επιτοίχιοι λέβητες φυσικού αερίου δοκιμάστηκαν σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, κάποιοι άντεξαν ενώ κάποιοι άλλοι έγιναν κομμάτια. Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν έπαθαν ζημιές όσοι λέβητες ήταν συντηρημένοι από πιστοποιημένους θερμοϋδραυλικούς ενώ ξεκαθαρίζουν ότι για λόγους ασφαλείας είναι προτιμότερο να βρίσκονται στο μπαλκόνι.

Από τις 7 Ιανουαρίου μέχρι και προχθές οι θερμοϋδραυλικοί έτρεχαν και δεν έφταναν. Τα τηλέφωνά τους είχαν πάρει φωτιά από καταναλωτές αερίου που δεν είχαν νερό ζεστό. Παίρνοντας μια ανάσα, από τη μία ζημιά στην άλλη ο συντηρητής φυσικού αερίου Παναγιώτης Σκούρτης εξηγεί στην «Ε» ότι «οι μεγαλύτερες ζημιές είχαν να κάνουν με το ζεστό νερό, καθώς τις βραδινές ώρες που δεν υπήρχε κατανάλωση και εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών το νερό πάγωνε. Για τον λόγο αυτό επιστρατεύτηκαν, πιστολάκια μέχρι και φλόγιστρα για να αρχίσει και πάλι το νερό να κυλά». Από την άλλη πλευρά οι τεχνικοί φυσικού αερίου αναφέρουν ότι τα δίκτυα φυσικού αερίου είναι τα πλέον σύγχρονα στην Ευρώπη, εξασφαλίζουν απρόσκοπτη και ασφαλή ροή του φυσικού αερίου ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και δεν σχετίζονται με τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε δίκτυα νερού κατοικιών από τον παγετό.

Σχετικά με τις εικόνες με τα σπασμένα λεβητάκια οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για μηχανήματα παλιάς τεχνολογίας, που σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε μέχρι και ολική αντικατάσταση. «Όσα ήταν συντηρημένα δεν παρουσίασαν κανένα πρόβλημα», λέει ο κ. Σκούρτης και προσθέτει ότι «απαιτείται ετήσια συντήρηση, αυτή πρέπει να γίνεται είτε στο τέλος της σεζόν είτε τον Σεπτέμβριο. Το κόστος δεν είναι αποτρεπτικό καθώς κερδίζουν πολλά περισσότερα σε θέρμανση, οικονομία και ασφάλεια». Αποδίδει ωστόσο τη μη συντήρηση των μηχανημάτων κυρίως στην άγνοια των καταναλωτών. Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου «οι καταναλωτές είναι υπεύθυνοι για την ετήσια συντήρηση των συσκευών η οποία πρέπει να πραγματοποιείται από αδειοδοτημένους τεχνικούς».

Σχετικά με τις σωληνώσεις και τη μόνωση αυτών γίνεται ξεκάθαρο ότι «οι θερμοκρασίες ήταν τόσο χαμηλές που ξεπεράστηκαν τα όρια των υλικών που χρησιμοποιούνται για τις μονώσεις. Βέβαια κάθε εγκατάσταση είναι διαφορετική, εξαρτάται πάντοτε από τις δυνατότητες που έχει ο κάθε θερμοϋδραυλικός. Ο πελάτης επιλέγει πόσα χρήματα θα διαθέσει για τα υλικά».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στους λέβητες που είχαν ξεπεράσει τη δεκαετία και δεν διέθεταν αντιπαγετικό σύστημα.

Σχολιάζοντας το συντριπτικό ποσοστό των αβαριών οι ειδικοί καταλήγουν ότι για αυτό ευθύνονται οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός, συνθήκες που δεν είχαν αντιμετωπίσει ξανά είτε οι υδραυλικοί είτε τα ίδια τα μηχανήματα.

Σχετικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί τοποθέτησης των λεβητών εντός των διαμερισμάτων ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλίας Λεωνίδας Μπακούρας ξεκαθάρισε ότι «η δυνατότητα του λέβητα να τοποθετηθεί σε υπαίθριο χώρο προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στη συντριπτική πλειοψηφία όλοι αυτοί οι λέβητες που κυκλοφορούν στην αγορά, έχουν αντιπαγετική προστασία, η οποία ενεργοποιείται από τους -5 έως τους -20 βαθμούς».

Όπως ανέφερε, οι λέβητες αυτοί όταν λειτουργούν και με -10 και με -15 βαθμούς δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα. «Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν δεν υπάρχει τροφοδοσία με νερό, όταν παγώσουν οι σωληνώσεις. Εδώ το κύριο πρόβλημα ήταν η έλλειψη τροφοδοσίας νερού ή το πάγωμα των σωληνώσεων» υπογράμμισε ο κ. Μπακούρας και πρόσθεσε ότι «οι υδραυλικές εγκαταστάσεις πρέπει να μονώνονται και να συντηρούνται».

Παράλληλα, οι τεχνικοί φυσικού αερίου υποστηρίζουν σχετικά με το θέμα ότι «για να μπουν οι λέβητες μέσα στα διαμερίσματα θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προδιαγραφές κυρίως για λόγους ασφαλείας. «Μία διαρροή αερίου σε κλειστό χώρο δεν αντιμετωπίζεται εύκολα και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», συμπληρώνει ο Παναγιώτης Σκούρτης.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass